Cineva mi-a scris să mă întrebe ce să colecționeze. Că și-a pus asta la rezoluții. Am rezumat răspunsul în trei sfaturi, cu ceva paranteze.
Tiny Bear. O jucărie dedicată colecționarilor, produsă în 250 de milioane de exemplare, care în 1996 se vindea (tot setul) cu 3.000 de dolari. Azi, setul se vinde cu 25 de dolari.
Salvador Dali. La modă timp de 80 de ani, peste o sută de mii de picturi realizate, ceea ce, pentru un pictor normal, reprezintă tot cam 250 de milioane de unități. Cererea de Dali a fost însă mereu mai mare decât oferta, astfel că și azi stilul lui se vinde foarte bine (inclusiv reproducerile).
Te-ai prins, desigur, că sfatul e să nu colecționezi chestii produse pentru a fi colecționate, dacă nu vrei să arunci banii pe geam.
Știu pe cineva care colecționează mici calendare de portofel. E o colecție ușor de făcut: cele mai vechi sunt din anii 50, nici unul nu se vinde cu mai mult de 50 de lei, iar cele mai multe costă 2-5 lei. Scapă ieftin. De vândut, însă, le poate vinde cu oricât, pentru că nimeni nu mai are o asemenea colecție, nici măcar muzeele. Problema e că muzeele nu au bani de achiziții.
Zilele trecute am văzut o colecție de pixuri de lux, aflată la vânzare, pentru că titularul are nevoie de bani. Vreo 400 de bucăți, de la Cartier la Faber, inclusiv din aur și argint. Colecția aia valorează vreo 25.000 de euro, dar cea mai bună ofertă pe care a primit-o a fost de 5.000 de euro. De ce? Pentru că ceilalți colecționari de pixuri au deja o parte din pixurile lui, iar colecționarii debutanți nu intră în lumea asta dând banii de-o garsonieră așa, dintr-un foc. Soluția ideală ar fi să dezmembreze colecția, să le dea la bucată. Dar îl presează timpul.
Și aici vin cu al doilea sfat: colecționează ceva ce nu-ți afectează finanțele când cumperi (precum calendarele) și se vinde rapid când ai nevoie de bani (nu precum calendarele sau pixurile de lux).
Cel mai smart colecționar pe care-l știu este unul de bricege. Are niște piese de-ți crapă capul: cu monograme, cu poveste, cu metale prețioase, cu scrisori din război etc. Ei bine, tipul are psihicul atât de tare încât menține colecția la 101 piese. Dacă se decide să mai cumpere un briceag, vinde sau dă la schimb alt briceag, după care mai vinde unul, mai cumpără unul pentru piese… Astfel, are mereu bani de noi achiziții, are mereu o colecție năucitoare și are și reputația de Colecționar no.1 la piese mișto, astfel că dacă decide să vândă tot, din două telefoane scapă de toate.
Eu, mai nou, colecționez timbre. O anumită țară, o anumită perioadă. Am, însă, și un briceag pe care și-l dorește tipul ăsta.
E un briceag marinăresc de război de prin anii 30-40. Mi-a oferit 100 de euro pe el, dar am refuzat, deși m-a costat doar 30 de lei. Îl țin pentru momentul în care el va fi cumpărat pe nimic niște timbre dintr-o anumită țară și o anumită perioadă pe care mi le-aș dori eu.
Și aici vine sfatul nr. 3: colecționează “menghine” pentru alți colecționari, astfel încât ei să vină la tine să-ți ofere ce-ți dorești. Sunt megautile, pentru că soarta iz a bici, mereu pune în calea lui X ceva ce colecționează Y. Kolectionarul.ro este cea mai bună dovadă în acest sens.
Un weekend cu idei bune de colecții îți urez
my stuff & my friends (branduri care-mi plac sau ale unor prieteni și parteneri pe care am curaj să-i recomand și altora și care fac, printre altele, ca newsletterul ăsta să existe și să rămână gratuit): AFI / Citygate / FamilyClean / Kolectionarul / MecumPorto / MRS / Muzeul / Officedent / PSnews / Rineea / Salba / Tipul /
Am sa 'colectionez' mailul asta, ca imi place. Adica nu il sterg. Mai am cateva de colectie din newsletterul tau. ;-)
Indraznesc sa banuiesc.Albania?