saluturi și vremuri bune.
Dă like doar dacă ți-a plăcut lectura. Folosește politețea doar pentru a deschide linkurile care urmează: Blues Cafe Ploiești, FamilyClean, Hotel Central Ploiești, MecumPorto, Muzeul Brandurilor, Officedent, PSnews, Rineea Clean, Rue15 Coffee și, evident, Kolectionarul.ro. Sau abonează-te la secțiunea plătită, ca să citești zilnic lucruri pe care nu le-a mai citit nimeni pe net. Îți poți recupera banii cu discountul permanent de 25% pe kolectionarul.ro (50 lei la comanda minimă) unde poți găsi multe din resursele pe care le folosesc în acest newsletter: cărți, ziare, reviste, acte, fotografii - toate vechi cât cuprinde, dar și cele mai cool cadouri pe care le poți face altor oameni pasionați de retro.
Să-i salutăm pe cei de la BT, care, după ce că au trei aplicații care nu se plac, acum nu te mai lasă să folosești nici una dintre aplicații dacă ai pe telefon și remote-uri sau timviu-ări.
Și pe procurorii care au închis dosarul pacientei dispărute și descoperită moartă după 6 zile în boscheții din curtea Spitalului Obregia. „Nimeni nu e vinovat de moartea ei” sună ca informațiile oficiale din pandemie, când și cei infectați dar călcați de mașină erau trecuți la “morți covid”.
Așa, for fun, să-l salutăm și pe Boris Pistorius, ministrul german al Apărării. După ce mai mulți ofițeri germani au fost interceptați de ruși divulgând secrete militare ce spune Pistorius? „Este un război informaţional purtat de Putin. Este vorba despre subminarea unităţii noastre, noi ar trebui să reacţionăm”. Coane, n-ar fi bine să reacționezi dând afară din armată ofițeri atât de proști?
Să n-o uităm nici pe Laura Codruța Kovesi, al cărei Parchet European a deschis în România 215 dosare legate de fraudarea fondurilor europene, cu un prejudiciu total de 1,8 miliarde euro. Sunt curios dacă la dosarele astea va reuși și recuperarea banilor furați, că la DNA nu i-a ieșit.
Ziarul Financiar scrie, în sfârșit, despre ceva important: că în ultimii 4 ani cursul valutar leu/euro a crescut cu doar 4,%, in timp ce salariile au crescut cu 50% iar preturile au crescut cu până la 100%. Cu alte cuvinte, scumpirile au apărut (și) din cauza politicii duse de Isărescu.
… și află despre prietenii mei că sunt bine. Unul a identificat o nișă de afaceri cu fonduri europene care te-ar face invidios, unul s-a organizat de-a rămas cu foarte-foarte mult timp liber, iar unul conduce cu mână forte un plan de reorganizare financiară personală atât de drastic încât la fiecare 10.000 de lei încasați păstrează doar 300. Trei ore ne-a luat să bem o cafea și să discutăm despre asta, la soare. Și când mă gândesc că eu am un proiect care o să mă lege de laptop. Hm.
pozele de azi: câteva noutăți pe kolectionarul.ro
O zi de marți cu saluturi prietenoase îți urez
După paywall, un articol pe care l-ar citi 90% din noii hipsteri: tractorul electric fără baterie inventat in 1949 de Uniunea Sovietică. Ca să vezi ce noroc istoric avem: dacă nu ar fi avut conducători proști care au construit economia sovietică în jurul petrolului, cu acest debut timpuriu rușii ar fi putut căpăta un avans enorm față de restul lumii în zona energiei verzi.
V I. Lenin şi I. V. Stalin vedeau in electrificare baza reînzestrării tehnice a intregii economii nationale a Uniunii Sovietice. Chiar din primii ani de existenţă a Puterii Sovie tice au început lucrările pentru electrificarea agriculturii. Inainte de Marea Revolutie Socialistă din Octombrie, pe întregul teritoriu erau în total numai 80 instalatii electrice la sate, totalizând o putere de 2000 Kw. Succesele primului plan cincinal si colectivizarea gospodăriilor agricole au creat conditii favorabile pentru electrificarea agriculturii sovietice, astfel că la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei se aflau în U.R S.S. 10.825 de instalatii electrice la sate, cu o putere de 275.000 Kw. Deşi întreruptă de atacul sălbatec al cotropitorilor fascişti, desvoltarea agriculturii sovietice a continuat ulterior pe o scară mai largă în anul 1945, cînd din initiativa Marelui Stalin s'a adoptat o hotărire specială asupra desvoltării ulterloare a electrificării agricole. Planul cincinal stalinist postbelic prevedea punerea în exploatare a unor statiuni hidroelectrice săteşti cu o putere de 1.000.000 Kw. Spre sfârşitul planului, toate colhozurile, S. M. T.-urile, statiunile de experimentare vor fi asigurate cu energie electrică. Actualmente, electricitatea este folosită în Uniunea Sovietică cu succes în multe domenii ale proceselor de productie gricolă. Dar, până de curând, folosirea electricitătii se mărginea numai la acele procese care au de a face cu maşini staţionare. Utilizarea electricitătii la actionarea uneltelor agricole mobile a întâmpinat mari dificultăti tehnice. Constructorii sovietici nu s'au oprit şi după o muncă dârză au reuşit să creeze tractoarele electrice.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.