ne-am nino-nino, nu?
03.04.2025. FREE: bunică cu nepoței, ouă fierte perfect, lemne greșite, biasul care nu era bias, japoniaaaa. PAYWALL: scrisoare, loțiunea pentru ridurile gâtului, lăutari, ce faci cu blana
FOTOGRAFIA ZILEI: Ce vezi în spate e decor de studio foto de oraș mic, că schema de lumini e făcută prost. Uniformele de grădi și de școală sunt de anii 6o-70. Figura gravă a copiilor denotă că fotograful s-a răstit la ei ceva de genul: “să nu vă mișcați, să nu râdeți, să nu clipiți!”. Îmi pariez ouăle că poza s-a făcut pe banii bunicii. “Să am și eu poze cu nepoțeii”.
Am zis de ouă pentru că, fără falsă modestie, am devenit iarna asta un bucătar de excepție. În doar patru luni am învățat să fac ouă fierte moi pe repeat, nu doar accidental. A fost o epopeee monumentală pe care o pot rezuma în 4 rânduri: : nu pune ouăle de la început, când e apa rece, ci când frige un pic. După ce apa a atins temperatura de fierbere dă focul cât se poate de mic. La fix patru minute de la momentul fierberii treci cu crăticioara/ibricul la chiuvetă, unde torni apă rece peste ouă. Le extragi din apă, mai stai un minut, două, și gata. Un colț de pâine prăjită, un strop de sare și mănânci ca un zeu.
Nu e singurul act de mare însemnătate și trezire în conștiință. În general sunt în plină activitate de desăvârșire de mine, nu doar în bucătărie. De exemplu, în weekend am finalizat primul proiect făcut din bârnele alea. A ieșit prost, pentru că nu erau pentru artă, se pare că nu e ok să faci figurine de dimensiuni mari din lemn afectat de timp. Dar o să termin și finisarea proiectului, că așa fac toți marii artiști, întâi de toate fac o mizerie de care le e rușine și abia apoi ajung la capodopere care se vând pe milioane de euro.
Am evoluat și în dimensiunea de furnizor de informații vechi. De fapt, m-a întrebat cineva pe ce cer io bani: uite. Vezi mai sus rețetele cosmetice livrate după paywall în luna februarie. Bașca tot cam atâtea tutoriale, poze și știri vechi. Vro’o’stă de piese, fie utile ca să faci singur chestii, fie ca să pari cult în cap, iar toate astea te costă 8 dolari lunar. Mie mi se pare foarte puțin. Aș zice prea puțin, dar nu vreau să par un artist și un chef mofturos.
A fost o zi amuzantă. Mi-a scris David că am picat “in plasa unor bias-uri”: la ucraineni le pica bombe pe blocuri si eu interpretez ca ei nu vor pace, ci triumf si razbunare”. Bias-ul e că eu n-am scris așa ceva. :)))
Eu am scris “naționaliștii feroce nu vor pace, ci triumf (…) ucrainenii care au pierdut pe cineva nu vor pace, ci răzbunare”. Deci nu toți, ci doar cei sonați și cei afectați, dar ce mai contează? Pot să provoc un bias nou pe aceeași temă. Că lumea nu știe care-i faza cu naționalismul ucrainean, de ce el diferit de alte curente naționaliste.
Pentru că e o demență totală. L-a potențat înainte de 1900 un polonez, pe nume Franciszek Duchinski, care a scris că ucrainenii fac parte din rasa ariană, în timp ce rușii fac parte din rasa inferioară turaniană. Ghici cum a argumentat? “Ucrainenii sunt predominant blonzi, pe când rușii sunt predominant mongoloizi”. Joac-o p-asta!
Că arienii provin din actualul Iran, iar ucrainenii sunt un popor slav de origine indo-europeană, exact ca rușii, nu i-a interesat. Au ținut-o gaia-mațu că ei sunt rasă superioară și pură, exact ca nemții lui Hitler. Și au făcut exact ca ăia. În ww2, 41 sau 42, când au ajuns armatele germane în Ucraina au descoperit că mulți se bucură, mai ales arienii pulii care mierliseră deja multe sute de mii de evrei.
