Am luat o sticlă de suc de mere cu sfeclă, de la o babă din piață. “E natural, mamă. Cinci lei”. Am crezut că face mișto de mine. Am gustat un pic, la volan, nu m-a dat pe spate, așa că am uitat sticla pe hol. 48 de ore mai târziu arăta așa: cu mucegai d-ăla adevărat, cum găseam în borcanul cu dulceață sau în cel cu untură. Nu cred că am văzut vreodată mucegai într-un prigat, o cola, în orice suc bun făcut într-o rafinărie respectabilă, din chimicale de-alea bune. Dacă luam o cola și aș fi lăsat-o pe hol aș fi băut din ea și de Paști. Iar Cola la un litru e mai mult de 5 lei.
Știi cum e cu legumele, primăvara: sunt din ce în ce mai ieftine. Nu și în cazul meu. Săptămâna trecută legătura de lobodă era 3 lei (la baba cu sucul), eram acolo când au fost cumpărate 10 legături cu 30 de lei. Săptămâna asta am vrut iar ciorba de lobodă, așa că am gătit eu. Tot 10 legături i-am cerut piețarului de unde iau legume de ani de zile. Mi-a cerut 50 de lei. Am plătit și am întrebat încă vreo doi piețari, de la alte tarabe cu cât vând loboda: “3 lei”. Cum ar veni, piețarul meu crede că eu sunt fraierul lui. Păi mă transfer la babă, are și suc d-ăla care mucegăiește…
… ocazie cu care te-nvăț un fel de mâncare-gustare-răsplată: când faci ciorba de lobodă, aruncă în oală și un cartof d-ăla mare. Când e gata ciorba, scoate cartoful cu polonicul, adică și cu niște zeamă după el, și zdrobește-l ușor într-un castron, cu un praf de sare, unul de boia și o linguriță de smântână. Să aibă consistența ca pământul din grădină, nu ca pasta de dinți. O să-mi mulțumești.
Un weekend cu gust bun îți urez.
După paywall am pus azi 12 rețete vechi care omagiază oul.
Că na, vin Paștii, să ai timp să exersezi: sandviș de ou, ciorbă de ouă, jumări românești de ou, ouă boierești, chifteluțe din omletă, ochiuri cu sos de roşii , ouă răscoapte, ouă moi cleioase, ouă jumări cu brânză, ouă jumări cu costiță, ouă jumări cu cartof și omletă de război. Toate, din perioada 1900-1920. Ca de obicei, am lăsat neatins limbajul vremii. Poftă mare.
Sandviș de ou - Două felii de pâine neagră unse cu unt, un ou, 50 grame brînză telemea sau caşcaval, o linguriță cu pastă de roşii, sare şi piper. Bateţi oul cu pasta de roşii, adăugaţi brînza sfărîmată sau rasă, săraţi doar puțin și piperaţi. Întindeţi amestecul pe feliile de pline unse cu unt și daţi 5 minute la cuptor să se rumenească. Presărați verdeață pe ele, imediat ce le-ați scos din cuptor.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.