Mazole. VfP 5 aprilie 2024
Economic Deprivation. Să ții minte expresia asta, este termenul modern pentru bolșevism. S-au găsit unii să explice că de asta suferă omenirea, în loc de lene, prostie, decadență. E mai mișto s-o dai cu: Oamenii nu se mai ajunge cu banii. Oamenii vrea mai mult, dar n-are, că alții are prea mult, iar multul ăla se vede pe Insta. Adică narativul specific bolșevismului anilor 20.
Eu n-am. Altul are. El de ce are și eu nu am? Pentru că el nu are corect, ca mine, nu putea să adune atât de mult, că uite, eu n-am putut. Să facem dreptate, să-i iau ce are el, să am și eu. Are mult, deci să fim mulți, să-i luăm și să împărțim. Și ca să nu ne ia alții ce am luat noi, să facem cumva să se împartă la toți și să avem fiecare puțin, dar cât să nu mai aibă unii mulți și noi să ne simțim de parcă nu avem destul.
Dar ție n-o să-ți vândă povestea așa. S-au haladit, nu mai fac greșelile din trecut. O să înceapă cu harm of the income distribution, o să continue cu living below the poverty line și o să te scuze cu increasing of racial and sexual discrimination. Dacă ești bărbat, alb, hetero și prosper, ai belit pula. Ca femeie albă, hetero și prosperă mai ai o șansă, dar va trebui să fii cel puțin vegană și să te piși pe el de creștinism. La vedere, să postezi cretinătăți, ca Mândruță. Lipsa susținerii narativelor va fi considerată o luptă subversivă împotriva democrației.
Bolșevicii erau radicalii primelor partide de stânga. Revoluționarii de profesie, răsturnătorii de guverne. Manifestau o supunere rigidă față de conducere, erau intolerabili cu alte partide și visau la o lume fără frontiere, fără proprietate privată, gata să fie corectată în caz de derapaj cu miliții populare, sabotaje, terorism. Iar azi le găsești influența peste tot, de la John Lennon la Hamas și de la Ursula la Șoșoacă.
Noii bolșevici sunt aici, cu noi, gata să ne castreze viitorul invocând după caz pandemia, războiul sau persecuția minorităților. Ți-l mai aduci aminte pe Ceașcă, cu cartelele lui de lapte, ulei, zahăr, cu gazul și lumina porționate? Era mic copil. Ăla nu-ți interzicea să te încălzești cu lemne când nu erau gaze, să crești găini când nu găseai la alimentara sau să nu stai pe banca mâncătorilor de semințe. Ăștia, în schimb, cu asta au început. Taie aripile oamenilor care vor să zboare, îi mută pe acoperiș și le fură scara.
Pe de altă parte, de ce să ne agităm ca menșevicii cu subiecte inevitabile? Nu mai bine îți zic ce-am făcut eu ieri, creativ ca Jamie Gordon? Ei bine, află că am făcut mazole. Prima mazole din lume făcută fără inteligența artificială.
Aveam un borcan cu MAZăre boabe și două cu păstăi de fasOLE verde. Am pus trei jumări la încins, călit ceapă peste jumări, fleoșc cu borcanele, ia uite, am usturoi, ampeo de sare și boia, oleacî di apă, am clocotit până aproape că am uitat și gata oala cu mazole! Țaca-paca am încropit și-o salată cu roșii, leurdă, ceapă verde și miez de lămâie - tocate mare la cuțit. Am mâncat pe cinste verde cu roșu. Vin roșu. Măsurată în bani, mazolea cu vin arată ca un meniu tipic de economic deprivation. Faza e că eu sunt est-european și alergic la ideologii, deci arareori măsor ceva bun în bani. Bun-ul nu se măsoară, se savurează. Doar așa te poți fute relaxat în noile cuvinte ale noilor distruși care vor să facă mazole din viața ta.
Așa că citește cu atenție ce urmează. Antrenează-te în acest weekend. Mănâncă ceva bun, luat din piață, de la un om simplu, nu de la o companie mare. Bea ceva care te inspiră. Fute drăguț ceva frumos. Stai mult timp afară, discută cu oameni reali, mergi, obosește, julește-te. Fă un grătar, vezi că ți-am pus după paywall o treabă de bărbat care implică cenușă și la care visează orice tipă cooltă în cap. Rezistă până luni fără telefon, televizor, internet, că o să te saturi de ele în curând, când vor deveni autoritare și te vor spune că nu le-ai frunzărit de câteva zile bune, ca un reacționar ce ești.
Doar o virgulă îți mai las: ai observat că, după doar două-trei zile de soare, câte a avut primăvara asta, în care mall-urile au fost goale iar audiențele mass-media mici, în presă au apărut mesajele de tip contra-măsuri?
Nu lua legume de la piață, sunt toxice. Nu te duce la alți oameni, au ploșnițe. Nu te duce în parc, sunt căpușe. Stai acasă, singur, să te regăsești. Ești stresat, ești deprimat, ai făcut burn-out, ai urina nuștiucum, dacă nu iei pastila aia riști să. Ca să combați depresia de primăvară, caută o comedie pe net. Începe războiul, deci caută sfaturi pe net. Ești neînțeles de oameni, așa că fă-ți prieteni pe net. Ține ecranul deschis tot timpul. Îndoctrinează-te, cumpără, sperie-te. Click, baby, click!
Un weekend fără tehnologie îți urez.
Dă like doar dacă ți-a plăcut lectura. Din politețe deschide măcar un link: Blues Cafe Ploiești, FamilyClean, Hotel Central Ploiești, MecumPorto, Muzeul Brandurilor, Officedent, PSnews, Rineea Clean, Rue15 Coffee, Kolectionarul.ro. Abonează-te la secțiunea plătită (costă enorm, cam un leu pe zi) ca să citești zilnic lucruri pe care nu le-a mai citit nimeni pe net.
Sunt foarte bucuros pentru că am găsit ce urmează: aveam câteva rețete similare, dar mai noi și fără proporții corecte. Acum am o rețetă completă, scrisă de un profesionist, abia aștept să fac asta cu #magirl.
Cum se face săpunul de casă (1916)
(rețeta farmacistului Teodor Vasiliu din strada Mihai Vodă)
Am primit foarte multe intrebări cu privire la cea mai bună rețetă pentru fabricarea săpunului de casă. Pentru ca să putem să publicăm modul cel mai simplu si mai lesnicios al fabricărei săpunului, ne-am adresat d-lui farmacist Teodor Vasiliu din strada Mihai Vodă, care se ocupă in laboratorul său cu multe asemenea preparate pentru a le comercializa. Din curiositate, din spirit stiintific si din dorinţa de fi folositor tuturor și după ce a studiat cele mai bune metode și a obţinut câteva săpunuri chiar domnia sa, a scris pentru revista noastră următorul articol, care va folosi mult tuturor gospodarilor și gospodinelor.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.