Propaganda. Ce e ea, părinții ei știe? VfP 20 iulie
Îți mulțumesc că ai deschis și citești acest newsletter. Sper să-ți placă cât să te abonezi, să abonezi un prieten sau să te abonezi la la versiunea plătită, care permite lectura unor texte digitalizate pentru prima oară aici. Toți abonații plătitori primesc reducere pe www.kolectionarul.ro (un discount egal cu ziua în care faci comanda: 2% pe 2 ale lunii, 11% pe 11 ale lunii, 30% pe 30 ale lunii, dacă folosești aceeași adresă de email cu care te-ai abonat aici).
Cel puțin trei oameni mi-au scris după textul cu Dungaciu. În mare, mesajul a fost cam același: Dungaciu bate câmpii. Nu sunt de aceeași părere, dar nu despre asta e vorba. Eu l-am citat pentru că ce a zis el s-a aliniat cu ce-mi spun mie, de luni de zile, niște oameni. Vreau doar să adaug aici niște chestii pe subiectul ăsta, al încrederii:
Până acum, nu am avut motive să cred mai mult de 30% din ce se spune pe canalele oficiale românești despre acest război. Nu pentru că am ceva cu cineva, nu pentru că știu eu mai bine, ci pentru că știu cum funcționează propaganda de război, știu care e rolul ei și știu că nimeni nu riscă să spună adevăruri de care să profite inamicul. Prin definiție, propaganda de război are două roluri: să motiveze unele acțiuni controversate și să dezinformeze inamicul. Mai pe șleau: statul român nu spune adevărul. Ăla ar trebui să fie de găsit la jurnaliști, dar, din păcate, jurnaliștii de azi citesc comunicatele propagandei și atât.
Exemplu: am început să cred că sunt relativ posibile teoriile cu arministițiu/pace/conflict înghețat și/sau război generalizat tocmai pentru că propaganda oficială le exclude. Când se vorbește despre eliberare totală și victoria finală nu poate fi vorba de un adevăr, pentru că inamicii și-ar face planurile în conformitate cu asta. Ca să nu mai zic că Hitler a zis asta până s-a sinucis.
Nu cred nici 30% din ce spun Zelenski și Putin. Unul dă mesaje pentru ucraineni, să continue să lupte și să rabde, iar celălalt pentru ruși, care să continue să reziste sancțiunilor. Nici ăștia nu pot spune adevărul: dacă Zelenski spune că e posibil să piardă, demobilizarea ar fi uriașă. Iar rușii, dacă ar afla că e posibil să fie înfrânți, i-ar lua capul lui Putin chiar la noapte.
E ca la Kaufland, nene. Spotul “zice vino să iei pui cu doar 6,99 lei pentru că la kaufland ai mereu cele mai mici prețuri”, iar asta e o minciună. Doar puiul are prețul ăla. Doar în ziua aia. Ca să vii și să cumperi și altceva, la prețuri mari. Dacă n-ar fi o minciună, Carrefour ar distruge Kaufland în fiecare zi, modificând prețurile după prima difuzare a spotului Kaufland.
Ce vreau eu să zic: nu insist să fii de acord cu mine că Dungaciu are un punct de vedere realist. Îți cer doar să nu mai fii sigur că punctul de vedere oficial al statului, cel difuzat în heavy-rotation de presă, este adevărul. Aș vrea să te îndoiești, să verifici, să cauți și alte informații. Nu face ca în pandemie, când ai crezut orbește că dacă stai în casă încetinești boala, că dacă te vaccinezi nu mai faci boala, că ajută la ceva termometrul din mâna paznicului de la Kaufland. De fapt, toate astea au fost minciuni, menite să ascundă ciordeli din bani publici, schimbări în ierarhia puterii și calibrarea unor scule de control social.
Și dacă mergi cu mine pe drumul ăsta, al scepticismului, aș vrea să mergi cu mintea un pic mai departe. Dacă Ucraina eliberează și învinge cum ți s-ar putea schimba viața? Ai planuri de călătorie, carieră, afaceri care ar putea fi influențate? Ai de gând să profiți și tu un pic, pregătindu-te nițel în avans? Dar invers? Dacă Ucraina va fi filetată ca un pește, dacă se extinde conflictul, dacă ajungem în altă situație - tu, oamenii tăi, bunurile tale, banii tăi, afacerile tale - ce-o să se schimbe și cum poți preveni posibilele șocuri? Reține că nu e nimic greșit în a face scenarii. Faci un scenariu când pornești mașina și îți pui centura. Faci un scenariu când cumperi roșii de la Freshful. Pana mea, faci un scenariu și când îți dai chiloții jos, sperând să fii mângâiat pe pulă, nu lovit în față, de tipa din fața ta. De ce nu ți-ai face un scenariu două și pe situația asta, destul de incertă?
Îndoiește-te și de ce spune Dungaciu. Poate și Dungaciu e plătit de oculta ocultei să discrediteze toate redacțiile și toți analiștii politici, ca să devină el viitorul ministru de Externe. Ia din toate părțile, fă-ți o opinie și fii gata să o schimbi. Să crezi în știri cum credea Arsenie Boca în Dumnezeu te face foarte, foarte bou. Știrile-s gratis pentru că tu ești produsul.
*** până pe 30 iulie, orice comandă făcută pe Kolectionarul.ro îți aduce 30 de zile de acces gratuit la textele de după paywall. Și tot până pe 30 iulie, abonații plătitori pot primi gratuit 4 cărți de povești/colorat cu câini dacă-mi trimită la contact @ bogdanstoica punct ro o adresă și un mobil pentru curier.
O zi de joi cu scenarii realiste îți urez.
Acum ar fi mișto să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean și Rineea Clean (clinări de pantofi, haine, textile horeca și covoare); MecumPorto și Salba Mariei (artă vizuală și bijuterii handmade din argint); Muzeul Brandurilor îmi aparține, pe PSnews scriu zilnic iar Officedent e cea mai tare clinică de stomatologie pe care o știu, cu sensei în stomatologie și prețuri normale. Adaug și avertismentul: dacă îți plac reproducerile de postere din Cărturești și decorațiunile de pvc din Zara Home nu intra niciodată pe Kolectionarul.ro
După pawall ți-am pus azi ceva destul de cool: o listă cu toți regii daci, nu doar cu cei doi pe care-i știm toți. Almanahul avea și grafică, absolut adorabilă, zici că-s desenați de un copil.
Constituirea statului dac centralizat şi independent sub domnia marelui rege Burebista a marcat apogeul geto-dacice. După domnia marelul rege, viaţa statală nu a incetat pe teritoriul Daciei. Către sfirşitul secolului I e.n., odată cu creşterea pericolului roman, statul dac a cunoscut o nouă perioadă de inflorire sub domnia regelui Decebal, care a opus o dirză rezistenţă celui mai puternic imperiu al acelei vremi. Prezentăm, în continuare, pe ceilalți regi şi căpetenii geto-dacice, care au urmat lui Deceneu, succesorul lui Burebista, pînă la Decebal, ultimul rege geto-dac.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.