tezaurul? altă întrebare!
Luni, 27 ianuarie 2025, în zona FREE găsești părerile mele tâmpite despre furtul tezaurului, iar după PAYWALL - cum prepari din șase plante un tratament pentru ten și alte povestiri.
Fotografia zilei, din care afli că în anii 70 copiii nu te-ar fi omorât în somn dacă îi fotografiai îmbrăcați ca niște săraci, cu un gard atât de nașpa în fundal.
Te rog să iei părerile mele despre furtul pieselor de tezaur cât se poate de subiectiv. N-am o pregătire academică în domeniu, dar sunt colecționar de 20 de ani, am fost ziarist vreo 20 de ani, citesc multișor despre domeniul ăsta, plus că mi-am permis tot timpul luxul de a discuta cu oameni competenți din muzee, din educație sau din zona colecțiilor private. Îți propun să plecăm de la responsabil, Ernest Oberländer, directorul muzeului de istorie: etnic german din Bihor, specialist în perioada bizantină și pasionat de numismatică. Ai notat?
Pentru alți oameni asemeni lui, România e un accident istoric clădit pe jefuirea teritorială a Ungariei Mari, artefactele native privind viața pe aici - dovezi pe care nu le vrea nimeni, iar piesele de aur ale dacilor - dovada unei civilizații stabile, elevate spiritual, cu gândire abstractă, care contrazice un alt narativ pe care-l auzi des în spațiul etnic maghiaro-german, din cauză că din goana calului nu ai cum să faci coliere din 16 fire împletite și cu 248 de caboșoane, if iu nou uat ai min.
Din experiența personală, ca jurnalist, te pot asigura că toate muzeele românești conduse de pasionații de numismatică sunt praf. Băga-mi-aș pula în ele de monede. Pentru ele se neglijează studiul patrimoniilor proprii, achizițiile de fonduri documentare de la colecționari privați, nu se face prezentarea colecțiilor și se bagă toți banii în arheologie, pentru că de acolo provin monedele, o marfă nu atât de relevantă istoric cât mică, ușor de palmat și foarte scumpă.
Pentru novici: dacă găsești o sută de cioburi ceramice poți să reconstitui vreo 5 vase de gătit, de depozitat și pentru ceremonii, care-ți pot spune cine erau, ce mâncau, cum trăiau și la ce se închinau niște oameni. Dacă în loc de cioburi găsești o sută de monede identice, din punct de vedere istoric ai aflat o pulă, dar dacă pui două deoparte la fiecare șantier peste câțiva ani îți poți cumpăra o căsuță drăguță în Sicilia.
Nu zic că Ernest Oberländer ar fi un vastangiu sau un vector de propagandă anti dac, sau anti daco-roman, dar mai mult ca sigur nu e deloc pasionat de perioada asta și de ce deține muzeul național de istorie în afară de monede. Altfel nu-mi explic de ce cele 670 de piese antice plecate în Olanda au fost evaluate la doar 5 milioane de euro și asigurate cu doar 30 de milioane de euro. Nu poți să faci asta decât dacă ești incompetent sau te doare-n cot. Ernest Oberländer este un istoric competent. Rămâne, cred, varianta a doua.
Din ce s-a difuzat până acum, nu cred că o să vedem nici banii de asigurare. S-a scăpat chiar directorul vieții, duminică, spunând că prin contractul cu asiguratorul, muzeul se angaja să asigure un post de pază umană, 24/7. Dar hoții n-au întâlnit nici un paznic, deci contractul n-a fost respectat, deci asiguratorul nu trebuie să plătească, deci urmează în cel mai bun caz un proces.
La ora la care citești asta, au trecut 72 de ore de când statul român n-a luat nici un cap, nimeni nu și-a dat demisia, și nu s-au alocat bani pentru o campanie în mass-media europeană cu mesajul “pierdut tezaur antic, nu bate, nu troncăne, oferim recompensă”.
Iar în contextul general: cu coiful scitic, civilizație din care se revendică rușii, cu o expoziție aprobată de ministrul Raluca Turcan, botoșăneanca cu studii în Rusia, reaprobată de ministrul Natalia Intotero, care provine din Brad, Hunedoara, adică leagănul descoperirilor de aur dacic și organizată de Ernest Oberländer, un etnic german pasionat de monede bizantine și prieten cu un alt mahăr al patriotismului, Klaus Iohannis - zdai seama ce speculații se vor naște? Deja l-am văzut ieri pe Ivanciuc spunând că autorii jafului sunt rușii, acționând ca actor statal. Încă două zile și de vină o să fie Călin Georgescu. Sau CCR va dispune anularea jafului. Sau va ieși Mândruță să ne spună că nu e așa important coiful ăla rusesc, iar brățări mai avem. N-o să vedem decât circ ieftin sau alte știri, pentru că politicul are nevoie să dea bine în perioada asta, iar presa i-o suge politicului.
Rezumând pe partea pesimistă, eu cred că jaful a fost potențat de o combinație unică de jemenfisim, cinism și nepatriotism, suprapusă pe politici structurale complet greșite în domeniul muzeal, complet nesupravegheat și veșnic cu banii direcționați spre anumite cheltuieli exact cum primăriile cumpără în neștire borduri. Asta dacă nu cumva l-au plătit chiar niște colecționari români, știind parametrii de relaxare națională în care funcționăm.
Rezumând pe partea optimistă, cel mai mare tezaur dacic încă există, se află în muzeele din Viena, fiind furat la bucată sau angro în anii în care austro-ungarii au stăpânit Transilvania și Bucovina. Ai avut chiar aici, după paywall, vreo trei texte care explicau asta.
Am pus și două hărți dintr-un atlas școlar interbelic pentru că astăzi hărțile astea lipsesc din fluxul educațional sau au fost alterate. Nu întreba de ce.
O zi de luni fără revelația că nu mai avem aproape nicăieri oameni potriviți la locul potrivit.
Alte recomandări: FamilyClean, Officedent, Rineea Clean, Rue15 Coffee, MyPloiesti, ExpoRomania.ro.
Azi după paywall:
țăranii fug de spitale (știre, anii 30)
cum prepari un tratament pentru ten din șase plante (rețetă cosmetică, anii 40)
filmare de propagandă la uzină (fotografie, anii 70)
cum faci un fotoliu (tutorial, anii 80)
Devino și tu abonat plătitor. În fiecare lună primești acces la peste 100 de fotografii vechi, tutoriale, rețete cosmetice interbelice și știri extrase personal de mine din trecut, nu luate de pe net. Ai acces și la arhiva newsletterului.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.