smartlemne și smartfoane. VfP 2 octombrie.
Ca să vezi ce prost e Orange. Vara lu’ 2022: îmi expiră un abonament și ma duc la Orange să văd dacă pot obține la prelungire un telefon bun la preț și mai bun. Mi se arată niște 2.500-3.500 lei, pentru că facturile mele erau prea mici. “Nu e problemă. Dacă tot am ajuns aici, reziliază-mi abonamentul ăsta, trec numărul pe cartelă. Să fie și mai mică factura”. Toamna lu’ 2023: acum chiar îmi trebuie un telefon. Mă duc la Orange, trec înapoi cartela pe un abonament minim, măresc un pic celălalt abonament existent și iau un super-class pentru #magirl și un middle class pentru mine dând pe ele muuult mai puțin decât mi se ceruse, pe un singur telefon, anul trecut.
La mine a ajuns un Honor90. În opinia mea, are cel mai bun raport cameră video / setări focus / baterie. L-am și testat în weekend: mi-a tras 114 minute de filmare cu două camere fără să piardă focusul de un’l-am pus io, și pentru asta mi-a consumat doar 40% din baterie. Exact ce doream, juma de dubă de televiziune în buzunar.
La capitolul foto nu mă dă pe spate:
… dar am murit văzând filtrele. Am filtru dă biutii, mă!!!! Dacă vreau, îmi fac fața netedă ca o minge, pot să-mi pun urechi, ămoji, dubai pă fundal, siglă bitcoin la gât, tot ce are chinezu’ de 13 ani mai cool pă lume! Fără filtre, fotografiile ies banal: nici bune, nici proaste.
Am epilat, curățat și spălat grinzile. O frumusețe de lemn! (vezi urmele de bardă, în dreapta?). Nu le-am luat degeaba, acum știu exact ce-o să fac din ele (trebuie să-mi cumpăr o drujbă mică).
Un nene mi-a explicat mai demult cum de lemnul vechi rămâne atât de stabil pe perioade atât de lungi. Cică dacă voiai să folosești lemn la construcții tăiai copacul din pădure doar în ianuarie, pe ger, eventual noaptea, când seva era înghețată și ocupa un volum minim.
Altă șmecherie: tipul de copac. În general, un copac creşte vertical, drept, dar uneori tulpina lui e răsucită ușor, spre dreapta sau spre stânga, în spirală. Un meseriaș ar fi ales mereu un copac ușor răsucit spre dreapta ca să-l acolo unde greutatea vine din stânga, sau similar, răsucit spre stânga pentru sarcină din dreapta, pentru ca acea greutatea să nu-l deformeze în timp. Copacii drepți erau pentru stâlpi, grinzi centrale sau coame. Te puneai pe el cu joagărul sau barda începând cu luna martie. Construcțiile - prin aprilie-mai, când doar îl mai ciopleai cât să ți se potrivească la fix. Și uite rezultatul, 120 de ani mai târziu. Dacă azi ar mai știi azi cineva toate acele șmecherii și ar construi case așa, ar putea cere 500 de euro pe zi doar pentru consultanță. Nu înainte să se pișe pe lemnele din Dedeman și Leroy Merling, verzi și de proastă calitate, cu seva și rășina curgând din ele.
După paywall am pus azi ceva din timpurile când oamenii tăiau copacii doar când aveau nevoie. Ceva care arată că am fi putut face impresie bună în lume încă de-atunci, dacă am fi avut vreun guvern atent la detalii. N-am avut, cum nu avem nici acum.
O zi de luni cu meseriași îți urez.
Acum ar fi drăguț să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean, Rineea Clean, MecumPorto, Salba Mariei, Muzeul Brandurilor, PSnews, Officedent, Kolectionarul.ro
EXPOSIŢIA din 1900 — Poveţe către agricultori.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.