sâmbăta fără proști
08.02.25: schiuri și proști, coafuri și tratamente pentru cârlionți, roșii umplute, gulii cu smântână, macaroane reciclate.
Fotografia de azi: Reghin, Mureș, 1950. O fostă fabrică de cherestea de la confluența Mureșului cu Gurghiul e convertită în două uzine care azi s-ar numi high-end products factories. Viori, viole, mandoline, schiuri, caiace, canoe, bărci, schiuri, sănii, rachete de tenis, aparate de gimnastică, mobilă de export. Lemn curbat, lemn laminat, figuri. N-a fost o idee rea: in 1948, Reghinul avea 9.500 de locuitori calificați în dat cu toporul și cărat zgura, iar în anii 80 avea 35.000 de oameni, din care vreo 10.000 au trecut prin Liceul de Industrializare a Lemnului și apoi prin fabricile astea, IFET și IPL care au costat trei miliarde de lei comuniști, cam 50 de milioane de dolari în banii de azi. Restul lucrau tot în Reghin, într-o fabrică de roți de mașină, una de bere, una de produse lactate. Desigur, toate erau greșit proiectate, falimentare, noroc că au venit ăștia de azi și le-au închis pe toate. Și schiurile din poză erau de căcat. Oamenii nu schiau cu ele, doar le făceau poze, de frica comuniștilor. Primii schiori din România au apărut după 1990, desigur.
Scuze pentru ton, dar am un moment de anxietate: am scris undeva ceva de genul “în anii 80 oamenii știau și să - ceva - nu doar să folosească telefonul” și primul comentariu a fost: “greșit, în anii 80 nu exista telefon”.
îți las trei rețete pe bază de lactate, din anii 30-40.
Pătlăgele roşii umplute cu brânză
Alegem pătlăgele mari, coapte, dar tari, pe cari le ştergem bine şi le tăiem un capac, dar nu de tot, în jurur cotorului, pe unde scoatem cu coada unei linguri seminţele şi ceva din pulpă. Prăjim năbuşit, într'o lingură de unt, două sute de grame de orez curăţit şi spălat, mai adăugându-i din când în când câte puțină apă, să se prăjească doar pe jumătate, adăugând şi puţină brânză rasă. Facem un sos de unt și pulpa de roșii trecută prin sită. Umplem pătlăgelele scobite cu orezul prăjit şi amestecat cu brânză, căruia i-am mai adăugat şi puţin pătrunjel verde tocat, punându-le într-o cratiţă nu adâncă, una lângă alta, pe un singur rând. Peste roșii punem sosul de unt, amestecat cu puțină zeamă de lămâie şi lăsăm să fearbă încet, la maşină cam o jumătate de ceas, cu cratiţa acoperită. În caz că sosul ar scădea, îi mai adăugăm 1-2 linguri de smântână şi servim la masă cu cratiţă cu tot învelită într'un şervet.
Mîncare de gulii cu smîntînă
Se aleg gulii tinere, că celelalte sînt aţoase, se curăţă şi se taie în felii de circa jumătate de centimetru. Se înăbuşe în puţin ulei, untură sau unt. La nevoie se mai adaugă o lingură de apă. Separat se bat împreună un pahar de smîntînă, o lingură de făină, un gălbenuş, un praf de sare şi o legătură de pătrunjel verde mărunt tăiat. Cînd guliile sînt moi, se toarnă deasupra sosul pregătit. După ce dă în clocot se dă vasul deoparte şi se serveşte fierbinte.
Macaroane reciclate
Un rest de macaroane cu brînză va deveni apetisant dacă va fi amestecat cu două ouă bătute, resturi de carne tăiate mărunt şi va fi dat la cuptor într-o formă unsă.
O zi de sâmbătă cum vrei tu îți urez.
Alte recomandări: FamilyClean, Officedent, Rineea Clean, Rue15 Coffee, MyPloiesti, ExpoRomania.ro.
Azi după paywall: despre păr. Două texte din anii 30 și 50 despre cum să-ți întreții și să-ți afișezi cârlionții.
Devino și tu abonat plătitor. În fiecare lună primești acces la peste 100 de fotografii vechi, tutoriale, rețete cosmetice interbelice și știri extrase personal de mine din trecut, nu luate de pe net. Ai acces și la arhiva newsletterului.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.