Viața fără greșelile unui premier greșit
un newsletter care te va enerva dar te va face mai deștept.
O zi mi nu na tă! Am livrat bine di tăt o campanie, clientul e happy. Mi-am luat scheciăriși d-ăia ușori, din pânză. Am ajutat un amic să ia o decizie bună. Pisoii sunt bine. Apropo: două nopți de internare pentru doi pisoi costă 560 de lei. Ultima oară când am dat o șpagă să internez un om m-a costat mai puțin. Trebuia să ne facem toți veterinari, îți spun eu. Iar pe seară am mâncat brânză cu o salată de roșii care mi-a ieșit peeeerfect.
Apropo: mai ții minte că ieri am publicat prostiile unor nimeni, care dădeau un termen de trei zile unui cutremur în Vrancea, pentru că apăruse ceva pe cerul Moldovei? Na, că a fost cutremur. Acum ce ne facem? Acceptăm că adevărul nu vine mereu de la Guvern? Pâi unde s-a mai pomenit așa ceva?
Pe seară m-am uitat la toate aparițiile publice ale lui Bolojan de azi și am ajuns la concluzia că fie este un incompetent care știe doar să bibilească un excel, fie este rău intenționat și vrea să bage mediul de afaceri în gard. Sunt sute de argumente în sensul ăsta dar n-am să reiau decât câteva:
n-am fi într-un deficit de 5-7 miliarde de euro dacă n-am fi cheltuit miliarde de euro pe vaccinuri pe care nu le-am folosit, alte miliarde pe sprijinul acordat Ucrainei și alte miliarde pe armamentul american încă nelivrat. Însumate, cele trei cheltuieli înșirate sunt mai mari decât deficitul.
bugetarii României ne costau acum trei ani vreo sută de miliarde de lei anual, iar acum ne costă 160 de miliarde de lei anual. Să le recalculezi salariile în funcție de productivitate și să-i înlocuiești pe o treime dintre ei cu tehnologie nu e nici greu, nici greșit. Precum vezi, și aici se pot obține mai mult decât un deficit, chiar aproape dublu.
economia României nu mergea rău înainte de aplicarea planului Bolojan. Sigur că românii își iau pe firmă apartamente și concedii, nu utilaje și echipamente. Sigur că mai bine cumpără încă o mașină decât să plătească tva și impozit pe profit. Dar asta menținea consumul, se făcea mereu cu bani albi, facturați, iar facturile astea creșteau PIB-ul. Bugetul este păgubit rău cum v-am arătat mai sus, evaziunea e o cauză secundară.
“Da, dar la TVA nu se achită anual 30 de miliarde”. Ca să știi și tu: marele șmen TVA se face cu marfa transfrontalieră. Vine TIR-ul cu cireșe. În acte: 0,1 euro/kg. Marfa se marchează fiscal, intră, ajunge la depozitul angro, unde importatorul vinde cireșele piețarilor cu
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.