*** până pe 30 iulie, orice comandă făcută pe Kolectionarul.ro îți aduce 30 de zile de acces gratuit la textele de după paywall.
Îți mulțumesc că ai deschis și citești acest newsletter. Sper să-ți placă cât să te abonezi, să abonezi un prieten sau să te abonezi la la versiunea plătită, care permite lectura unor texte digitalizate pentru prima oară aici. Toți abonații plătitori primesc reducere pe www.kolectionarul.ro (un discount egal cu ziua în care faci comanda: 2% pe 2 ale lunii, 11% pe 11 ale lunii, 30% pe 30 ale lunii, dacă folosești aceeași adresă de email cu care te-ai abonat aici).
În sfârșit, cineva mai puțin dubios decât amicul meu care știe viitorul războiului din Ucraina. Dacă te pasionează subiectul, ar trebui să vezi ultimul interviu luat de Tucă lui Dan Dungaciu. Analistul ăla de politică externă care nu e invitat la Antena3 și la Digi24 pentru că îl doare-n pulă de narativele lor. A avut miercuri seară câteva afirmații interesante:
Americanii nu vor ca războiul să treacă de toamnă, pentru că la toamnă începe campania pentru alegerile din 2024, iar Biden nu poate câștiga aruncând cu bani pe geamul ucrainean în timp ce americanii de rând au probleme. Plus că și Ucraina are alegeri în 2024, cu semnificație istorică (20 de ani de la Maidan) iar Zelenski e cumva obligat să le câștige sau a belit-o.
În cel mai realist scenariu, războiul se va încheia cu o victorie parțială a Ucrainei și aderarea la NATO după modelul românesc. Ocazie cu care mi-am adus aminte că noi am putut adera la NATO după ce am semnat că suntem de acord că Republica Moldova și Basarabia Ucraineană nu (mai) sunt teritorii românești. Dungaciu zice că Ucraina va semna cam același tip de document privind Donbas, Lugansk și Crimeea dacă nu reușește să le elibereze până la toamnă.
După toamnă, singura cale ca SUA să mai ajute militar Ucraina ar fi ca războiul să devină al SUA. Adică sunt șanse mari, dacă nu se găsește o soluție de pace, ca din toamnă să vedem trupe NATO intrând în Ucraina sub pretextul umanitar și bătându-se parte în parte cu rușii (ăsta e un scenariu nasol, care ne implică direct).
De parcă n-ar fi de ajuns pesimismul lui Dungaciu, uite ce a publicat ieri oficina știrilor pozitive și triumfătoare despre război. O știre pe care acum trei luni Prelipceanu ar fi catalogat-o ca putinistă, pro-rusă și scoasă din context.
Ce zice Hodges: #NATO ar trebui să înceapă să se pregătească în vederea unui „război iminent” cu Rusia. #summitul de la Vilnius s-a caracterizat prin neînțelegeri în loc să proiecteze „unitate strategică”. #furnizările de noi echipamente militare pentru Ucraina sunt „în aer”. #apărarea NATO e insuficient de pregătită pentru postura descurajatoare. #slabele performanțe militare înregistrate de țările europene nu mai pot fi acceptate. #NATO poate să țină pasul cu industria Rusiei la producția de muniție?
Rămâne de văzut, nu?
Cu treburi pe la București, am vorbit și cu niște băieți din industria azilurilor de batrani. Bifez trei chestii interesante fără să bag mâna în foc că-s adevărate sută la sută:
Cel mai bun azil din domeniul ăsta are 48 de angajati la 60 de musafiri (cele trei aziluri din Ilfov aveau împreună 50 de angajați la 200 de pacienți). Desi e un azil de lux, cu tarife mai mari decât cele din Voluntari, anul trecut n-a putut sări de 30.000 de euro profit net. Deci când te porți frumos cu bătrânii profitul va fi mic. Ce mi s-a parut foarte interesant este că azilul, deși impecabil, are cel puțin un control pe săptămână, destul de sever. “Cum crezi că au omis să-i controleze pe ăia de la Voluntari dacă nu datorită șpăgii? Știi câți oameni vor lupta pentru mușamalizarea cazului? Mii”. Yeap. Pun pariu și eu pe varianta asta.
Piața azilurilor (vreo 700 în total) e controlată de interlopi, politicieni și jurnaliști. Primii, atrași de potențialul imobiliar. Următorii - de subvențiile venite prin Agențiile de Prestații Sociale. Ultimii, pentru că folosesc azilurile pentru a masca colecte fictive de bani și bunuri de la fani și de la companii. Per total, domeniul e doldora de mulți bătrâni fictivi cu tot cu voturi fictive, evaziune, spălare de bani și alte manevre sulfuroase.
Anvergura pe care a luat-o povestea vine de la faptul că printre victimele de la azilul Alfa al acestui scandal se află și tatăl unui român ajuns între timp înalt oficial american. De aici, se pare, implicarea evidentă a altor forțe decât cele publice (nu știu dacă ai observat, dar aproape fiecare televiziune a descoperit spontan 2-3 aziluri clandestine), frica evidentă din ochii lui Ciolacu și viteza cu care PSD l-a eviscerat pe Budăi și a luat-o la șuturi în cur pe Firea.
Închei cu un răspuns pentru C. M-a întrebat dacă poate înființa un azil de batrani pentru părinții lui, la el acasă, dar afacerea să fie susținută de stat cu 6.000-7.000 de lei lunar, ca la azilele morții. “De ce sa nù poată face asta familia, care ar avea mai multa grijă de omul ăla decat niște angajați care vizează doar profitul imediat”. Foarte bun argumentul. Teoretic, C., nimic nu te împiedică să o faci. Uite cum:
Fă un curs de asistent social.
Fă un Azil SRL, deschide un punct de lucru la tine acasă, fă minimele dotări necesare.
Vorbește cu ai tăi, să treacă pe numele tău tot ce au, ca să devină homelessi.
Organizează anchetele socio-medicale care să ateste că ei nu se mai bucură de dragostea și de îngrijirea ta și că nu mai sunt tocmai autonomi.
Vorbește la Agenția Județeană de Prestații Sociale, cea obligată să achite îngrijirea lor, pentru a-i aloca pe cei doi bătrânei neputioncioși și fără adăpost azilului tău.
Mi-ar plăcea să o faci pentru că mi se pare o superidee, nu un mod de a fenta statul. În Italia bătrânii sunt îngrijiți acasă și au cea mai mare longevitate din Europa.
Ce bine ca azi nu e nimic dupa paywall, ca pot sa comentez si eu. Nu am nimic de comentat, dar am vrut de atat de multe ori sa comentez punctual si n-am putut incat acum nu puteam sa ratez ocazia s-o fac. 🤣