depresie și cafea. VfP 21 februarie
Pentru că datorită lor citești gratuit secțiunea asta, ar fi drăguț să deschizi linkurile care urmează: FamilyClean, Rineea Clean, MecumPorto, Salba Mariei, Hotel Central Ploiești, Muzeul Brandurilor, PSnews, Officedent, Kolectionarul.ro.
PTSD vine de obicei cu la pachet cu depresia, trauma unei persoane abuzate - cam la fel, tratarea depresiei nu presupune folosirea unui singur instrument, și tot așa, cu concluzia că depresia există, mi-a explicat cineva cu multă-multă școală în domeniul ăsta. Doar un dobitoc ar contrazice așa ceva. Nu contrazic nici fraza “poate nu exista la nivelul declarat acum, unde orice stare de tristete este ridicata la rangul de depresie si nu mai este procesata” pentru că eu la asta mă refer. N-am de gând să contrazic medicina, ci clișeele tuturor tâmpiților semidocți și ale escrocilor care se dau terapeuți sau coach deși s-au oprit cu lecturile la Capra cu trei iezi. Eu sunt ăla care nu crede un diagnostic nasol până în ultima clipă. Dacă mă duci la doctor cu cancer în metastază și-mi zici că am 99% șanse să mor, eu o să plec de acolo cu ideea că am 1% șanse să trăiesc, iar dacă mă adun de pe jos mâine aș putea avea 2%. Doar în acest sens mă tot pronunț eu pe aici. Că n-aș îndrăzni să-i zic unei tipe violate de 7 brute: “hai, mă, că n-ai nimic”. Unei tipe care se alintă emo că nu i-au ieșit unghiile în nuanța dorită? Oricând.
C. are la final și o bucățică de mesaj cu care nu sunt de acord. De ce la țară nu există depresie? Pentru ca la tara esti stigmatizat. Esti considerat nebun. Oamenii s-au ferit de etichete, dintotdeauna. Asa ca prefera sa nu spuna nimanui ceea ce experimenteaza emotional si merg mai departe. Sau ajung alcoolici. Nu e tocmai așa. Sunt și gaițe rele, dar nu mai multe ca la oraș. În mare parte, românii de la țară cred într-un control superior asupra destinului lor. Trec peste necazuri nu de frică să nu fie batjocoriți, ci pentru nu vor să se vaite de ceva ce cred că au meritat. Văd mica parte bună din catastrofe și nenorociri (a luat foc doar casa, au murit doar doi, etc) pentru că știu că viața e plină de teste, obstacole, sau, cum ar zice cineva care crede că soarta îi e scrisă undeva, încercări. Și-mi permit să o contrazic pe C pentru că eu am de-a face frecvent cu oamenii ăștia. Săptămâna asta, de exemplu, am fost pe celălalt drum spre munte. Nu pe DN1, cu Bușteni, Sinaia, etc, ci pe DN1 A, adică Măgurele, Teișani, Homorâciu, Măneciu, etc. Niște locuri absolut încântătoare pe care nu le poți vedea de pe loc, pentru că șoseaua este plină de coloane de TIR-uri care te poartă cu ele, ca un gigantic gard cinetic prin mijlocul satelor, iar oamenii așteaptă minute în șir ca să traverseze. Și-ai să râzi, dar nu se vaită de asta. În mintea lor e plin de “pesemne asa trebuia sa fie” si de “las’ca ma vad mai des cu oamenii de pe partea mea”. Unii zic că sunt fraieri, că “s-au învățat cu răul”. Eu prefer să cred că oamenii ăștia sunt zen, trăind sub steagul “fă rai din ce ai”.
Apropo de ce ai.
Ai niste bani si nu stii în ce sa-i bagi? Îți recomand bijuterii si ceasuri. Domeniul asta a crescut cu 20% în 2023, conform MFP, un procent foarte mare în contextul inflației și a semnelor de recesiune. Adaug si că piața neagră e egala sau mai mare, ca sa înțelegi cât de banos poate fi comerțul ăsta.
Nu ai niște bani si nu stii cum sa bagi ceva în stomac? Doneaza sânge. România e singura țară din Europa unde primesti peste 50 de euro la fiecare donare. Mai exact, bonuri de masa de 280 lei. Nu stiu cine a fost cu ideea, dar mi se pare salutară. În turele mele dupa vechituri, întâlnesc mult prea des oameni care nu au nici zece lei în portofel, nici vreo cutie de pateu în frigider. Pentru ei, donarea de sânge face diferența.
În cu totul altă ordine de idei, începând de mâine până s-or termina cele 111 vouchere, la fiecare cafea băută la cafeneaua Hotelului Central din Ploiesti primești șansa la un deal bun pe kolectionarul.ro. Motivul? Sărbătorim că acum poți bea cafea stradal chiar la kilometrul zero al orașului. Nu s-a mai întâmplat din perioada interbelică.
Ocazie cu care mă laud că am cele mai mișto vouchere din lume, printate pe bilete vechi de tren.
O zi de miercuri cu cafea bună îți doresc.
După paywall, ceva drăguț foc. Știai că cel mai lung pod din antichitate a fost construit în Dacia? Avea 2.400 de metri lungime, era din piatră şi lega cetăţile Sucidava şi Oescus. Tehnica lui de construcţie se aseamănă cu cea folosită de Apolodor la Drobeta.
Îți reamintesc că dacă devii abonat plătitor îți poți recupera banii cu un discount permanent de 25% pe kolectionarul.ro (50 lei la comanda minimă, cam cât abonamentul plătit aici, dar poți face câte comenzi vrei) unde poți găsi multe din resursele pe care le folosesc în acest newsletter: cărți, ziare, reviste, acte, fotografii - toate vechi cât cuprinde.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.