foc, previziuni, buze, concedieri și colonii școlare. VfP 26 iulie
Revin, că e important: pentru că cineva m-a onorat cu un preț foarte bun la un obiect pe care mi-l doream foarte mult, până pe 5 august, ai reducere 30% la comenzile de peste 3.000 de lei, reducere 40% la comenzile peste 4.000 de lei și reducere 50% la comenzile peste 5.000 de lei. Dacă ești colecționar, vrei să decorezi vintage un spațiu sau vrei să negustorești cu profit obiecte vechi cumpărate ieftin, profită în voie, exact cum am făcut eu acum trei ani.
În Rhodos s-a pus foc, nu a luat foc. Sunt peste 500 de focare de incendiu, din care peste o sută apărute în ultimele 24 de ore. Piromanii mizează pe faptul că pompierii grecii se organizează ca o pulă, poate doar italienii să acționeze mai haotic, în Europa, decât ei. Cine pune foc? Sunt trei variante: teroriști de mediu, d-ăștia care vor să aibă argumente când vine vorba de globăluarming, teroriști imobiliari, pentru că pădurile alea încurcă planurile unor dezvoltatori și teroriști turci, țară care pierde în fiecare an turiști în favoarea Greciei și care oricum era gata să dea buzna peste ei, militar, acum vreo două luni. Situația e foarte complicată, guvernul și mass-media grecești tac ca să nu victimizeze aiurea și/sau să nu dea idei și altora, care să facă la fel, prin alte părți.
Din păcate, la noi nu există nici măcar fărâma asta de logică de non-comunicare. Marți a ieșit Arafat la tv să spună că nu suntem feriți de incendii de pădure, că le putem avea oricând, că claimăt ceingi și globăl uarming. Spune și tu. Cum ar fi să cobească ăsta, că a mai făcut-o? Să ne trezim și noi într-un fum gros de pădure, de ogoare? Uitându-mă la dinamica din Rhodos și la mesajul lui Arafat, mie mi se pare foarte posibil. Mai ales că Arafat a mai arătat că el, când are informații greșite din viitor, face orice ca să le corecteze. Mai știi ce corect a estimat valul douășopt, sau cum a promovat doza nouășpe? Și pe urmă cum nu mai voia să renunțe la starea de alertă/urgență, de-a fost nevoie de un război ca să ne lase în pula mea în pace? Luând în calcul declarația lui, cât crezi că mai poate rezista România cu aceste sute de incendii de pădure fără flacără, adică asimptomatice?
Dacă aș fi Marcel Ciolacu mâine l-aș da afară pe Chiriță, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Omul a anunțat ieri că pentru accesarea fondurilor UE și implementarea proiectelor finanțate prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 - 2027 se va utiliza exclusiv semnătură electronică. Știi de ce? Pentru că AFIR a dezvoltat “funcționalități care permit folosirea semnăturii electronice fără posibilitatea de semnare și încărcare a documentelor prin utilizarea semnăturii olografe”. Practic, nea Chiriță a cumpărat un soft prost și apoi s-a căcat pe ea de Constituție, care permite tuturor oamenilor să aibă relații juridice cu statul indiferent dacă au email, card, semnătură electronică. Ce face băiatul ăsta se numește fascism birocratic: “N-ai semnătură electronică? Valea de aici, să vină altul. Și ia vezi, că poate-ți fac la fel și cu pensia, și cu cablul tv, și cu cumpărăturile la Kaufland. Nu contează că e ilegal, așa vrea mușchiul meu, eu sunt faimosul Chiriță”.
