Am primit peste o mie de like-uri cu povestea (falsă) de ieri. Îți dai seama ce audiență aș fi făcut dacă aș fi comunicat-o la tv? Și cum ar fi mers, după aia, niște spoturi Maxi Pet Vet Chappi Whiskas Pula mea?
Apropo de arta comunicării: cât de penibil comunică Guvernul pe tema canalului Bâstroe. N-avem informații, nu e sigur, hai să nu ne grăbim, etc. Cum ar veni, răul nu e încă făcut. Noroc cu Ministerul Infrastructurii din Ucraina, care a anunțat oficial mai multe porturi că acum șenalul navigabil Bâstroe nu mai are 3,8 metri adâncime, ci 6,5m. Deci răul a fost făcut, Delta Dunării se poate usca liniștită. Am scris și pe PSnews că mi se pare o idee excelentă (link în footer). La cât de bine se simt țânțarii acolo, mi se pare locul perfect pentru viitoarele ferme de greieri și de lăcuste. Nu?
“Fă-ți o fabrică de curățat și congelat cartofi. Pentru că nu avem în România nici o asemenea fabrică, exportăm cartofi în coajă de 16 milioane de euro și importăm cartofi curățați și congelați de 50 de milioane de euro. Franța, Germania și Belgia ne iau banii, prin retailul românesc, pentru că tu te încăpătânezi să nu deschizi fabrica aia.” Așa aș comunica, zilnic, de la Guvernul României. Pentru că bani de de-astea mai mici avem și noi, românii. Săptămâna trecută m-am întâlnit cu cel puțin 10 persoane care pot pune pe masă 0,5-2 mil. euro dacă ar avea un motiv și un anturaj bun într-o investiție care să nu întâmpine obstacole din partea statului român. Faza e că n-au. Nu-s supărați, le e bine cu gândul că au bani și nu țin morțiș să-i bage în ceva. Dar dacă i-ar tenta cineva….
Desigur, miza nu trebuie să fie mereu una financiară. Uite exemplul G4media.
Boom, nene. Adică: e jale, e modă, e trend. Vezi titlul ăla șți îți imaginezi cohorte de adolescenți care invadează spitalele să-și taie ouăle, să-și monteze ovare, cică e creștere de patru sute șaptezeci la sută. Ei bine, nu. :)))) Citez din textul știrii: “dacă în 2018, secţia a fost accesată de 20 de adolescenți, în 2022, numărul acestora a ajuns la 114”. Deci marele boom al tranșilor e în faza câte un speriat la 3-4 zile. Avem de-a face cu o știre fără miză financiară (multe afișări aduc mulți bani), ci scrisă doar ca să rămână, prin niște minți labile, ca o cifră impresionantă, o validare a unui gând bizar, chiar un îndemn.
Iar legat de cifre impresionante: uite de ce a luat Lidl amendă 1,4 milioane euro vineri de la ANPC. Știi că nouă ni se spune că magazinele mici sunt cele periculoase, că la ăștia mari suntem seif, că au proceduri stricte dă haigin, dă cualitii, dă de-astea.
comercializarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită
depozitare a unor produse de panificaţie neambalate în lazi cu praf şi impurităţi
folosirea unor vitrine sau lăzi frigorifice fără grafice de monitorizare a temperaturii, deteriorate sau neigienizate, cu gheaţă în exces, depuneri de praf, mâzgă, resturi alimentare şi de ambalaj, lovite, cu rugină, chedere rupte
utilizarea unor rafturi de expunere şi a unor tăvi deteriorate sau neigienizate
folosirea unor cuptoare neigienizate
comercializarea unor produse fără a avea eticheta cu elemente de identificare privind lotul şi data limită de consum
comercializarea unor produse alimentare cu ambalaje depreciate, devidate, cu lovituri mecanice
comercializarea unor fructe/legume ca fiind calitatea I când, în realitate, prezentau lovituri mecanice, mucegai şi zone încolţite
lipsa de la raft a preţurilor produselor, nerespectarea regimului promoţiilor (lipsa de la raft a produsului de referinţă, în cazul comercializării produselor, în sistem multipack, nespecificarea perioadei în care se desfăşura promoţia etc.)
neconcordanţe între preţul produselor de la raft şi cel de la casa de marcat
existenţa unor condiţii de depozitare necorespunzătoare, cu curăţenie deficitară
lipsa menţionării factorilor alergeni de pe etichetele produse în magazine
lipsa menţionării ţării de provenienţă a unora dintre produse
nerespectarea temperaturii de depozitare indicate de producător
comercializarea unor produse electrice cu certificate de garanţie incomplete
lipsa declaraţiilor de conformitate în cazul unor produse electrocasnice comercializate sau netraducerea acestora în limba română
lipsa traducerii în limba română pe etichetele unora dintre produse
lipsa menţionării pe etichetă a termenului de valabilitate al produsului
comercializarea unor produse cu fibre textile cu risc de inhalare pentru copiii aflaţi în limita de vârstă indicate de producători.
Citești lista asta și înțelegi, sper, că atunci când cumperi de la Lidl e ca și cum ai cumpăra de la indianul care a copiat Abidasul chinezesc care imită Adidasul. Nu e drăguț?
o zi de MARȚI cu lecturi și cumpărături bine alese îți urez.
Îți mulțumesc pentru că m-ai citit și azi. Dacă ți-a plăcut, abonează-te la acest newsletter sau abonează pe cineva cu gusturi similare la lecturi.
… iar dacă ai întrebari/idei/propuneri: contact arond bogdanstoica.ro.
my stuff & my friends (branduri care-mi plac sau ale unor prieteni și parteneri pe care am curaj să-i recomand și altora și care fac, printre altele, ca newsletterul ăsta să existe și să rămână gratuit): AFI / Citygate / FamilyClean / Kolectionarul / MecumPorto / MRS / Muzeul / Officedent / PSnews / Rineea / SalbaMariei / Tipul / TikTok
Lidl sunt cancer, de la carucioare la angajatii aia antrenati cu cioran si bacovia. Abia astept sa revin din munti acasa, sa vad daca ala din Colentina natala de langa mine e inca deschis. Ca daca mai au cosurile alea cu jeg de 1 cm pe ele il reclam pana il inchid si-mi fac si selfie cu drona in fata sigiliului!
Draga Bogdan,
Eu inca de asta vara 2022 am zis ca se intampla ceva rau pe Dunăre... Dar tembeliziunile noastre dădeau zor cu seceta... Pffff...