două feluri de proști. marți, 19 noiembrie
FREE: PAYWALL: cum faci 20 de noduri mișto, prăjitura olandeză, bere unui minor, masca de gaze inventată de un român.
Gata, mă, toată lumea să stea jos. Câteva sute de mii de oameni au văzut documentarul Recorder și simt nevoia să se implice. Să explice altora cât de nociv e Iohannis. Nu mai contează că am scris doar negativ despre blender din 2015 încoace, trebuie să tac și să ascult. Duamne, ce proști.
99% dintre ei nu văd propaganda useristă din documentar. Nu se întreabă de ce, după ce au văzut filmul, simt nevoia să o voteze pe Lasconi. Li se pare că li s-a activat gândirea critică deși sunt duși cu lesa portocalie spre urna de vot. Cum ziceam: nu fac consultanță politică, nu iau bani din bugete de partid, nu merg la vot. Mă doare la banană când văd proști activați. Ce mă deranjează pe mine este că pe mulți din proștii ăștia sunt tentat să-i consider deștepți, citiți, luminați mental.
Am să trec peste. Fuck it. De fapt, e foarte simplu: oamenii simt nevoia să pedepsească politic PNL și PSD. Unii dintre ei nu pot vota cu Simion și votează cu Lasconi, măsurabil. Dacă vreți, facem o simulare pe orașul meu. La locale, candidatul PSD a luat 13.000 de voturi, liberalul 15.000, AUR nu a avut candidat iar independentul, fost userist, a luat 17.000 de voturi - totul dintr-un total de 70.000 de voturi. La prezidențiale e prezență mai mare, deci candidatul userist va lua mai mult cu cel puțin 1.000 de voturi. Va fi, însă, în cursă, și un candidat AUR, care ia de la toți, deci îi scădem useristului 1.000 de voturi, pesedistului 3.000 și liberalului 4.000 și adaugăm plusul de prezență. Estimez, deci, că la Ploiești se vor lua următoarele scoruri: Ciolacu 9-10.000, Ciucă 10-11.000, Lasconi 15-16.000 și Simion vreo 12-13.000. La doi pași de Ploiești, de exemplu, să zicem la Râfov, unde e un primar PSD relativ ok și consumul de net e mai mic, Lasconi o să ia doar 100 de voturi, pe când Ciolacu o să ia 500 iar Simion 400. Poți scala așa pentru fiecare așezare din țara asta. Rămâne scris aici, discutăm după.
Și acum, despre alte lucruri de căcat. Povestea Deltei. De ce era mișto când o exploatau industrial comuniștii și de ce nasoală acum când se aplică toate regulile ecologiei moderne. Informațiile mele sunt de la un naturalist, ca Racoviță, nu de la un rapace ca Țiriac, o ecologistă ca Greta sau vreun expert online care a citit niște studii. O să fac două desene, să fie mai simplu.
Comuniștii dragau nonstop Delta Dunării. Fiecare braț, canal, potecă acvatică era luată periodic la pulă, ca un dușman. Delta era astfel fărâmițată ca o pâine veche pe care o tai cu cuterul, de sar din ea mii de firimituri. Proștii de azi spun că se dorea astfel exploatarea sălbatică a stufului și a peștilor. Faza e că atunci, stuful, peștii și păsările prosperau. Cum era posibil? Pâi, se vede azi.
Astăzi Delta nu mai e dragată, aproape deloc. Plaurii care plutesc pe apă se unesc cu grindurile formate de aluviuni pe lângă maluri, iar stuful crește necontrolat, peste tot. Canalele se îngustează, iar miile de suprafețe de teren mici se unesc, formând insule sau peninsule. Peștii pierd din spațiul vital, iar cuiburile de păsări sunt acum accesibile mistreților, vulpilor, câinilor sălbatici, care le sting neamul. În curând, în Deltă o să mai fie niște doar autostrăzi și niște șosele acvatice. În rest, teren.
Înțelegi ideea? Dragarea “sălbatică” era de fapt un binevenit drenaj al unui ecosistem bazat pe pești și păsări, nu pe mamifere, că nu suntem în pericol de extincție la mistreți și la vulpi. Și locul prospera de la an la an. Se pescuia masiv pentru că erau mii de canale și cănăluțe cu pește din belșug, iar păsările se simțeau bine pentru că, neputând fi atacate de la sol, nu erau decât rareori amenințate de prădători naturali. Ce vulpe înoată o zi pentru a inspecta mii de plauri, pentru două ouă? Acum, prosperă mamiferele, adică zona nu mai e cu nimic specială. Și mai prosperă cineva. Ăia care caută suprafețe mari de teren. Vile, pensiuni, hoteluri. Niciodată n-au fost mai multe decât azi. Pește? Din pulă? Păsări? Mai răruț. Ție ți se spune că a învins ecologia. De fapt, au învins prostia și lăcomia.
Îți mai explic o dată și povestea canalului Bâstroe. Prin convenția de la Montreaux, trebuia să aibă 3m adâncime. Navele cu pescaj mare puteau naviga astfel doar pe canalul Sulina și aduceau bani la buget, iar peștii se simțeau minunat neafectați de bruma de nave mici și puțin poluante. Acum Bâstroe are o adâncime de 7 metri, și pe el intră zeci de nave mari pe zi, fiecare lăsând în apă niște motorină, niște ulei, niște resturi de încărcătură. Pești pula, bani la buget pula. Din nou, nu e vorba de ajutor dat unei țări aflate în pericol, ci de lăcomie, prostie și dezinteres.
Și gata pentru azi. Mi-e greu să scriu numai despre proști, lacomi și toxici. Revin mâine, cu lucruri amuzante, pozitive, pă maindfulnes și inteligență. Ce pula mea, zilele astea schimbăm România, nu uita să votezi Lasconi la oraș sau Simion la țară și să-ți cumperi teren în Deltă.
O zi de marți fără proști îți doresc.
Ai citit gratuit acest newsletter datorită Kolectionarul.ro și MyPloiesti. Recomandări: FamilyClean, Officedent, PSnews, Rineea Clean, Rue15 Coffee și ExpoRomania.ro.
Cu abonamentul plătit “rețetă/fotografie/tutorial/știre” înveți azi să faci vreo 20 de noduri mișto dar și o prăjitură olandeză, vezi cum se dădea bere unui minor în anii 60 și cum arăta masca de gaze inventată de un român în anii 30. Abonează-te când vrei, ca abonat plătitor ai acces și la arhivă. *** De privit, salvat, citit, învățat, încercat.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.