io mă duc în Israel. VfP 13 iulie.
*** până pe 30 iulie, orice comandă pe Kolectionarul.ro îți aduce 30 de zile de acces gratuit la textele de după paywall.
Îți mulțumesc că ai deschis și citești acest newsletter. Sper să-ți placă cât să te abonezi, să abonezi un prieten sau să te abonezi la la versiunea plătită, care permite lectura unor texte digitalizate pentru prima oară aici. Toți abonații plătitori primesc reducere pe www.kolectionarul.ro (un discount egal cu ziua în care faci comanda: 2% pe 2 ale lunii, 11% pe 11 ale lunii, 30% pe 30 ale lunii, dacă folosești aceeași adresă de email cu care te-ai abonat aici).
Azi mi-am cunoscut un cititor. Are vreo 10 ani și ocupat să le demonstreze celor din jur cât e de deștept. Ce mi-a plăcut foarte mult este că s-a băgat de vreo 4 ori în discuție, iar discuția nu era despre jocuri video. Puștiul avea opiniile la el, făcea comparații, dacă nu-l rupe pe genunchi vreo pizdă care să-l transforme într-un amorf oarecare, copilul ăsta ar putea deveni primul șef al Agenției pentru Schimbări Rapide.
Care încă nu există, dar dacă aș fi prim-ministru aș inventa-o. Buget un miliard de lei, zero birouri, doar 10 angajați care lucrează de acasă. Să citească tot ce merită citit și să-mi spună in fiecare dimineață în ce avion ar trebui să urc ca să cumpăr ceva. Azi aș fi fost în drum spre Israel, unde unii au inventat un soi de turbină eoliană care produce destulă energie cât să desalinizeze apa. Cum ar veni, desalinizare moca. Până la prânz aș fi cumpărat licența să produc așa ceva, mă întorceam via Bacău, ca să las la Aerostar planurile turbinei și pe urmă-l sunam pe ăla de la CJ Constanța să-i zic “vezi că o să te sune niște băieți de la Bacău, le dai ce teren vor sau ai belit pula cu mine”. Trei luni mai târziu, invitam presa să vadă noul meu plan de irigații moca și noul meu plan agricol.
Băsescu poa’ să bea liniștit, Ioana-notărița a scăpat de dosarul penal. Faptele s-au prescris. Apropo: știi câte dosare DNA s-au prescris de anul trecut până azi? Peste cinci mii. Practic, nu mai avem corupți, toți sunt ok.
Am scris pe PSnews despre oportunitățile de business create de criza azilurilor. Pun pariu cu tine pe o litră de muci că în maxim 12 luni o să auzim că un primar a cumpărat niște blocuri de la un dezvoltator ca să cazeze bătrânei, iar apoi să mobilă, să catering și să servicii medicale pă milioane dă euro cu parandărătul aferent.
Luni, 10 iulie, CFR Marfă a pus pe site un anunț de vânzare a 7.500 de vagoane și locomotive. Ghici care e termenul-limită să faci o ofertă? 14 iulie. Ghici cine și-a făcut timp să vadă marfa din cele 30 de depouri din toată țara și să anunțe că se bagă? Bercea Mondialu. De unde are ăsta 165 de milioane de euro, adică valoarea de fier vechi a lotului, care altfel s-ar vinde cu un miliard de euro? Dacă afli, să-mi spui și mie. Clar știe pe cineva important: a făcut doar doi de pușcărie dintr-o sentință de 13 ani.
Parlamentul European propune ca Austria să fie dată în judecată dacă nu ne aprobă intrarea în Schengen nici acum. Pun pariu că n-o să ajute la nimic. Și știi ceva? Băi, nu cred că mai vreau în Schengen. Nu în contextul ăsta, cu valurile de migranți la poartă și cu mafia slavă în cealaltă. Deja a ajuns Fentanilul la doar 7 lei doza, chiar nu vreau să mi-l dea ca rest la țigările de 24,50 lei.
