ăbaut old pic'ciărs. VfP 16 noiembrie.
De ce ar cumpăra cineva fotografii vechi? mă întreabă Beatrice. Sunt încântat să răspund pe larg. În fond, despre “aventurile lui Klausel în Africa” și despre “rugămințile lui Joe pentru unchiul Xi” putem vorbi și mâine.
Uită-te la pozele astea două. Anii 60 și anii 80, România. Niște doamne la muncă și niște eleve de liceu în curtea școlii. Cui și la ce pot fi de folos? Păi hai să vedem:
avem elemente de modă retro autentice, dacă ești pasionat de design vestimentar.
aflăm că s-au mai purtat unele rame de ochelari pe care unii se laudă că le-au inventat azi
redescoperim bentița textilă, care - by the way - azi se vinde într-un mare fel.
ne putem gândi la dieta acelor ani, dat fiind că doar una din cele 12 persoane din imagini are burtă.
dacă lăsam cadrul mai larg ai fi aflat cum arătau clădirile, cum era organizată curtea unui liceu, ce fel de vegetație urbană era acum 50 de ani, etc.
Cu încă 20 de fotografii similare, scanate și printate meseriaș, poți decora în stil retro o casă de modă, un salon de beauty sau un spațiu de meditatii școlare. Cu încă 50 poți face un studiu util unui business. Cu încă 100 poți face un clip video interesant foc și cu încă 500 poți scrie un doctorat în antropologie, sociologie, comunism, etc.
Acum extinde tematica cu încă o sută de subiecte, perioada de timp cu încă o sută de ani și adaugă factorii: “evenimente” și “personalități”. Ce zici, ai ce face cu fotografiile vechi?
Îți spuneam luni de cuplul cu timbrele și de modul în care piața asta, a hârtiilor de valoare, altele decât bancnotele, va crește din nou. Nu are cum să nu crească și piața fotografiilor vechi, pentru că au rămas singurele dovezi vizuale irefutabil de autentice ale trecutului. Tot ce e pe net poate fi (nu zic că e, dar poate fi) falsificat. Îi zici lui chatgpt să-ți facă o bunică și o face, te poți lăuda cu ea chiar dacă are un iphone în mână, pentru că sunt foarte puțini cei care mai știu cum era mai demult de 1989. Din același motiv lumea nu mai crede sută la sută tot ce vede în mediul online. În schimb, când ai în mână o poză veche de 50, 100 sau 150 de ani nu te poate acuza nimeni de falsificarea istoriei. Iar asta îi dă valoare acelei fotografii, în funcție de ce conține: istorică, patrimonială, chiar și materială. Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, intră pe Delcampe. O să vezi poze de la 1 la 500 de euro bucata.
Și mai e ceva. Uită-te un pic la fotografia de mai sus. Atelierul foto Modern Ploesti, pe hârtie Mimosa, un brand interbelic de rechizite și papetărie din Sibiu, pe structura căruia s-a clădit uzina Flacăra Roșie, după Revoluție numită Flaro. Deci fotografia e din anii 30-40 (eu aș zice 40 după lungimea rochiei și după ceas). Spune-mi dacă ai văzut, anul ăsta, o femeie mai bine îmbrăcată decât asta. Eu nu. Am văzut o droaie de tipe frumoase, bune de pulă, dar care-și decupează în fel și chip textila, sperând că asta le face elegante. Nu. Nu vreau să zic cum le face. Crezi că dacă îți pui prin casă câteva fotografii vechi de genul ăsta, îți va fi influențat stilul vestimentar? Copilul în creștere, adolescentul în formare care ar trece ani de zile pe lângă genul ăsta de lecție vizuală - crezi că e vreo șansă să ajungă și la ei vreun pic de stil, eleganță, rafinament, distincție? Eu zic că da.
Și aici ți-aș zice-o pe aia cu pianul din casă, la care nu cântă nimeni, dar care…. Nu e loc, așa că rămân la poze. Te-am rugat, săptămâna trecută, să-mi spui dacă remarci ceva deosebit în poza asta. Despre chilimul turcesc era vorba. Cel mai probabil, extrem de vechi, aflat în casă cu mult înainte să apară bufetul comunist din stânga și cei trei bețivi de ocazie. Dacă e ce cred eu, covorul ăla e contemporan cu cele de la Biserica Neagră din Brașov și are nu doar o valoare istorică sau de patrimoniu, ci și una materială consistentă.
Ca s-o lămurim: eu nu colecționez fotografii cu valoare materială. Am ales un format rar, nu o tematică. Aș putea face o expoziție cu ele, anul viitor doar așa, ca ciudățenie. Vedem.
Apropo: ai remarcat, în colajul de la debutul newsletterului, că apare și un tip între tipele alea?
O zi de joi cu mai multă atenție la lucrurile rămase de la părinți îți urez.
Acum ar fi drăguț să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean, Rineea Clean, MecumPorto, Salba Mariei, Muzeul Brandurilor, PSnews, Officedent, Kolectionarul.ro
După paywall am pus un articol din ziarul Magazin, din 1977, care arată că am avut tot timpul la dispoziție idei sustenabile și ecologice de producere a energiei, dar lobby-ul petroliștilor și politicienilor ne-a ținut departe de ele.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.