Polonezii și azi sunt supărați pe ei pe subiectul banderas/ AIU/OUNB, că și polacii erau considerați rasă inferioară. Iar căcatul ăsta de doctrină ariană s-a intensificat după ce i-au luat rușii la capace și le-au organizat Holodomorul. Așa au ajuns ucrainenii în zilele noastre: cu o apetență de a pedepsi neamurile inferioare, mai ales alea care nu fac ce vor ei. Sigur că nu-s toți sonați, dar retorica “cum să ne conducă pe noi o rasă inferioară ca rușii?” e mai populară decât ar da bine. Ce țară democratică mai are gărzi patriotice și miliții înarmate? Ce altă țară din lume a mai dizolvat o armată numită Batalionul Azov, neo-nazist ca la carte, cu steag și zvastică de peste 10 ani, doar după ce a fost silită americanii să o facă? Pâi nu-s mai drăguți dacopații și dacofilii români, care n-au mierlit pe nimeni în numele originii, doar se îmbată și strigă MUIE? Io zic că sunt. Pentru că nu-s demenți.
Desigur, acum aștept bias-ul înțeles greșit.
Pe de altă parte, nu mă mir deloc că sunt înțeles aiurea. Și G4media, o redacție full de băieți deștepți, înțelege aiurea conceptul de pisică, pe care l-a scos dintre “Pets”. Doamne ferește.
Și tot ieri cineva m-a acuzat că-l atac pe Cîgî, deși câteodată sunt acuzat că-l sprijin. Practic, nimănui nu-i vine să creadă că mă doare-n pulă și de el, și de Zelenski, și de alți monștri proști sacri. Problema e alta. Vorbim doar despre Cîgî, Trump, Zelenski. Ne uităm toți pe geam, după asteroid, iar ușa e descuiată, putem fi furați, violați, luați ostatici. Nimeni nu e nici măcar curios să afle cum vrea să conducă România Nicușor Dan, cine pierde deliberat la poker când joacă cu Crin Antonescu, ce șmenozeli a făcut Bolojan la Oradea, ce-au mai furat Ciolacu și Grindeanu, cum a mai ocolit legea Predoiu, etc. Ne ignorăm complet anturajul și prioritățile și ne regrupăm după opinia isterică a zilei, alături de alți oameni care au viețile la fel de goale. Suntem proști exact ca în pandemie, doar masca ne mai lipsește.
Așa că-mi cer iertare pentru conținutul politic prea des abordat aici. Promit să mă temperez. Să îți arăt și altceva. M-am abonat la newsletterul ăsta japonez, abonează-te și tu.
Și-ți mai recomand secțiunea de cărți vechi de pe Kolectionarul.ro. Azi ai reducere. 10% cititorii free, 20% platitorii.
O zi de marți cu lucruri mai interesante decât cei trei idioți îți urez.
Alte recomandări: Blues Caffe, FamilyClean, Hotel Central Ploiești, Officedent, Rineea Clean, Rue15 Coffee, MyPloiesti, ExpoRomania.ro.
Azi după paywall:
scrisoarea cuiva care se declară neinfluențată de mama. (anii 70-80, probabil)
o loțiune pentru ridurile gâtului (rețetă cosmetică, anii 30)
lăutari interbelici (fotografie, anii 20)
un fel de Prima Casă în comunism (știre, anii 80)
cum păstrezi blana până iarna viitoare (tutorial, anii 50)
Devino și tu abonat plătitor. În fiecare lună plătești vreo 50 de lei și primești acces la peste 100 de fotografii vechi, tutoriale, rețete cosmetice interbelice și știri, extrase personal de mine din trecut, nu luate de pe net. Ai acces și la arhiva newsletterului.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.