Viața fără Proști. 14 iunie
suspiciuni, lumina UV, adio veto la UE, băncile pedofilor, petrol și cutremure, procesele covid19, o doamnă de care m-am îndrăgostit și un savant din Cluj pe nedrept uitat
Îți mulțumesc că citești asta. Dacă-ți place dă-i un share, abonează-te sau abonează-te la versiunea extinsă, în care plătești pentru lecturi pe care încă nu le-a nedigitalizat nimeni. Cum ar veni, plătești dar și primești. În plus, abonații plătitori au reduceri permanente pe www.kolectionarul.ro (discount egal cu ziua în care faci comanda: 2% pe 2 ale lunii, 11% pe 11 ale lunii, 30% pe 30 ale lunii, dacă folosești aceeași adresă de email cu care te-ai abonat aici).
Întâi, două adaosuri:
Legat de sondajul din revista Nature, probabil că nu m-am exprimat corect. E logic să ai percepția că societatea a devenit mai imorală, și eu am această percepție. Revista Nature susține însă că percepția este falsă. Că e doar o stare tipică, atunci când vremurile se schimbă. Eu zic că trebuie să fim atenți la unele schimbări din jurul nostru, care nu-s bune. Nature zice că această stare de “fii atent” e nejustificată.
Lampa mea UV chiar dezinfectează și nu e periculoasă. Are lumină UVA, care trece prin materiale cu densități reduse, ca hârtie, carton, piele (asta e lumina care prăjește ușor stratul superficial al pielii când ne bronzăm). Lumina UV periculoasă pentru ochi este cea de tip UVC, folosită pentru sterilizarea aerului, suprafețelor, telefoanelor, etc. Aia mi-e inutilă, pentru că nu trece prin nici un material, nici măcar printr-o coală de hârtie.
Și-acum, despre mine, tine, noi, alții.
Bogdan Aurescu a anunțat senin că a semnat pentru ca România să nu mai aibă drept de veto la nivel UE. N-a zis dacă i-a dat cineva mandat politic pentru asta, nici n-a zis ceva similar vreun partid, vreun președinte. Pana mea, e o cedare importantă de suveranitate. Dacă mâine majoritatea țărilor UE decide ceva gen: vaccinare obligatorie, interzicerea mașinii de gătit pe gaze, orașul de 15 minute, toalete unisex în școli, 150.000 de migranți pe an, noi ne-o luăm și gata, că a semnat Aurescu nu-ș ce căcat de hârtie?
După Deutsche Bank și JPMorgan a ajuns la o înțelegere cu victimele lui Jeffrey Epstein ca să evite un proces în care banca urma să fie citată pentru finanțarea exploatării sexuale a minorilor. JPMorgan mai rămâne pe cap doar cu procesul intentat de guvernul Insulelor Virgine (știu, e culmea ironiei).
OMV Petrom anunță cea mai mare descoperire de resurse energetice (7 mil bep, adică 15% din producția actuală a OMV) din ultimii zeci de ani, undeva pe la Târgu Jiu. Da, zona aia care tocmai a devenit seismică. Foarte interesant mai ales dacă ai timp să cauți pe net “cutremur Baicoi” si cutremur Galati”.
Ieri a început primul proces între BioNTech și o nemțoaică. Tipa cere despăgubiri de 150.000 de euro pentru presupuse efecte secundare ale vaccinului COVID-19: dureri, umflături ale extremităţilor, oboseală şi tulburări de somn. O să fie interesant, pentru că legea germană prevede că producătorii de vaccinuri plătesc despăgubiri pentru efecte secundare doar dacă produsele lor provoacă un prejudiciu disproporţionat în raport cu beneficiile. Ocazie cu care îți reamintesc că EMA, autoritatea europeană în domeniu, a înregistrat 1,7 milioane rapoarte privind efecte secundare suspecte ale covid19 dar nici unul din România, pentru că Arafat, Gheorghiță, Orban, Cîțu și mass-media s-au ocupat de mușamalizarea lor integrală.
Ieri am întâlnit o femeie de excepție. La o terasă. La masa de lângă stradă, o tipă la vreo 40-50 de ani îmbrăcată impecabil, genul contesă însoțită de o rudă mai modestă. Din cauză că asta arăta foarte bine, cealaltă arăta ca o semi-vagaboandă. Pe trotuar, chiar pe lângă masa lor, trece încă o modestă, de la spații verzi, cu vesta fosforescentă de rigoare. Modesta de la masă o salută bucuroasă, distinsa rămâne impasibilă. Modesta îi zice distinsei: “e mama lui X, care a luat-o pe Y”. Rude, adică. Băi și să vezi manevră de excepție în bune purtări, paștele mamii ei de aristocrație, așa de tare îi invidiez pe oamenii ăștia că fac lucrurile astea natural de nu-ți imaginezi. Contesa face ochii mari, trântește un zâmbet larg și zice: “vai, dar nici prin cap nu mi-a trecut, sunteți atât de tânără….”. S-a făcut fleașcă aia cu vesta. Și modesta de la masă. Și eu, de la masa vecină. Îmi venea să-i zic: “stimată doamnă, dă-te’n pula mea că ești mult prea tare, te rog învață-mă tot ce știi, ca maestrul Miyagi pe Karate Kid”.
JUST FOR FUN: i-am dat unei inteligențe artificiale o poză cu mine și i-am spus să mă “facă” scriind. Uite ce i-a ieșit. Mi se pare fascinant că dintr-o poză alb-negru la rezoluție mică a “ghicit” verde, nu albastru, pentru ochi.
După paywall ți-am pus azi o nebunie de articol, ireal, zici că e o știre din Cancan: un bătrânel din Cluj s-a apucat de culturi hidroponice prin anii 40, iar în 1960 era capabil să livreze o metodă de cultivare a plantelor care era și stabilă, și economică, și terapeutică, incredibil de coerentă. De ce dracu’ n-au luat-o atunci autoritățile în direcția aia? Îți dai seama unde eram azi dacă moșul din Cluj ar fi fost susținut de PCR? Îți dai seama că așa cum avem toți acum punga cu pungi, am fi putut avea fiecare câte un soi de acvariu, cu plante, în balcon?
O zi de marți fără proști îți doresc.
Acum ar fi mișto să deschizi și linkurile care urmează: Officedent, cea mai tare clinică de stomatologie pe care o știu; FamilyClean și Rineea Clean (clinări de pantofi, haine, textile horeca și covoare); MecumPorto și Salba Mariei sunt bune de făcut cadou; Muzeul Brandurilor îmi aparține, editorialele mele de pe PSnews pot fi citite AICI și am pornit un serial de short-uri pe youtube numit Hai Să-ți Arăt Ceva. Adaug și avertismentul: dacă îți plac reproducerile de postere din Cărturești și decorațiunile de pvc din Zara Home nu intra niciodată pe Kolectionarul.ro
În fața librăriei de pe str. Puskin din centrul Clujului se opresc zilnic o mulțime de trecători. Florile indigene, exotice, legumele diferite care se dezvoltă intr-un mediu cu totul aparte şi anume în lichide, atrag în mod deosebit atenția. Este vorba despre noua preocupare a horticultorilor din acest oraş, pentru experimentarea culturii plantelor în soluţiile nutritive, ramură cunoscută sub numele de hidroponică. Secretul acestor grădini ale viitorului, aşa cum se intitulează expoziţia horticultorilor clujeni, l-am aflat chiar de la autorul experienţelor despre care am vorbit.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.