Viața fără Proști. 14 martie.
E foarte greu să rămâi un etalon al eleganței masculine și rafinamentului, trebuie să investești mereu și mereu și mereu în lucul tău. Numai azi, de exemplu, am cheltuit peste 41 de lei pe trei perechi de boxeri din mall, plus încă 40,5 lei pe 5 tricouri + pungă într-un second hand. M-am asigurat, astfel, că rămân același fașionist multipolar, care acoperă tot spectrul Coae, Ai Stil.
Pe de altă parte, degeaba ești atât de superb și arăți atât de bine la exterior dacă la interior nu te poleiești cu aur alimentar. Așa că am continuat cheltuielile nebunești: am spart 28 de lei pe 3 cutii cu fasole boabe și doi morcovi (ceapă și tarhon aveam acasă) cu care am făcut o oală de ciorbă de fasole cum n-a gătit nici Gordon Oliver. Secretul? N-am acrit-o nici cu oțet, nici cu borș, nici cu zeamă de varză. Doar am tocat mărunt un sfert de varză murată și am aruncat-o apoteotic în oală, după primul clocot.
Mai pe seară am mai ronțăit niște pâine prăjită cu ultima bucată de brânză din beci. Alea 12 kile, cumpărate cu 60 de lei kilogramul și puse la conservat în zerul lor, în octombrie, s-au terminat. Haios este că brânza nu e doar un deliciu sfărâmicios și cu miros puternic, ci și o investiție. Azi, la aproape 6 luni de la achiziție, brânza veche costă peste 100 de lei kilogramul. Ce bitcoin, bobiță, uite aici, BrânzCoin cu randament de 160% pe an.
Apoi am dat drumul la tv. Cică e iar inflație, după două luni de pauză. Noușit, șerloc. Păi asta n-a fost pauză de inflație, ci doar perioada obișnuită în care diaspora vine masiv acasă și cheltuiește euroiii ăia munciți din greu cu rudele din Ro. Forma corectă a știrii privind inflația ar fi: “inflația a dublat prețul alimentelor, iar la energie și servicii vă furăm ca de obicei”.
Două minute am mai stat pe Digi24/Antenă și am mutat pe muzică. N-ai idee cum au prezentat incidentul feroviar de azi. Catastrofă, măcel, ca-n Grecia!, ca-n Grecia!. O pulă. În Grecia s-au adunat vitezele celor două trenuri, aici se scad, că mergeau în aceeași direcție. În Grecia nu s-a frânat, aici da. În Grecia nu existau sistemele de siguranță, aici da. Ce-a fost la noi cu adevărat interesant este cum au apărut pagubele. Caută pe net și uită-te la locomotiva trenului care a lovit din spate vagonul ăla cu mașini: are pagube minore. Și atunci cum de a a răsturnat un vagon întreg cu Forduri? Simplu: a dat una ușor ultimului vagon care l-a ridicat pe penultimul, iar ecanicul trenului de marfă a plecat de pe loc, după impact, fără să se uite că un vagon din garnitură e strâmb pe șine. În Grecia a fost neglijență oficială de stat, iar noi avem doar Povestea a Doi Mecanici Proști, unul care nu oprește la semnalul roșu, iar celălalt care pleacă de pe loc fără să-și verifice trenul.
Cu holul plin de haine beton, cu stomacul doldora de delicii naturale, cu o țigară în gură și o pălincă pe birou, aștept să se facă marți, o zi pe care o să o trăiesc la aceeași intensitate maximă. Ca în Dubai, habibi. Ca ăia de la Silicon Valley Bank marțea trecută, când credeau că sunt șmecheri.
Apropo: sistemul bancar românesc e solid. Să nu te sperii. Tot ca să nu te sperii nu s-a vorbit aproape deloc despre SVB (Biden a avut discurs înainte deschiderii bursei tot așa, pentru că sistemul bancar american e solid). Știi ce a fost azi știre de heavy-rotation la tv? Că se discută legalizarea cultivării canabisului medicinal. Discutați-o p-asta, ca să zic așa. Totul e în regulă, doar asta mai e de discutat.
O zi de marți cu brânză de-aia bună îți doresc.
Îți mulțumesc că m-ai citit și azi. Dacă ți-a plăcut, abonează-te la acest newsletter sau abonează pe cineva cu gusturi similare la lecturi. Abonații plătitori primesc un link în footerul newsletterului (exclus bănci, păcănele, retaileri mari), reduceri de 100 de lei la comenzi de peste 400 de lei pe kolectionarul.ro și o parte din lecturile mele, tipărite de oameni senzaționali acum mulți-mulți ani. Pentru întrebari/idei/propuneri: contact arond bogdanstoica.ro. my stuff & my friends: AFI / Citygate / FamilyClean / Kolectionarul / MecumPorto / MRS / Muzeul / Officedent / PSnews / Rineea / SalbaMariei / Tipul / TikTok
Viața cu lecturi inedite (ep.3), pentru abonații plătitori: cafeaua în anii 20: “face imaginaţia mai vie, mintea mai luminată, ideile mai bogate şi o simţire generală de bine”.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.