Mi se pare mega amuzant cum îl toacă presa pe Rafila. “A făcut panică, a făcut panică”, strigă panicată presa mainstream. De fapt, n-a făcut. A zis ceva de genul “fă-ți iarna car și vara sanie”: că pastilele cu iod sunt în 2.500 de farmacii din Ro de peste o lună și că oamenii ar trebui să se ducă la medicii de familie ca să-și ia rețeta și cu rețeta să ridice pastilele din farmacii. Că na, e mai bine să ai în casă pastilele cu iod când vezi la tv știrea cu norul radioactiv care vine spre România.
Dar presa o ține pe a ei: declarațiile au făcut panică, sunt iresponsabile, Rafila a greșit, Rafila să plece. Hai să-ți explic de ce: Rafila e prea relaxat pe subiectul covid19, de mare interes financiar pentru presă. N-a mai dispus restricții, iar lumea umblă haihui în loc să stea acasă și să facă audiență televiziunilor. N-a mai zis nimic despre vaccin, și niște băieți stau cu dozele nevândute și cu campaniile de PR neplătite. Rafila n-a dispus nici campanii tv de comunicare patetice cu “stai acasă, evită oamenii, trăiește speriat”, care să fie și ele bugetate frumos, ca pe vremea lui Raed Arafat, cu zeci de milioane de euro. Presa pierde bani în fiecare zi de mandat al lui Rafila la Sănătate și asta se plătește fix cum vezi: tot ce zice omul ăsta e greșit, dăunător, dați-l jos.
Pățesc și eu ceva similar, la o scară muuuult mai mică. Mi-a fost blocat contul de facebook, șase zile, pentru postarea asta:
Pe scurt: acum ceva timp mi-a scris o cititoare a cărții că mi-ar face niște chestii cu dinții. Eu i-am zis că mai bine nu, iar dialogul ăla a fost postat pe pagina cărții, alături de alte feedbackuri la fel de cretine pe care le am de la #celemaimiștocititoaredinlume. Luni am dat share postării de pe pagină, pe profilul meu, cu mențiunea “bagă-ți dinții în teacă, am venit cu gânduri bune”. După mințile cretine ale algoritmilor facebook, “teacă” definește doar armament, deci eu promovez ceva cu arme, violență, război, deci pac, suspendare cont șase zile. Nu pot posta nici pe paginile pe care le administrez, dar am voie, că tocmai am verificat, să cheltuiesc bani pe pagina Muzeului Brandurilor ca să promovez Expoziția. Cum ar veni, banii mei sunt buni pentru facebook, dar umorul meu nu.
Dar să lăsăm mercenarii de presă și inteligența cretină a facebook, cred că e mai bine să explic chestia aia cu networkingul, că am primit o tonă de feedback care zice că nu e o idee proastă deloc. Uite cum o văd eu:
Ideea să fie definită drept club de networking, având ca nume ceva de genul n4297, unde numărul este cel al abonaților la acest newsletter. Ăla va fi și numărul maxim de membri. Când se atinge, nu mai intră nimeni până nu iese altcineva.
Să-l concretizăm în jurul unui grup de facebook, whatsapp sau telegram. Eu înclin spre fb, pentru că nu-s dornic să mai dau numărul de telefon altor mii de oameni.
Să funcționeze pe reguli stricte. De exemplu, motivele de excludere să ducă la excludere fără avertismente. Cine e dobitoc și nu pricepe sau cine e relaxat și nu citește regulile nu poate fi o pierdere pentru grupul ăsta pe care-l văd în primul rând util (e deja plin de grupuri de pierdut timpul). Out și cu cel ce pune postări false/mincinoase, cel ce lasă comentarii offtopic sau injurioase, cel ce face spam și cel ce bate câmpii. O politică de #ZeroHate mi se pare esențială iar asta se obține doar cu fermitate. În fond, ne adunăm acolo să facem lucruri împreună, nu să ne certăm.
Ca grupul să fie de folos tuturor, mi se pare vital ca oricine să-și poată lansa mesajele astfel încât să fie înțelese rapid, de oricine. Adică se va accepta “Produc cărămizi în Harghita, comandă minimă o sută de bucăți, livrare în toată țara, prin curier” și nu se va accepta ever “Dacă își face cineva o casă să-mi scrie, că am ceva maro pentru el”. Se acceptă “mi-am pus gard cu Fane SRL, mobil, link, recomand”, nu se acceptă “eu îi știu pe unii, n-am mâncat de la ei dar știu că donează supe la Magic Camp, deci sunt oameni mișto”. Evident, se acceptă și inversul celor de mai sus: “caut bonă, caut capră, caut cheile, are cineva idee… etc”
Iar ca povestea să fie coerentă și interesantă pentru toți, inclusiv pentru cei ce n-au timp să parcurgă sute de postări zilnic, mesajele astea trebuie grupate:
Lunea - ziua antreprenorilor care produc, a celor care recomandă producători și a celor ce caută producători. Nu site-uri, nu tunsori, nu avocați, nu case de amanet.
Marțea - ziua celor care furnizează servicii, a celor ce recomandă servicii, etc.
Miercurea - zi de recomandări timp liber/cârciumi/hoteluri/baze sportive/spa/etc
Joia - zi de promovat imobiliare și auto
Vinerea - zi de vânzări diverse din categoria bunuri personale altele decât case și auto.
Sâmbăta/Duminica - închis. Eu fac asta deja. Nu moare nimeni fără tehnologie două zile pe săptămână. Plus că weekendul mi se pare bun și pentru întâlnirile noastre. Dar despre ele o să vorbim mai târziu, dacă/după ce grupul începe să funcționeze ok. Deocamdată zic doar că văd întâlnirile cu cheltuială minimă obligatorie, 50-100 de lei pe întâlnire/om, bani care să fie băgați în
proiector, cărți de vizită, spidervin, nuci, struguri, brânzeturi, muzică bună. Că așa se face businessul de calitate, nu cu oameni care nu beaucidruși sunt deranjați deglutenfumul de țigară.
So? Cum ți se pare? Alte idei? Nu e nimic bătut în cuie în afară de #ZeroHate, #noWeekend și #excludere_de_la_prima_eroare.
Hai, că se poate.
Corect si cinstit. Un fel de club al oamenilor "obisnuiti", adica al celor care nu se cred mai buni decat restul. Asa il percep eu. Bafta, si, "un club fara prosti"!
grupul pare o idee buna (evident, implementarea o sa arate daca asa e), cu mentiunile:
- gruparea pe zile o sa dea o intarziere semnificativa, chiar si pentru un indiciu mic (mai ales in era online).
eu propun sa fie un fel de etichete (chiar si adaugate manual la inceputul titlului) care sa indice rapid cititorului despre directia mesajului.
pt un business "asezat" e ok sa astepti dupa calendar, dar un business asezat nu prea cauta ajutor pe fb. cei in nevoie sunt de obicei presati de timp si mai putin organizati.
- #zerohate e foarte bun, insa out la prima greseala de orice fel mi se pare neproductiv si nu prea corect.
nu cred ca exista om care sa nu greseasca si greselile sunt de mai multe feluri, iar unele ar putea fi acceptate (atata vreme cat nu se repeta).
cu atat mai mult cu cat grupul inteleg ca doreste sa ajute antreprenorii (care au nevoie de ajutor), deci e cu oameni care fac greseli.
propun, deci, sa se considere tipul de greseala, numarul ei / frecventa si eventual atitudinea celui care greseste.