A ieșit și Iohannis să zică ceva despre summitul NATO. “Facem centru de instruire pentru piloții de F-16”. N-a zis Fetești, cică nu e ok să spui locația. Boss, se fac piste de avioane la Fetești, se văd din tren :)))) Deloc amuzant este însă ce-a zis Erdogan. Ieri am crezut că a semnat pe bune acordul pentru aderarea Suediei la NATO. Băi, nu. A zis că “trimite hârtia Parlamentului turc”. Pâi dacă niște proști mai ard un Coran pe străzile Suediei, ce crezi că o să voteze turcii?
British Council deschide un centru în clădirea de birouri One Cotroceni Park. 350 de metri pătrați, adică o mică mare pălărie de bani, care se adaugă la chiria de la celălalt centru, din City Gate. Cum și ce predau ăștia, nene, că acum trei zile ziceau că inteligența artificială va pulveriza joburile din domenii pentru care oamenii munceau îndelung ca sa devina experți? Ce știe British Council despre viitor și eu nu?
Închei rapid, să las loc destul după paywall, unde am pus descrierea unei instalații solare care funcționa în 1910. Îți dai seama unde eram dacă, în loc să luăm drumul impus de proprietarii de petrol și cărbune, am fi evoluat pe drumul pionierilor in energie curată, din 1910 până azi?
O zi de joi cu idei clare despre viitor îți urez.
Acum ar fi mișto să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean și Rineea Clean (clinări de pantofi, haine, textile horeca și covoare); MecumPorto și Salba Mariei (artă vizuală și bijuterii handmade din argint); Muzeul Brandurilor îmi aparține, pe PSnews scriu zilnic iar Officedent e cea mai tare clinică de stomatologie pe care o știu, cu sensei în stomatologie și prețuri normale. Adaug și avertismentul: dacă îți plac reproducerile de postere din Cărturești și decorațiunile de pvc din Zara Home nu intra niciodată pe Kolectionarul.ro
UTILIZAREA ENERGIEI SOLARE
(Ilustrațiunea Română, 1910)
Soarele care imprăştie cantităţi nelimitate de energie în spaţiu e marele rezervoriu de putere de care in definitiv depinde întreaga industrie şi tehnică a omenirei. Ori unde se învărtesc azi e vorba de raze solare care au fost captate într'un chip oare care de oameni şi trebue acum să lucreze conform voinţei omului. Avem trei căi principale de utilizare a energiei solare. Putem arde cărbunele negru sub căldări de aburi. Atunci aducem la viaţă nouă raze solare, care au fost trimise de soare pe pământ cu multe milioane de ani in urmă. Mai putem utiliza şi puterea căderilor de apă. Şi atunci am capturat energie şi lumină solară. Dar e mult mai tănără, poate n'are decât vârsta de două săptămâni. Şi apoi calea a treia şi cea mai scurtă. Razele solare cari vin pe pământ sunt prinse direct şi silite să lucreze. Pentru aceasta bine inţeles că e nevoie ca soarele să imprăştie raze pe suprafaţa pămăntului cu o anumită energie. Ţările polare nu sunt proprii pentru motoarele solare. Practica a arătat că zona dela ecuator pănă la vre-o patruzeci de grade latitudine lordică şi sudică e regiunea unde pot funcţiona cu succes maşini solare. In aceste regiuni s'a măsurat energia razelor solare şi s'a găsit in mediu că pe metru patrat de suprafaţă pământească cad pe fiece minut ca vreo zece calorii. Ca să se inţeleagă mai bine această forţă trebue să se observe că un kilogram de cel mai bun cărbune de pământ răspândeşte la complecta lui combustiune 8000 de calorii. Aşă că în ţările tropicale un metru pătrat de sol va căpătă dela soare abia în 800 minute sau 13 ore o cantitate de căldură ca aceea produsă de un kilogram de cărbuni. Pentru a captura in cursul unei zile o cantitate de căldură echivalentă cu aceea dela 1000 kgr. cărbuni de pământ trebue să dispunem vreo 1000 de mp pentru această operaţie.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.