VFP 26 iunie. Și-acum ce facem?
Salut, mulțumesc că ai deschis și citești acest newsletter. Dacă o să-ți placă, abonează un prieten sau abonează-te chiar tu la versiunea extinsă, în care plătești pentru lectura unor texte digitalizate pentru prima oară de mine. Toți abonații plătitori au permanent reducere pe www.kolectionarul.ro cu un discount egal cu ziua în care faci comanda: 2% pe 2 ale lunii, 11% pe 11 ale lunii, 30% pe 30 ale lunii, dacă folosești aceeași adresă de email cu care te-ai abonat aici).
Ca s-o lămuresc întâi cu mesajele din weekend: n-am avut niciodată pretenția că știu viitorul, dar am învățat să cultiv anumite relații sociale, să analizez unele mesaje în funcție de context și să-mi țin gura când aș putea pune în pericol pe cineva. Legat de povestea cu Putin și Prigojin, n-am avut idee ce/cum urmează să se întâmple. Eu am fost pus la curent doar cu o cinetică destul de vagă, care ține de niște etape prin care trebuie să trecem ca să ajungem undeva. Adică, dacă te roagă soția “nu uita să cumperi gheață vineri”, asta poate însemna și că urmează să-ți facă înghețată sâmbătă, dar și că urmează să cazi pe scări și să-ți luxezi glezna.
Ce-ar putea să însemne ce s-a întâmplat? Relativ logice sunt doar trei variante:
- lui Putin i s-a cerut plecarea de către gașca durilor sau o să-l dea jos, ăsta le-a zis “marș, mă, n-aveți ce să-mi faceți”, iar ăia au zis: “fii atent, îți facem sâmbătă un demo”.
- Prigojin are mintea de copil răsfățat a lui Miron Cozma și și-a adus minerii în Rusia. La fel de al nostru, care s-a pișat pe 500 de jandarmi la Costești, șeful Wagner a exploatat slăbiciunile sistemelor de apărare ale Rusiei și și-a arătat forța.
- Prigojin a bătut palma cu americanii care i-au cerut o dovadă de bună credință.
O să vedem. Haios e că, de duminică, două dintre ipoteze au fost deja etichetate de presă (g4media a fost prima, urmată de Antena3 și apoi de Digi24) ca fiind conspirații, ca nu cumva să-ți pui întrebări și să gândești singur, ci să asimilezi narativul oficial (Putin e slab, regimul Putin e slăbit). Din perspectiva mea, în Rusia n-o să mai vedem nimic notabil până prin august (în Ucraina, însă, o să vedem o droaie de chestii). Oricum, cred că ar trebui să ne concentrăm pe ale noastre, care vin în valuri. De exemplu, știai că am putea plăti energia electrică și gazele la prețurile din contracte? Mai știi când am semnat toți contracte, la niște prețuri aberante, pentru că urma să nu plătim prețul din contract, ci unul subvenționat de stat? Ei bine, subvenția aia ar putea dispărea. Eu, tu, el - acasă, o să ne descurcăm. Amicul cu spălătoria, însă, căruia factura îi va crește de 20 de ori, nu. Ăla o să genereze încasări mai mici la buget (de unde tva și impozit pe profit?), dar și cheltuieli mai mari din buget (oamenii pe care-i va lăsa pe drumuri vor cere ajutor de șomaj). Dacă asta se va întâmpla la scară largă, aproape toate companiile mici și medii din România vor dispărea, iar cele mari vor trece masiv la automatizări, inteligență artificială și muncitori din țări sărace. Ne-am putea duce în cap într-un singur an, de la facturile la energie. Vezi tema asta în dezbatere publică? Nope.
De fapt, nimic serios nu e în dezbatere publică. Vineri am ascultat niște conținut local și m-am enervat la culme. Prahova. Populație optimă de urși: 280, după toate studiile, făcute cu ajutorul UE. Știi câți urși are Prahova? 580. Un număr consistent de urși s-a mutat deja la câmpie, aproape că nu nu mai există localitate fără probleme, cu un punct roșu la Slănic unde numai anul ăsta comisia aia care decide ce face cu un urs s-a întrunit de 13 ori fără să facă nimic pentru că nimeni nu vrea să ia o decizie. Și ar trebui să fie foarte simplu:
Etapa 1: contactat țări/parcuri naturale/grădini zoo care doresc cei 300 de urși în plus / export la preț minim / venituri de 1,5 mil euro de băgat în populația optimă.
Etapa 2: chemat vânători de lux / vânzare la preț de trofeu / venituri de 4 mil euro de cheltuit pe populația optimă, garduri electrice localități izolate, etc.
Și gata.
Închei seria festivalurilor de muzică drug-friendly cu Rock The Camp. Unde o să fie creme de la creme. Singura interdicție din regulamentul festivalului privește bâtele, tonfele și armele albe. În text nu apare deloc cuvântul “drog”! :))))
Pentru că wagneriada a făcut oamenii să se întrebe cum ar fi să fim invadați, las după paywall doctrina de apărare a României comuniste, secțiunea LUPTA DE REZISTENŢĂ A ÎNTREGULUI POPOR ÎN CONTEXTUL RĂZBOIULUI. Aș cita-o și pe cea de azi, dar nu există. România nu mai are un asemenea document de stat. Cel mai probabil, dacă ne invadează cineva o să iasă la tv Raed Arafat și Valeriu Gheorghiță și o să explice cum putem sabota o forță de ocupație: purtăm masca, nu răspundem la salut, păstrăm distanța. Lăsând gluma, ce e cu adevărat interesant la textul de după paywall, scris prin anii 70, este că a fost inspirat de doctrina similară a Uniunii Sovietice, care a implementat-o și în Ucraina, care o folosește și azi. Compară ce citești în ea cu știrile din Ucraina pe care le auzeai acum un an, când contactul dintre militarii ruși și civilii ucraineni era frecvent. O să ai o surpriză.
O zi de luni cu timp de lectură îți doresc.
Acum ar fi mișto să deschizi și linkurile care urmează: Officedent, cea mai tare clinică de stomatologie pe care o știu; FamilyClean și Rineea Clean (clinări de pantofi, haine, textile horeca și covoare); MecumPorto și Salba Mariei sunt bune de făcut cadou; Muzeul Brandurilor îmi aparține, editorialele mele de pe PSnews pot fi citite AICI și am pornit un serial de short-uri pe youtube numit Hai Să-ți Arăt Ceva. Adaug și avertismentul: dacă îți plac reproducerile de postere din Cărturești și decorațiunile de pvc din Zara Home nu intra niciodată pe Kolectionarul.ro
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.