Acasă, toată lumea acasă! VfP 19 decembrie.
Cineva s-o trimită acasă pe doamna Deca, senina care se justifică pentru tragedia de la Odorheiu Secuiesc că toate clădirile cu risc seismic ale Educației sunt postate pe site, spre informarea părinților. Bun. Să zicem că sunt din Odorhei și vreau să-mi dau copilul la liceu. Mă uit pe site: clădirea e praf. Păi să duc copilul în altă parte, nu? Păi care altă parte? Ce, în Odorhei sunt 22 de licee? E doar ăla cu sediul praf. De-aia, nu mai pot nici să văd nici să aud progresiști pentru care orice om își are locul într-un excel și atât. O fi tobă de carte doamna Deca, dar la inteligență emoțională e repetentă cu brio.
Cineva să-l trimită acasă și pe ministrul Mediului care a anunțat că România a renunțat la avertismentul adresat Ucrainei în 2008 pentru lucrările la canalul Bîstroe, sub condiţia ca autorităţile ucrainene să demonstreze conformitatea proiectului cu prevederile Convenţiei de la Espoo”. Un scurt rezumat: în 2008 Ucraina s-a apucat să facă propriul canal Dunăre Marea Neagră, adâncind ilegal canalul Bîstroe. România i-a arătat convenția de la Montreaux, unde scrie negru pe alb că Bîstroe trebuie să aibă 4 metri adâncime. Anul ăsta Ucraina a meșterit iar la canal, zicând că-l duce la adâncimea din 2008 (când îl adâncise ilegal) și ne mai pomenind vreo vorbă despre Montreaux. Ca un sclav penibil, de azi nici România nu mai zice nimic. Interesul european este ca Ucraina să parcurgă procedurile de intrare în UE fără incidente, iar noi facem orice pentru asta, inclusiv să ne dăm singuri cu ranga în dinți.
Cineva să-i trimită acasă și pe cei doi proști de la PSD. Incident la Vama Sculeni, unde doi parlamentari au fost surprinși venind din Republica Moldova într-o mașină furată (fostul ministru al muncii Marius Budăi și deputatul PSD Dan Constantin Șlincu). Mașina era înmatriculată pe numele celui din urmă și era semnalată ca furată de autoritățile belgiene din 2016. Ce să mai comentezi, că n-ai ce: au ajuns parlamentarii români să meargă în hârburi poluante fabricate în 2016, ca săracii de extremă dreapta.
Și pe mine să mă trimită cineva acasă. La ultimul lui miting, în New Hampshire, Trump a zis că „imigranții otrăvesc sângele țării noastre, otrăvesc instituțiile peste tot în lume, nu doar în Statele Unite”. Criticii zic că declarațiile imită limbajul lui Adolf Hitler și al lui Benito Mussolini. Nu știu ce să zic. I-am spus și eu unui userist, după ce-a zis “USR este o flacără care arde corupția” că exact aceste cuvinte au fost folosite de Zelea Codreanu la adresa Legiunii și m-a făcut pesedist. Sper că Trump nu citește newsletterul ăsta și o să-i facă putiniști pe criticii săi.
Tot din SUA vine noua variantă a Teoriei Victoriei din Ucraina. În prima variantă, de acum doi ani, TV avea două idei principale: erodarea capacitaților armatei ruse și eliberarea pe cale militara a teritoriilor ocupate în 2022. În noua variantă, a rămas erodarea capacitaților armatei ruse dar a dispărut fraza doi, înlocuită cu pacea obținută pe cale politică. Adică eliberarea teritoriilor se va face când se va putea, pe cale diplomatică, atunci când Ucraina va fi suficient de puternică. Așa se explică dispariția ajutoarelor militare americane: s-a trecut de la utopie la realism. Punem pariu pe ce vrei că la anul începe reconstrucția Ucrainei de Vest cu forța, pentru că niște băieți își vor banii înapoi.
Un weekend cu vin curat și ponturi bune îți doresc.
Acum ar fi drăguț să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean, Rineea Clean, MecumPorto, Salba Mariei, Muzeul Brandurilor, PSnews, Officedent, Omnicreativ, Rue15, Kolectionarul.ro
După paywall am pus azi ceva extrem de mișto: un interviu realizat în anii 70 cu șoferul lui George Enescu. În două părți, că e lunguț.
Pe strada ….. din cartierul …… la numărul ….. locuieşte un om de aproape şaptezeci de ani, Constantin Şuba pe nume şi pensionar ca funcţie, împreună cu Lilica, soţia sa. O căsuţă modestă aşezată in fundul unei curţi cum puţine au mai rămas în Bucureşti: un soi de ogradă, cu alee din dale, cu ceva verdeaţă şi cu şi mai multă nostalgie după nişte vremuri mai liniştite, lipsite de agitaţia frenetică a civilizaţiei moderne. Moldovean din Dorohoi, Şuba păstrează el însuşi o anumită molcomitate, e blînd în mişcări şi deschis în priviri şi în suflet; coboară in amintiri ca şi cum s-ar afunda într-o pace anume, vorbele îi sînt rare, tonul coborît, uneori vocea îi tremură din pricina unor emoţii ce renasc acum. A fost şofer şi mecanic auto mai toată viaţa, meseria a moştenit-o de la tatăl său — mecanic de maşini agricole la acea vreme. Pe George Enescu l-a cunoscut în 1934 (îi fusese recomandat maestrului de către o rudă a Ralucăi Enescu, «Domniţa», după cum obişnuia Enescu să-i spună soţiei).
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.