VfP 19 iunie. Demantelarea unei manipulări de căcat.
am găsit sursa primară a minciunii cu holera care ne pândește pe litoral și am descoperit evenimentul din România la care s-ar fi simțit foarte bine Elon Musk
Am făcut treaba statului român - adică am găsit sursa primară a minciunii cu holera care ne pândește pe litoral, am făcut o fotografie la care râvnesc de mult și am descoperit evenimentul din România la care s-ar fi simțit foarte bine Elon Musk. Și îți mulțumesc urmează să citești despre asta. Dacă o să-ți placă abonează un prieten sau abonează-te chiar tu la versiunea extinsă, în care plătești niște bani dar ai acces la lectura unor texte digitalizate pentru prima oară de mine. Toți abonații plătitori au permanent reducere pe www.kolectionarul.ro cu un discount egal cu ziua în care faci comanda: 2% pe 2 ale lunii, 11% pe 11 ale lunii, 30% pe 30 ale lunii, dacă folosești aceeași adresă de email cu care te-ai abonat aici).
Vineri am scris pe PSnews ceva complet deplasat despre fakenews-ul #holera, am insultat jurnaliști și cititori deopotrivă, iar sâmbătă, în loc să fiu înjurat, am fost urmat de mai toată presa mainstream și de vreo două ministere. N-am să revin asupra argumentelor pentru care nimeni nu se va îmbolnăvi de holeră pe litoral, sunt logice și pentru un copil. Am căutat, în schimb, sursa primară a minciunii. Și cred că am găsit-o. Prima știre pe subiectul holerei care ar putea apărea în România în urma ruperii barajului ucrainean a apărut pe 12 iunie, pe site-ul kanalD (https://www.kanald.ro/risc-de-holera-in-romania-oms-trage-un-semnal-de-alarma-20324112). Uite-o.
În puținele rânduri, și alea scrise cu picioarele, legătura dintre România și holeră este făcută de cinci ori. Sursa invocată la final, bzi.ro, nu conține nici una din cele cinci legături. Nici alerta OMS, invocată la rândul ei de kanalD, nu conține așa ceva.
De aici încolo știi povestea: ca niște oligofreni patentați, mai toți șefii de redacție din România și-au pus oamenii să scrie știri similare. Fără să le verifice. Fără să ceară un punct de vedere de la profesioniști. Cum ziceam: ca oligofrenii. Iar statul român a așteptat 5 zile până să dea un comunicat oficial, timp în care fakenews-ul a prins proporții gigantice.
Totul se putea rezolva în câteva ore, dacă statul român ar fi avut un mecanism de monitorizare a conținutului de pe o mână de platforme. Un căcat de cititor rss, nu te gândi la cine știe ce sculă. Băieții de la kanalD trebuiau somați să îndepărteze mizeria aia de pe site. Apoi puși să publice o dezmințire. Apoi acuzați de difuzare de informații false, cu dosar de cercetare penală și tot tacâmul. Apoi trebuia extinsă dosariada pentru toate redacțiile care au difuzat aceeași minciună. Toată chestia asta trebuia diseminată di grande, ca toată lumea să afle adevărul.
Din păcate, așa ceva nu se va întâmpla niciodată în România, unde politicienii și platformele de știri sunt într-un concubinaj degradant, cu ziariștii sugând-o all day. Câteodată folosesc din greșeală și dinții, nu doar buzele și limba, dar politicienii îi mângîie pe cap, știind că au nevoie de ei și mâine. Culmea e că mulți din acești lingăi se poziționează mereu de partea adevărului și se validează cu rahaturile de Poliții ale Adevărului care au ajuns la fel de numeroase precum casele de pariuri.
Nu întâmplător, Digital News Report 2023 arată că încrederea în presa este cel mai scazut nivel de încredere din ultimii ani: doar 3 din 10 români mai cred ce văd în presă. Cele mai mincinoase știri sunt considerate cele despre: 1. guvernare / 2. razboiul din Ucraina / 3. discriminare si drepturi civile. Sincer, nu văd ce-ar mai fi de comentat.
Sunt bucuros să te anunț și că mi-a ieșit fotografia la care lucrez de ani de zile.
Furtuna de duminică, din Ploiești, m-a prins cu Nikonul la mine. Așa că am condus încet pe direcția vântului, sperând să prind, la un moment dat, momentul în care ploaia se mută vizibil. Fac asta de ceva timp, fără noroc. Duminică, însă, după ce am parcurs vreo 7-8 străzi, m-a lovit norocul. Precum vezi mai jos, până în intersecție ploaia s-a oprit. După intersecție - e potop. Dacă mă nimeream pe strada din stânga, poza ar fi fost o frumusețe. Mai încerc.
După paywall ți-am pus azi un reportaj de la expoziția Minitehnicus din 1972, un loc unde Elon Musk s-ar fi simțit minunat. 25.000 de copii au lucrat la 10.000 de proiecte de inovație tehnologică, din care comuniștii au ales 2.000 vrând să vadă care din ele poate intra în producția de serie. Iar dacă citești unele descrieri îți pică fața, pentru că ar fi bune și azi. Las si un indiciu: “un motor electric cu o putere de numai 0,4 KW permite, prin efectul pernei de aer, ca un muncitor să transporte fără efort o greutate de 150 kg”.
O zi de luni cu știri adevărate îți doresc.
Acum ar fi mișto să deschizi și linkurile care urmează: Officedent, cea mai tare clinică de stomatologie pe care o știu; FamilyClean și Rineea Clean (clinări de pantofi, haine, textile horeca și covoare); MecumPorto și Salba Mariei sunt bune de făcut cadou; Muzeul Brandurilor îmi aparține, editorialele mele de pe PSnews pot fi citite AICI și am pornit un serial de short-uri pe youtube numit Hai Să-ți Arăt Ceva. Adaug și avertismentul: dacă îți plac reproducerile de postere din Cărturești și decorațiunile de pvc din Zara Home nu intra niciodată pe Kolectionarul.ro
„MINITEHNICUS'72”: de 634 de participanţi cu 176 de lucrări la prima ediţie în 1968, la 25.697 de participanţi, cu peste 10.000 de lucrări astăzi! 9 vehicule cu pernă de aer: 100 de km/oră pe apă, 80 de km/oră pe teren accidentat. Nu faceţi gălăgie, detectorul de zgomot intră în acţiune! „Farfurii zburătoare", „cosmonautul electric", roboţi, navomodele telecomandate, ,,Zdreanţă" — căţelul electronic...
Dacă ar fi să aleg un motto pentru expozitia „Minitehnicus' 72", aş opta atunci pentru cele citeva cuvinte pe care un vizitator, mai exact o vizitatoare, Maria Chiriac, le-a aşternut — cu o caligrafie care-i tradeaza virsta şcolăreasca — în cartea de impresii de ia intrare: „Vizitind această expozitie am avut permanent senzatia că impreună cu eroii „minitehnicus" sint pe o altă planetă unde am ajuns cu citeva secunde inaintea timpului. Totul este o încîntare".
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.