Azi găsești după paywall un advertorial Warszawa. Știi bancurile cu “Volga neagră?”. Ei bine, mașina aia nu era o Volga rusească, ci o Warszawa poloneză. O mașină care s-a exportat masiv în țările comuniste unde a devenit fie mașină a administrației publice, fie taxi. Câteva mii au ajuns în România. Nemuritoare la nivel de tablă, motor, dar consumatoare de benzină ca un rus de vodcă. Și-ți arăt asta pentru că reclamele comuniste românești la produse străine sunt extrem de rare. Auto, nu mai zic.
Textele de după paywall provin din texte digitalizate chiar de mine, având ca sursă cărți, publicații, acte, etc pe care le dețin sau le-am deținut fizic (nu discutăm despre pdf-uri ciordite de pe net, nici despre făcături moderne). Le poți citi pe toate, inclusiv pe cele din trecut, dacă ai un abonament plătit la acest newsletter.
Ploiești. Centru. Trejdăgrade. Porumbei. O fetiță cât un coș de gunoi aruncă cu pietricele cât unghia spre păsări. O adolescentă cât un motostivuitor urlă la ea:
- Nesimțito! O să-i omori!
Intervine bunica:
- Clara! Lasă pietrele, ca te murdărești pe mâini.
Utilajul uman intervine din nou:
- Crești o criminală!
Bunica:
- Măi fetițo, nu ți-e rușine?
- O nesimțită! strigă și un bătrânel.
- Nesimțiți sunteți voi! Ucigași de păsări! mai zice șifonierul și apoi face pași mari spre arteziană. Chiar dincolo de ea, pe celălalt trotuar, se vede firma KFC.
Clar e prea cald pentru unii. Că n-a fost doar asta. Un amic mai gras umblă în pantaloni scurți deși îi dăunează grav businessului. O amică se aprinde de la cel mai mic motiv. Eu, de exemplu, m-am tuns și am înlocuit o parte din cafele cu apă. Am auzit că deshidratarea, în anumite forme, duce la crize de demență.
Iar am găsit o Istorie a Românilor de Giurăscu incompletă, udă, ruptă. Am salvat hărțile, dar sunt neconsolat. Giurăscu mi se pare mai tare decât Iorga, textele lui sunt mai ușor de citit. Și tot azi mi-a scris I, o tipă care ar dori să valorifice niște lucruri vechi găsite la părinți. Răspund aici, poate folosește și altcuiva.
monezile românești din anii 80-90 nu sunt valoroase.
fotografiile vechi care nu aparțin unui cabinet foto faimos nu sunt valoroase.
ramele foto din lemn cu ipsos nu sunt valoroase.
ceramica populara fără semnătură nu e valoroasă.
Altceva nu pot spune. Dacă fotografiile erau clare, iar ramele, fotografiile și monezile erau fotografiate cât să se vadă detalii relevante ar fi fost altceva. Poate prin monede se ascunde vreun ducat de argint, poate vreo poză e de Szathmari. Poate în vreun cadru e bunicul lui Florin Piersic. Scrie-mi și tu, dacă ai prin casă chestii cărora vrei să le afli valoarea. Dar șterge camera telefonului și caută o zonă bine luminată.
Din presă aplaud știrea cu grupul eMAG. 10,2 miliarde cifră de afaceri în 2023, cu 11% mai mare decât în 2022. Inflația a fost mai mare de 11%, deci grupul e pe pierdere. Dacă pui și că a obținut cifra asta cu un număr triplu de comenzi (adică valoarea medie a comenzii a scăzut), și că Dante International (eMAG si Fashion Days) a crescut cu doar 8,3%… Probabil se va vinde, pe bucăți, în următorii ani. În fond, o bună parte din cei 56.000 de selleri eMAG se ocupă cu vânzarea unor lucruri ieftine din China, care-ți sunt și ție accesibile acum pe Shein & Temu. Iar din sellerii ăștia, o parte sunt chiar firme din China, care s-au prins că ești prost și plătești mult.
Iar de la tv - doar o explicație: Clotilde și securistul ăla nu fac scandal ca să câștige alegerile locale, știu deja că a fugit puiul cu ața. Fac scandal pentru următoarea campanie electorală. Avem alegeri la toamnă, se anunță joburi noi de deputat, de senator, de tetieră prin vreo mașină guvernamentală, de pernă de scaun în vreun minister. Ceea ce vezi este festivitatea de deschidere a Campionatului Național de Aruncat cu Căcat.
O zi de miercuri cu o caniculă agreabilă îți doresc.
Din politețe (datorită lor citești gratis), deschide măcar unul dintre linkurile acestea: Blues Cafe Ploiești, FamilyClean, Hotel Central Ploiești, MecumPorto, Muzeul Brandurilor, Officedent, PSnews, Rineea Clean, Rue15 Coffee. Iar dacă vrei să faci cuiva un cadou unic caută pe Kolectionarul.ro ziare vechi din ziua nașterii lui.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.