sâmbăta, pă iubire și sărăkie de război
08.03.25 FREE: niște farfurii de mâncat când îți cântă bombele. PAYWALL: dichiseală interbelică, pe dinăuntru și pe dinafară.
FOTOGRAFIA ZILEI: Când vezi colțurile așa la o fotografie veche să știi că n-a fost înrămată niciodată, ci purtată. În buzunar, în portofel, sub pernă. Zeci de ani. Chestii de care noi nu mai suntem capabili. Noi ne băgăm la mașina de spălat actele, banii și telefonul, de proști ce suntem pe lângă ăia din anii 30.
Dacă tot te-ai lăsat înfricoșată de papagalii ăștia care se tem de schimbare cum mă tem eu de tipele care zic “bagă-mi-o în fund”, ți-am pregătit trei rețete de război. Direct din anii 40, când alimentele premium se dădeau pe cartelă iar gospodinele făceau minuni în bucătărie cu ce găseau.
Budinca de griș
Ferbem un sfert kgr., griș, în cinci sferturi lapte dulce, în care am mai pus și două linguri zahăr pisat, mestecându-le bine, până se îngroașe, apoi lăsate să se răcească. Mestecăm două linguri unt proaspăt, până se face ca spuma, căruia îi adăugăm opt gălbenușuri de ou, trei linguri zahăr pisat și coajă rasă de la o lămâie, toate mestecate, tot numai într-o parte, timp de o jumătate de ceas; punem apoi și grișul răcit mestecându-le bine, să nu rămână cocoloașe și mai adăugându-le spuma bine bătută din opt albușuri de ou, le mestecăm ușor. Punem compoziția într-o formă, bine unsă cu unt, să se coacă frumos rumen, timp de un ceas; apoi răsturnată pe o farfurie rotundă și mare, servită învelind forma într-un servet, cu dulceață de zmeură, sau de vișine.
Budinca de cartofi
Ferbem 5—6 cartofi mari, îi curățăm de coajă și imediat dați prin sită de sârmă galbenă. Mestecăm într-un castron, 100 grame unt proaspăt, tot într-o parte până se face ca spuma, adăugându-i 5 gălbenușuri de ou, 120 grame zahăr, coajă rasă de la o jumătate lămâie, mestecându-le toate numai într-o parte, până se fac ca spuma; mai punem apoi și un pahar smântână dulce, precum și cartofii dați prin sită, mestecate din nou toate bine; pe urmă mai adăugăm și spuma bine bătută din cinci albușuri, ușor mestecate. Punem compoziția într-o formă de budincă, sau într-o cratiță, unsă bine cu unt și presărată cu făină, dată să se coacă în cuptor, încet rumen, apoi servită.
Budinca de Spanac
Alegem 1—1½ kgr. foi de spanac, sănătoase, cărnoase și verzi, le spălăm în 2—3 ape, bine, și puse pe o sită, să se scurgă. Ferbem într-o oală, ca trei kgr. apă, și când aceasta fierbe, punem și spanacul, mestecându-l cu o lingură de lemn, să deie de două-trei ori în clocote și scurs prin sită, punând peste el, la urmă și puțină apă rece, lăsându-l să se scurgă bine, stors bine între mâini și apoi pus pe o scândură și tocat foarte mărunt. Oparim 4 franzeluțe mici, tăiate în felii, cu lapte fierbinte, și după ce s-au înmuiat bine, le mestecăm cu spanacul tocat. Punem o lingură unt, într-o cratiță, să se înfierbânte, mai punând și spanacul să se prăjească puțin, adăugând lapte dulce cât cere spanacul și sarea trebuincioasă, lăsându-le să fiarbă ca 10—15 minute și servite pe o farfurie lungă, garnisită de jur împrejur cu felii de franzeluță muiate în lapte și ou bătut, prăjite rumen în unt, sau servite cu chiftele de cartofi. Se potolește cu lichide și fructe acre: mere, portocale, grapefruit.
Poftă bună.
Vezi că ai discount weekendul ăsta: 20% dacă ești abonat free, 35% dacă ești abonat plătitor.
Azi după paywall găsești un tutorial de folosit diverse plante pentru sănătate și unul despre relația dintre apa de ploaie și finețea mâinilor. ***Le salvezi în telefon și le citești când vrei.
Devino și tu abonat plătitor. În fiecare lună plătești vreo 50 de lei și primești acces la peste 100 de fotografii vechi, tutoriale, rețete cosmetice interbelice și știri, extrase personal de mine din trecut, nu luate de pe net. Ai acces și la arhiva newsletterului.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.