Viața fără Proști. 11 aprilie.
tudor chirilă, parfumuri Miraj, copaci digitali, terenuri de golf, trădare națională, cultul eroilor
Mulțumesc că ai deschis asta. Dacă-ți place abonează-te, abonează pe cineva cu gusturi similare sau abonează-te la versiunea extinsă, în care plătești pentru lecturi din surse încă nedigitalizate. Ar fi mișto să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean și Rineea Clean (Ploiești) fac gigea orice, de la pantofi și haine la lenjerii de pat și covoare. Piesele MecumPorto și Salba Mariei (național) sunt de găsit doar pe Kolectionarul, cel mai mare site dedicat colecționarilor. Muzeul Brandurilor și Tipul din filme îmi aparțin, pe PSnews scriu zilnic iar Officedent e cea mai tare clinică de stomatologie din Ploiești+100km: au toate sculele specifice unei clinici de fițe și trupe de comando în stomatologie (unii dintre ei sunt profesori), la prețuri normale: achiți cu cardul, nu cu rinichiul.
Foarte convenabil ce i s-a întâmplat lui Tudor Chirilă. De luni de zile nu mai apăruse o știre cu el. Și brusc, o fată îl vede în metrou, îi face o poză, el dă share, să nu cumva să vadă poza doar prietenii fetei, apoi are o reacție absolut deplasată, țineva vede, presa scrie despre conflictul iscat între marea vedetă Not și fanii lui, iar Chirilă are o reacție la propria lui reacție (!!!). Pritii beisic piar. Despre poză n-am de zis decât un lucru: la un tip de peste 40 de ani bașcheții roșii reprezintă un strigăt de ajutor.
L-am cunoscut pe tipul care a reînviat Miraj, brandul de cosmetice comunist din care s-au născut și celelalte. Când Miraj fabrica Farmec, fabrica Farmec de la Cluj se numea Flacăra. Comuniștii grupaseră industria frumuseții într-o centrală cu 4 fabrici: Farmec Cluj făcea deodorante, Nivea Brașov făcea creme de corp și paste de dinți, Chimica făcea porcărelele ieftine, gen șervețele parfumate, iar Miraj făcea parfumurile și cremele premium Pell-Amar și Gerovital. După Revoluție Beiersdorf și-a luat fabrica de la Brașov înapoi, Chimica a dispărut imediat, iar Farmec și Miraj s-au privatizat. La butoanele Farmec a ajuns fostul director, un soi de apolitic, care a ținut-o pe picioare și a crescut—o încet și bine. Mirajul a ajuns pe mâna Rovanei Plumb, de la PSD, care a paradit-o imobiliar imediat după ce a vândut brandurile Gerovital și Pell-Amar. Adio pa-pa, nimic n-a mai rămas din fabrica care produce milioane de flacoane de produse bune. Până vara trecută, când un Florin a preluat brandul Miraj și l-a repus pe piață cu două parfumuri foarte cool. O să revin pe subiect, că-mi plac la nebunie oamenii creativi, care reinventează roata.
M-a enervat cineva din lista de facebook cu postarea: “Mi-am propus sa plantez 33 de copaci astazi, unul pentru fiecare an implinit. Daca vrei si tu sa plantezi, inscrie-te pe vevevepulamea via OMV”. Da’ du-te, ma, și plantează 33 de copaci. E doar trei lei rasadul la Romsilva (încap toate într-o punga), du-te în ce padure vrei, fa 33 de gauri mici cu calcâiul și planteaza copacei pe bune, baga-mi-aș pula în ele de inițiative civice digitale, ca în curând o sa apelezi la un site și ca sa-ți fută nevasta.
Am citit că o familie de turco-români investește 60 de milioane de euro într-un resort de golf la Niculești, Dâmbovița. 72 de hectare de teren, hotel de 5 stele și 170 de vile. Foarte bizar, pe praful asta. Foarte bizar și locul. Știu cel puțin înca doi mahari de nivelul lui Țiriac care au afaceri digrande tot în Dâmbovița. Care-i faza?
La final, te las să ghicești unde scrie: „entitati private sa detina preponderent dreptul de exploatare si administrare a resurselor minerale neenergetice”?
A. În visul umed al unei companii americane?
B. Într-un document al Guvernului României.
Îți dau doar un indiciu: cum face oaia?
O zi de marți fără ipocriți îți urez.
După paywall, azi te așteaptă un fotoreportaj din anii 20, cu imagini de la parada militară din 1917. Ca scuză, ziaristul spune că momentele importante din istorie trebuie readuse constant în mentalul colectiv. Că așa se clădește o țară, un popor, etc. Este debutul unei doctrine în care eu cred: cultul eroilor. Să știe oamenii ce David Popovici avem în fiecare domeniu, ca să-și poată lua fiecare un model moral care i se potrivește. Las și un detaliu care nu se poate ghici din poze: tancurile erau Renault.
UN „ZECE MAI" ISTORIC (1922)
“Am regăsit printre amintirile scumpe câteva fotografii cu serbarea zilei de 10 Mai, de odinioară. Instantanee reprezentând o defilare din anii premergători războiului din acele zile de înfrigurare când ochii tuturor erau aţintiți spre acei viteji cari aveau să făurească mai târziu România Mare. Am privit cu emotie amintirile scumpe. Când valul uitării pare să depărteze din mintea noastră acele zile mari pe care Dumnezeu ne-a învrednicit să le trăim — socotim că este bine să ni le împrospătăm în memorie şi in suflet. Pentru noi şi pentru tineretul care trebue să le cunoască”.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.