Azi ai după paywall o relatare din anii 30, când toată populația Mangaliei deținea mici tezaure de artă dacă, greacă și romană, care se găseau peste tot, inclusiv pe câmp. Dar nu-ți bate capul, nu te abona contracost ca să citești zilnic lucruri pe care nu le-a mai citit nimeni pe net. Știi tu mai bine.
Zi istorică. Florian Coldea, de rău, pe Hotnews.
În epoca în care Băsescu se încrunta și câmpul tactic se executa, iar sute de oameni - politicieni și afaceriști - ajungeau la DNA, vinovați sau nevinovați, existau câteva site-uri de știri care aveau informații din dosar uneori chiar înainte ca omul să ajungă în cătușe. Astăzi, unul din aceste site-uri scrie de rău de directorul operațional al acelui sistem al cărui CEO era marinarul bețiv. Iar detaliile din relatare sunt surprinzătoare:
“Coldea (…) 2007 sesizare Mircea Geoană (…) 2015 sesizare Elena Udrea (…) 2017 sesizare Sebastian Ghiță (…) pleacă din SRI în 2017”.
“Dumbravă (…) ar fi controlat o rețea de judecători (…) ar fi construit o rețea în rândul ziariștilor pe care îi alimenta cu informații privilegiate din dosare (…) pleacă din SRI în 2018”.
Fără nici o legătură, desigur, în 2018 Pantazi și Tăpălagă pleacă de la Hotnews și fondează G4media, unde seria de dezvăluiri căzute din dosare mai continuă o vreme. Noroc că au trecut anii și că lumea are memorie scurtă, că cine știe ce mai publica cine știe cine. Dacă ai chef să te amuzi, citește relatările de ieri privind audierea de ieri pe hotnews și pe g4media. Să vezi diferențele, nuanțele. Unele sunt adorabile.
Între noi fie vorba - și eu sunt doar un bou fără surse, ne sais rien, nu ca exegeții presei centrale - eu nu cred că cineva o să pățească ceva. Cei doi au fost chemați la DNA doar ca să li se arate altora că ils n'ont plus d'importance. Că dacă vrei ceva strategic în România tu parles à Florian pour rien, pentru că butoanele de champ tactique sont désormais réservés aux autres. Care alții? Care nu e treaba mea, eu veux continuer à écrire à cette newsletter. Unde te crezi aici, la Sinaia?
* Ai văzut că am avut dreptate cu Sinaia? Că subiectul s-a născut talent și a murit speranță?
** Mai ții minte când ți-am zis că Franța a primit câte ceva, dar energia și securitatea rămân la americani?
Just for fun, că vine weekendul și ai timp să faci socoteli: am mai jos câteva informații care să te ajute să alegi bine europarlamentarii care să te reprezinte în UE. Ceva fin de tot.
Salariul unui europarlamentar - 7.850 de euro lunar. Net.
Sumă forfetară lunară (chirii, dotări, servicii): 4.800 euro. Net.
Diurnă (masă, cazare, transport) - 350 euro / zi de plen, aproximativ 4.000 euro lunar.
Se decontează: bilete avion, bilete tren, benzina. În medie, cam 2.000 euro lunar.
Când se termină mandatul: indemnizație tranzitorie timp de doi ani, până găsesc alt job: 5.000 euro lunar.
Dacă un europarlamentar se angajează pe un salariu mai mic decât cel primit la PE, i se asigură diferența de bani până la valoarea fostului salariu, adică 7.850 de euro.
Dacă salariul din noul job este mai mic de 7.853 de euro, PE plătește diferența până la această sumă.
După vârsta de 63 de ani, europarlamentarii pot cere să iasă la pensie. O pensie de 5.500 de euro lunar. Net.
Un weekend fără câmpuri tactice și socoteli enervante îți doresc.
Din politețe (datorită lor citești gratis), deschide măcar unul dintre linkurile acestea: Blues Cafe Ploiești, FamilyClean, Hotel Central Ploiești, MecumPorto, Muzeul Brandurilor, Officedent, PSnews, Rineea Clean, Rue15 Coffee. Iar dacă vrei să faci cuiva un cadou unic caută pe Kolectionarul.ro ziare vechi din ziua nașterii lui.
Intr'o zi, la Mangalia. Maşina opreşte în centrul vechiului Calatis unde astăzi Timofic, cofetarul ambulant, — un turc simpatic — vinde îngheţată pentru patru lei porţia... Timofic, alături de cei doi sergenţi de stradă, cari la drept vorbind, nu prea au ce să păzească, — reprezintă toată piata orăşelului pe care am văzut-o în ziua acea, — cea mai călduroasă zi pe care am trăit-o vreodată. Mangalia, cu pitorescul ei atât de minunat zugrăvit de pictorii noştri, pare o mare de ruine peste care cineva a presărat căscioare — dela cocioabele orientale ale turcilor şi bulgarilor, până la construcţiile cu oarecare pretenţie ale românilor noştri. Pretutindeni — dela baia romană ajunsă de batjocura drumeţilor cari fură tot ce găsesc, până la basoreliefurile, amforele, trunchiurile de statui şi monedele ce se găsesc la tot pasul — Mangalia este un isvor nesecat de numeroase obiecte de antică artă şi de neîndoielnice dovezi despre vechile aşezări greco-romane.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.