VfP 21 iunie. droguri la SAGA Festival
Saga Festival e (tot) pro-droguri, Codruța Kovesi e amuzantă, sibidisiurile sunt la poartă iar berea românească nu mai e ce-a fost. Plus un fund senzațional.
Azi e despre politica pro-droguri de la Saga Festival, amuzanta muncă a Codruței Kovesi, sosirea sibidisiurilor și o parte din povestea berii românești proaspete, fără conservanți. Și îți mulțumesc pentru că urmează să citești. Dacă o să-ți placă, abonează un prieten sau abonează-te chiar tu la versiunea extinsă, în care plătești pentru lectura unor texte digitalizate pentru prima oară de mine. Toți abonații plătitori au permanent reducere pe www.kolectionarul.ro cu un discount egal cu ziua în care faci comanda: 2% pe 2 ale lunii, 11% pe 11 ale lunii, 30% pe 30 ale lunii, dacă folosești aceeași adresă de email cu care te-ai abonat aici).
O să fie drogangeală și la Saga Festival, stai liniștit. Termenii și condițiile sunt cam ca la Neversea, doar că-s scrise de niște analfabeți.
“Deținerea și consumul de droguri și alte substanțe interzise de lege este strict interzis tuturor participanților/vizitatorilor la eveniment”. În primul rând SUNT, CĂ E DOUĂ: DEȚINEREA ȘI CONSUMUL. În al doilea rând - de ce interdicția nu include și angajații și personalul contractant? Dețe, Saga, uinc, uinc?
“Este interzisă deținerea sau aducerea la eveniment a oricăror (listă) … droguri, SAGA are dreptul de a confisca aceste articole (…) orice articol confiscat nu va fi returnat, ci colectat și distrus de către SAGA și/sau o terță parte numită de SAGA”. Interesant foc. Eu știam că legislația te obligă să predai drogurile și să oferi toate detaliile necesare poliției pentru identificarea persoanei de la care le ai. SAGA Festival, însă, e deasupra legislației. Și-a făcut o procedură ca să nu apară hârtii cu antetul statului pe care să scrie că la festival s-au consumat droguri. Nais.
Nici SAGA Festival nu garantează pe nicăieri că: incinta va fi controlată anti-drog, că angajații sunt controlați anti-drog, că au clauze cu aceștia care atrag penalități uriașe dacă implică festivalul în comerțul cu droguri. Ca la Neversea, cu complicitatea statului. Băi, îți dai seama cât de tare e acest business, dacă toți sunt aliniați așa, cu mic cu mare, la pula narco-traficanților?
Pe de altă parte, de ce să ai așteptări de la țara asta? Am râs dimineață, citind ce fraudă uriașă a descoperit Parchetul European al lui Kovesi în Olanda. “Percheziții, arestări, mașini confiscate (…) frauda 19 mil euro la TVA (…) vânzări de mașini noi în Franța și Olanda ca fiind la mâna a doua”. Păi așa ceva se face în România de 20 de ani, la o scară gigantică, cred că și eu cunosc un băiat care a făcut câteva milioane din așa ceva, pentru că șmenul e simplu ca o chiftea: dacă vinzi un BMW X5 nou plătești tva la valoarea reală, de 80.000 de euro. Dacă rulezi BMW-ul două sute de kilometri și spui că l-ai cumpărat cu 75.000 ca să-l dai cu 80.000, plătești TVA doar la diferență. În primul caz plătești TVA 15.000 de euro, în al doilea 500 de euro. Cum ziceam, de 20 de ani se face asta. Și acum vine Parchetul European cu o “presupusă schemă infracțională”? N-ai cum să nu mori de râs cu tipa asta în care și-au pus speranțele milioane de naivi.
Pentru cine n-a înțeles povestea cu știrea falsă cu holera de la KanalD, câteva întrebări ajutătoare: cui aparține KanalD? din ce țară provin acționarii? ce alte afaceri mai au? unde se pot duce la mare anul ăsta turiștii români și bulgari speriați de holeră? Hai, că n-a fost așa greu.
Încă o conspirație putinistă, desigur, își face loc între știrile serioase: FMI lucrează la o platformă pentru monedele digitale ale băncilor centrale. Sibisiurile, cum ar veni. Declarație oficială Kristalina Georgieva, vie Reuters: “Avem nevoie de sisteme care conectează ţările, avem nevoie de interoperabilitate, din acest motiv lucrăm la conceptul unei platforme globale CBDC. Eşecul de a conveni asupra unei platforme comune ar crea un vid care ar fi probabil umplut de criptomonede. Deja 114 bănci centrale se află într-un anumit stadiu al explorării CBDC, aproximativ 10 trecând deja linia de sosire. Dacă ţările vor dezvolta CDBC-uri doar pentru desfăşurare internă, vorbim de o subutilizare a capacitatii lor”. Și brusc, criptomonedele au ajuns ceva ilegal, sau ca o boală care trebuie eradicată. Motivul: criptomonedele descentralizate fac oamenii independenți financiar, iar așa ceva este impardonabil, pentru că oamenii independenți financiar nu fac ce vor alții.
Am și o veste bună: am văzut, în parcarea din spatele Omnia, cel mai mișto fund al unei femei de peste 40 de ani de anul ăsta. Eu coboram din Opel, ea scotea ceva din portbagajul unui GL. Nu s-a grăbit. Nici eu. Chiar m-a întrebat un amic, care mă veghea de la distanță, dacă mă joc de-a Stephen Hawking. Bine că nu m-a întrebat de ce tot întorc capul, de parcă văzusem o fantomă. Ce fund, băbăiatule! Mi-a adus aminte de teoria din carte: între două funduri mișto de 20 de ani și de 30 de ani trebuie să-l alegi pe cel de 40 de ani, pentru că dacă și-a păstrat forma și mărimea atâta amar de timp sigur e făcut din materiale bune.
După paywall ți-am pus azi un reportaj de la două fabrici de bere comuniste: Rahova și Buzău. La Rahova se făceau berile Bucegi, Bucur, Cazino, Cişmigiu, Lido, Rahova și Stadion, iar la Buzău berile Buzău, Cring, Drăgaica, Monteoru, Siriu și Stejar. Din toate, doar una era pasteurizată și rezista 120 de zile, restul erau proaspete, fără conservanți, și rezistau maxim 7 zile. Bune la maxim, la nivelul berii craft sau experimentale de azi.
O zi de miercuri cu bere craft îți doresc.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.