câți bani valorează banii. VfP 17 ianuarie.
Ai 25% reducere pe Kolectionarul.ro dacă devii abonat plătitor al acestui newesletter. Bașca accesul la cele peste 300 de “comori” publicate pănă acum.
Azi am hrănit un homeless. Mâncam spanac cu ouă la o cârciumioară cu meniu, chiar lângă ușă. A intrat pe ușă, a venit țintă la mine și a început: “domnule, sunt de la Brăila…” (eu așteptam poezia cu nu mai am bani de tren), am muncit și nu mă plătește…. “ și aici i s-a rupt filmul și în loc să recite ce recită toți milogii mi-a cerut în șoaptă un colț de pâine. Așa că l-am invitat la masa de lângă mine și i-am plătit un meniu. Când am plecat m-a întrebat de ce am cheltuit atâția bani cu el?
Nu-ți scriu asta ca să mă aplauzi. Dacă eram un om bun îi cumpăram și o geacă de la second hand, că a lui era plină de noroi, și un bilet de tren până la Brăila. Problema e că mai toată cârciuma era cu ochii pe el, răpănos cum era, deci și pe mine, și ar fi părut că mă cac pe mine aiurea. Așa că povestea mea, scurtă cum e, are alt sens, unul de-a dreptul filozofic: cum dăm valoare banilor.
De Crăciun mi-am făcut singur un cadou: dintr-un târg de vechituri am cumpărat două sacoșe de cărți poștale vechi cu vreo 3.500 de lei. Vânzătorii din jur, care aveau pe tarabe numai mărfuri de 10-30 de lei, erau șocați că cineva a dat un purcoi de bani pe niște hârtii. Iar mie mi se părea că am dat puțin. Într-o sacoșă tip mega încap cam 2.000 de cărți poștale, iar eu am luat două sacoșe, aproape pline. Cărțile poștale din prima parte a secolului trecut se dau cu 1-5 euro bucata, adică sacoșele mele valorau, în cel mai prost caz, 4.000 de euro. După ce le-am sortat și mi-am ales ce-mi place, am pus restul de cărți poștale la vânzare cu 0,25 euro bucata, cât să-mi recuperez banii.
Iar acum mă gândesc ce-ar fi făcut cu banii homelessul de azi, în cazul în care nu era un bețiv cu real talent actoricesc care are o geacă murdară cu care mănâncă gratis în fiecare zi. Și mă bântuie tot mai tare ideea că nu mai trăim deloc într-o lume normală. Ne-am făcut, fiecare în parte, niște repere care nu au nimic de-a face cu realitatea, deși trăim în același spațiu fizic. Pentru că nu numai după standardele homeless-ului am cheltuit banii aiurea, ci după normele oricărui om căruia i se rupe de cartofilie.
Uite alt exemplu: YouTube a anunțat că va interzice conținutul generat de AI care prezintă simulări ale unor copii asupra cărora se exercită violență. N-ar fi fost mai logic ca Youtube să anunțe autoritățile din țara aferentă: “uite, de pe contul ăsta se fac asemenea simulări, ăsta sigur e și pedofil și sadic, săltați-l”? Ca să nu mai zic că ar fi mai simplu dacă autorii acelor clipuri ar fi călcați cu mașina pe mâinile cu care au scris prompt-ul. Sau, mai bine, pe pulă, că mâinile le-ar fi utile într-un lagăr de muncă pentru pedofili. Dacă suntem toți de acord că gunoaiele astea care fut copii nu se vindecă și nu se opresc, de ce morții mă-sii nu scăpăm de ei, peste tot, în același fel?
Ultimul exemplu: Misreport, mama factcecărilor, a omis în raportul de ieri cele două dezinformări lansate vineri de Digi24 și Antena3. Alea cu “protestatarii au cerut benzină gratis” și “protestatarii au cerut să nu mai plătească RCA”. Ce-i asta? Ce fel de fact-checking e ăsta, dacă se verifică și înfierează cu fierul roșu al adevărului doar unele mistificări? De ce doar ce zice Șoșoacă sunt informații false? Cum să mai facem presa să nu mai bată câmpii dacă n-o tragem de mânecă?
Apropo de asta. Mă uit la grețurile celor ce se cred niște rafinați ai politicii și critică protestele fermierilor pentru că ăștia din stradă sunt îmbrăcați greșit și-s prea din topor. De parcă de educația acestui popor nu s-au ocupat, în ultimii 30 de ani, fix sclifosiții frustrați, inclusiv blenderul care ne e președinte. Îți reamintesc că România s-a transformat din "principate" în "țară" fix datorită acestui tip de români "nașpa". În proporție de 80% erau țărani, cu opinci sau desculți, fără pic de bune maniere. Adaug și că Regele le-a oferit pământ pentru lupta lor, dar 300.000 nu s-au putut bucura de el, pentru că au murit. Alți 500.000 de țărani care n-au mers la război (femei, copii, bolnavi, bătrâni) au murit din cauza războiului. Acestor noi papagali digitali, cu gurile pline de expresii sofisticate, le urez să le sugă pula tuturor țăranilor care o să accepte asta. Pentru că dacă n-ar fi țăranii ar mânca inimioare de pe instagram și muște de pe g4media.
Azi, după paywall, partea a doua a diferenței dintre Ardeal și Transilvania, un editorial scris de Ioan Slavici în 1914 pentru Almanahul Minerva. Ceva fin.
O zi de miercuri cu măcar un realiti_cec îți doresc.
Acum ar fi drăguț să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean, Rineea Clean, MecumPorto, Salba Mariei, Muzeul Brandurilor, PSnews, Officedent, Kolectionarul.ro
(continuarea episodului de ieri)
La începutul secolului XIX dar, Români sunt nu numai în Ardeal şi 'n părţile adnexe, unde au fost totdeauna, ci şi pe câmpiile Tării Ungureşti şi pe ale Banatului; şi aceşti colonişti sunt în toate privinţele cei mai bine situaţi. Nu mai e insă departe nici timpul, când şi ceilalţi trebuiau să-şi recâştige drepturile, şi în ajunul revoluţiunii dela 1848 nu-i mai rămâne nobilimii ungare decât să cedeze faţă cu curtea din Viena, care incă de mult stăruia ca iobagii să fie declaraţi oameni liberi şi stăpâni pe pămăntul muncit de dănşii. Dacă se 'ntămplă lucrul acesta, atât in Ardeal, cât şi 'n părţile adnexe, adevăraţii stăpăni erau Romănii, care constituiau partea covărşitoare a poporaţiunii. Nobilimea nu mai stăruie deci, ca părţile adnexe să fie impreunate cu Ardealul, ba cere concesiunea ca Impăratul să calce jurământul făcut de Leopold I şi să unească Ardealul cu Ungaria.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.