Am avut dreptate cu Planul Simion. A prins de-a rupt tocmai pentru că mesajul menit să-l decredibilizeze a fost prost făcut. Tocmai i-au scos unii raportul de reclame Facebook lui Simion: a băgat 25.000 de lei în poveste, care a ajuns la aproape 7 milioane de vizionări, 90.000 de aprecieri și 5.000 de comentarii. E un scor formidabil. Dacă 7 milioane de români știu ceva - de fapt știu toți. Povestea n-ar fi avut niciodată un asemenea reach dacă era doar o dudă. Dacă în piață nu existau și alte mesaje, ca cel din poza de mai jos.
Panoul ăsta e de la mine din oraș. Dezvoltatorul a cumpărat terenul pe nimic, într-o executare silită, și vrea să-și scoată banii repede. La 800 de euro/mp face și profit, pentru că a construit cam cu 600 de euro/mp, folosind materiale din Ucraina (construcții) și China (finisaje), care sunt cam la jumătate de preț față de ce găsești la Arabesque sau Dedeman. Simion vorbește de un preț de 750 euro/mp, iar inamicii lui, în loc să spună “un președinte nu poate construi nici o căsuță de lemn la poarta Cotroceniului”, au spus că “prețul este fals”, deși uite că nu e. Momentul ăla când ai consultanții politici proști și jurnaliști gata să scrie și că ar fute-o pe mă-sa doar ca să taie o factură.
Și mai mult de atât: în contrapondere, de la PSD vine mesajul că Ciolacu are o inteligență peste medie, iar de la PNL că Ciucă e un mare scriitor. Realizezi ridicolul situației? Trei oameni vor să agațe o tipă: unul susține că are ceva scump la preț bun, unul îi zice că e inteligent și al treilea că știe metafore. Dacă ai fi tipa aia, cu care ai decide să discuți 5 minute? Sau, ca să lăsăm deoparte analogiile: spune-mi un mesaj pozitiv de la PNL sau PSD despre care crezi că a ajuns direct la 7 milioane de români și indirect la alte 7 milioane. Eu nu știu nici unul.
Și pentru că tot am alocat atâta spațiu alegerilor prezidențiale, hai să-ți mai explic ceva. Falsitatea din scandalul panourilor lui Ciucă. “PNL a dat ilegal 2 milioane de euro pe promovarea unui produs comercial care se va vinde în librării”. Nu. PNL a dat 2 milioane de euro chirie pe 10 luni pentru 360 de panouri unipol cu două fețe fiecare. Un panou unipol are 16x9m, se vede de la 800 de metri și se închiriază cu 1.200 euro lunar pe fiecare parte. Liberalii au plătit în avans pentru un preț de nici 500 de euro fața, adică foarte puțin. Cât privește cuvântul “ilegal” - legea electorală spune doar că dacă un partid a cheltuit aiurea banii din subvenția de la buget trebuie doar să îi dea înapoi. PNL are oameni de afaceri care pot plăti 2 milioane de euro lunar, dar nu-i lasă legislația, așa că partidul face deliberat aceste cheltuieli pe care le va plăti ulterior din donațiile membrilor de partid. Nimic nou, se numește premeditare și se practică în orice domeniu. Pe vremuri, când mergeam în cârciumi aglomerate în care ospătarul venea o dată pe oră, luam un pahar de pe masă și îi dădeam drumul pe podea. Zgomotul de cioburi atrăgea imediat un ospătar, căruia îi spuneam să-mi pună paharul pe nota de plată și să mai aducă trei sticle de vin. Merita.
Ce vreau să-ți zic cu cele două povești este că 90% din știrile electorale pe care le vezi sunt false, trunchiate sau manipulatoare. Sunt menite să te țină departe de adevăr. Noroc că sunt proaste. Că asistăm la un spectacol ieftin, regizat în mare parte de cretini și pus în scenă de jurnaliști de tip morsă, care și-au prins dinții în banchiză și merg cu ea. Uită-te cu un ochi mai critic dacă vrei să pricepi ceva.
La mulți tuturor Măriilor, mai ales celor care nu-s rele, vulgare sau proaste. Marianii să sugă burta și să se abțină, că nu e ziua lor. Cu codul maria ai reducere până duminică, în sistemul cunoscut: 35% azi, 30 vineri, 25 sambata, 20 duminică. Știi deja unde.
Ai citit gratuit acest newsletter datorită unor oameni și unor companii precum FamilyClean, Officedent, PSnews, Rineea Clean, Rue15 Coffee, ExpoRomania.ro și Kolectionarul.ro sau . Din politețe, ai putea deschide măcar unul dintre linkurile lor. Pe ultimul îți recomand să-l deschizi dacă ești colecționar sau dacă vrei să faci cadou ceva ce nu se găsește la mall. Ieri, de exemplu, cineva și-a cumpărat un lot de reviste evreiești iar altcineva un pliant Pegas din anii 70.
O zi de joi fără mesaje electorale prost făcute îți urez.
După paywall, ceva din zorii donării de sânge. Un text atât de vechi încât se discuta doar la nivel teoretic despre păstrarea sângelui donat. Sau nu știai că la operații se folosea sânge donat pe loc? Anii 20, România Mare.
Ideea de a trece în corpul omului aflat în suferintă sângele proaspăt dela alt om sănătos nu este nouă, după cum ar putea părea. In realitate, numai perfectionările metodei şi punerea la punct au constituit o biruinţă a chirurgiei, capabilă de a salva nenumărate vieţi omeneşti. Incă din 1842, un memoriu prezentat societăti regale de medicină din Franta vorbea despre „infuzia de sânge" de om si la nevoe, de animal, notând toate incidentele şi accidentele acestei interventii, asa cum le cunoaştem astăzi. In definitiv, cea mai mare piedică ce se pune astăzi în calea transfuziei este chestiunea incompatibilitătii grupelor de sânge. Studiul sisternatic al sângelui unui rnare număr de indivizi a permis să se formeze patru mari grupe. Desigur că mai există persoane care să nu poată fi clasate într'unul dintre aceste grupe, însă numărul lor este redus; astfel putern conta numai pe cele patru grupe amintite.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.