Știi că nu-s nici pastor, nici mergător la Biserică. Chiar m-a enervat, zilele astea, Bănescu de la Patriarhie, care a certat lumea că nu merge la biserică de Crăciun. “Creștinismul nu e obligatoriu, dar trebuie să fii responsabil, să dobândești cunoașterea, iar asta se face în Biserică”. Fals. Cunoașterea se dobândește la bibliotecă. La biserică mergi pentru emoție, revelație, etc. Așa că-mi permit să fac eu ce cred că ar trebui să facă toți Băneștii cu crucea de gât. Să-ți ofer acces la trei lecturi culese de la Reacțiunea, Mănăstirea Vatoped și Radio România Actualități, pe care le-am scurtat cât să le poți citi în 3 minute. Le-am numit cât nuca din cozonac pentru că nici aia nu-i multă, dar fără ea cozonacul e doar un chec.
„Să nu vă pară rău și să nu vă fie frică pentru copiii voștri din cauza că lumea in care ei cresc nu mai este ceea ce era. Au fost creați și chemați pentru momentul potrivit și exact al timpului în care ei se află. Viața lor nu a fost o coincidență sau la întâmplare. Creșteți-i și educați-i pentru a cunoaște puterea în care merg. Împuterniciți-i să știe că ei pot schimba lumea. Nu-i învățați să fie înspăimântați și descurajați de starea lumii, ci plini de nădejde că pot face ceva în acest sens. Fiecare persoană din toată istoria a fost plasată în timpul în care trebuia. Se știa că Daniel se va descurca în groapa cu lei, că David se va descurca cu Goliat și că Petru va putea să treacă biruitor prin persecuție. Se știe că fiul sau fiica ta pot face față oricărei provocări cu care se vor confrunta. Nu lăsa frica să fure măreția din copiii voștri. Ei s-au născut tocmai pentru un timp ca acesta”.
“Păgân sau ateu de ai fi nu poți trage altă concluzie decât că povestea lui Iisus nu putea fi născocită de pescari vag alfabetizați și fabricanți de corturi de la o margine a lumii, care apoi să accepte să moară decât să se dezică de ceva inventat și care nu le aducea niciun beneficiu vizibil. Acum trăim în vremea egolatriei, religia sinelui, căreia creștinismul îi e nesuferit. Egolatrul pretinde că toată învățătura revelată de-a lungul mileniilor celor dăruiți cu har n-ar valora nimic față de propria lui rațiune. Pentru el nu există taine sau tradiții, ci doar mintea lui care-l îndeamnă să „simtă” una și alta. Dacă cineva ar începe să taie tablourile din muzee, să dea foc bibliotecilor - sub cuvânt că are și el pensulă și vrea să picteze așa cum simte, și vrea să scrie neinfluențat de alții - lumea l-ar opri scandalizată. Dar dacă e vorba de învățătura de credință cea mai înaltă, brusc, orice amețit se simte capabil să o dea la gunoi, că n-are nevoie de nimeni să-l învețe”.
“In Ajunul Crăciunului, femeile pun aluat la radacinile copacilor pentru ca aceștia să fie rodnici. Pentru masa de Ajun se pregatesc 12 feluri de mancare de post, printre care grâu fiert, fasole, borș de bureți, ciuperci cu usturoi, fructe uscate, iar în mijlocul lor se asaza un colac impletit sub forma cifrei 8, care nu se mananca. Dupa ce toată lumea mănâncă, resturile se pun într-o farfurie pe marginea ferestrei, fiind oferite, in mod ritualic, morților”.
Nu uita că nu e musai să citești chestiile astea sau altele ca ele. Nu te lua după cei care se încruntă, își iau un aer grav, de parcă povestea asta e un efort dramatic de conștiință. Te rog să tratezi creștinismul ca pe o bicicletă. Poți să înveți să mergi pe ea, să o repari, să o îmbunătățești, să te întreci cu alții, să te întreci pe tine, să câștigi trofee, să-ți umpli casa de biciclete și să devii profesor de ciclism pentru alții. Dar poți și să înveți să-ți ții echilibrul pe ea și să o folosești zâmbind, atent să nu lovești oameni, vaze, păsări, mașini, pisici sau flori.
O vacanță și cu altceva decât sarmale/friptură/cozonac îți urez.
**** nu uita de oferta VfP de pe pe kolectionarul.ro:
abonații free au reducere 20% + 3 luni de acces gratuit la secțiunea plătită VfP
abonații plătitori au reducere de 40%
Crăciun fericit!