I-aș da afară și pe ăia de la MAE. Au anunțat marți că abia în urma informațiilor din presă au aflat că în portul Reni a fost lovită și o navă romanească, duminică. Asta deși pe Tiktok e un clip, postat de marinari români încă de duminică, în care se aude clar, peste imaginile cu o explozie “cred că asta i-a lovit pe ai noștri”. Îți dai seama ce proști avem la MAE: au avut nevoie ca cineva din presă să vadă clipul ăla ca să afle de incident? Îți dai seama că ăștia nu te pot salva nici dacă ai probleme la ei în curte? (via PSnews.ro)
Închei cu un apel pe care-l fac în calitate de utilizator, sper să nu fie considerat hatespeech misogin: NU VĂ MAI BĂGAȚI HIALURONIC ÎN BUZE. E ca și cum i-ați da rochia favorite, unei grase, să o poarte o lună. Bagi un mililitru, ăla ocupă volumul x apoi se resoarbe, mai bagi un mililitru și un pic, ca să nu arate ciudat zona aia, hai și 0,3 ml în partea cealaltă, ca să fie egal, și tot așa până când: A. fie îți umfli buzele ca pe baloanele alea de făcut jucării din ele. B. fie buzele tale arată ca niște anvelope sparte de bicicletă. Zic asta pentru că am văzut ieri niște buze de care m-am bucurat acum niște anișori. Băi, erau perfecte atunci. Nu mă întreba cum sunt acum, că operații de micșorat buze lărgite nu se fac.
Aș mai scrie, dar tocmai am aflat că mi-a lăsat globăl uarmingul în frigider orez cu lapte cu dulceață de cireșe amare. Așa că închei cu îndemnul de a trece de paywall ca să citești o analiză a taberelor de copii de la debutul secolului trecut. Mai exact: un articol din 1903, apărut în “Albina”. E un text adorabil, pe care îți recomand să-l dai și unui copil: în afară de povestea taberelor școlare, o să vadă cât de tare s-a schimbat limba română în ultima sută de ani.
O zi de miercuri cu desertul tău preferat îți urez.
Acum ar fi mișto să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean și Rineea Clean (clinări de pantofi, haine, textile horeca și covoare); MecumPorto și Salba Mariei (artă vizuală și bijuterii handmade din argint); Muzeul Brandurilor îmi aparține, pe PSnews scriu zilnic iar Officedent e cea mai tare clinică de stomatologie pe care o știu, cu sensei în stomatologie și prețuri normale. Adaug și avertismentul: dacă îți plac reproducerile de postere din Cărturești și decorațiunile de pvc din Zara Home nu intra niciodată pe Kolectionarul.ro
COLONIILE ŞCOLARE
În mahalalele nesanătose ale oraşelor mari e grămădită o populaţie nevoiaşă, a cărei copii plăpânzi, istoviţi de miserie, cu faţa ofilită, cu pieptul scofîlcit, tras înăuntru şi predispuşi la tote bolele sînt osîndiţi să se stingă înainte de vreme, pradă anemiei. Iar dacă au norocul să nu li-se curme viața de mici, apoi cresc ca să intre în glota de infirmi incapabili de muncă, pentru ca să-şi tîrască viaţa amărîtă, adesea în spinarea şi în paguba celor viguroşi.
Nepute'nd ţine piept asalturilor ce le dau bolele, oferă un teren priincios tuturor epidemiilor pe care le întreţin şi le respîndesc in sinul populaţiei sănătose. De aceea, dintre aceşti copii cari sînt mai prăpădiţi şi mai săraci, dar mai meritoşi la înveţătură, s'au gîndit oamenii de bine din alte ţări se-i scotă pe timpul vacanţelor din cuibul ucigător în care trăesc, să-i feriească de a veni în atingere cu copii pe unde li-se nimicesce în 2 luni efectul moral al unui intreg an şcolar şi să-i ducă intr'un loc sănătos, la câmp deschis, în pădure, ori la munte, ca să se bucure 3-4 septimîni de un aer curat, înviorător, care să le redea puterile perdute, să le întărescă şubreda lor constituţie, să înveţe a gustă plăcerile vieţii în natură şi să-i îmbunătăţescă moralicesce; cu un cuvînt, să-i facă să simţă şi ei adevărata vacanţă, de libertate şi de aer sănătos. Acesta este ţinta aşă-numitelor «colonii şcolare», a căror durată, în ţările din Apusul Europei, se ridică la 22 de zile.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.