Bieții oameni de la Reuters Institute! Au făcut un sondaj privind sursele online de informare ale românilor. Le-a ieșit Digi pe locul 1, cu 32%, urmat de Mediafax, Hotnews, Adevărul online, Ziare.com, Libertatea online, Stiripesurse.ro, Evenimentul Zilei și - ține-te bine! - Yahoo! News. La cum sunt cifrele, înclin să cred că Reuters nu a făcut sondajul, ci a plătit o firmă românească de sondaje, care i-a livrat topul companiilor media cu care a mințit cel mai des poporul. Iar acum ăia de la Reuters cred că românii se informează de pe site-urile Mediafax și Yahoo, nu de pe facebook și click.ro :)))))
Am mai văzut așa ceva. Un hipster îi explica mătușii lui că acum 300 de ani, necesarul de apă pentru o persoană era de doar 6 litri pe zi, iar acum e de 300 litri/zi/persoană. Mătușa lui era un fel de mamaiemea: o de-aia care face baie doar duminica și spală vasele fără detergent, într-un lighean, ca să dea zeama la porc. “Ce sute de littri pe zi visezi, mă, nici la roșii, cu furtunul, nu pun atât”, zicea grimasa femeii. Adorabil.
A început și bac-ul. Cu româna, evident. A se citi proba de literatură. O porcărie. Cum poate fi relevant pentru viitoarea facultate ce părere ai tu despre Arghezi sau Iorga? N-ar fi fost mai bună o porție sănătoasă de gramatică? Să vezi dacă știe să scrie corect io vreau să mă fac dizainăr sau io vreau să mă fac dizainer?
Că tot a venit vorba de scris: îți recomand să citești interviul lui Mihai Netea, pe contributors. Omul zice că: 1. Populația maghiară și populația română, din punct de vedere genetic, sunt foarte apropiate, deși s-ar fi crezut că maghiarii (fost popor migrator) ar fi putut avea o influență genetică asupra populațiilor. 2. Bulgarii au fost o populație turcică care și-a impus numele asupra populației slave care trăia în acel moment pe teritoriul Bulgariei, dar nu își impun genetica. 3. Ultima mare migrație din Europa este populația romă și ea încă are un substrat sud-asiatic.
Las aici și un citat adorabil, cu precizarea că regret maxim că nu-i știu autorul: “Toate ideologiile progresiste, de la comunism, fascism, la ecomarxism sau legebetism au la bază promisiunea că putem asmuți forța statului pe oamenii care ne sunt antipatici. Indiferent dacă progresiștii sunt cu școală sau fără, că unii văd sursa răului într-o etnie sau într-o rasă, în prosperitate sau în creștinism, toți speră ca statul să-i calce în picioare pe dușmani. Să le tăiem fondurile, să-i impozităm mai mult, să-i amendăm, să nu-i lăsăm la mall, să-i trimitem la Canal, să le luăm pământurile, să-i punem să îngenuncheze și să plătească pentru vina de a avea strămoși, să le luăm copiii dacă nu se supun ideologiei. Progresismul e de fapt ura pentru aproapele tău pe care o justifici cu existența unui scop superior. E ascuns undeva în fiecare dintre noi, e mucegaiul care stă să erupă când o ducem bine și simțul moral e la nani”.
Și închei cu o informația foarte drăguță, despre Israel, stat pe care, alături de Marea Britanie, îl admir pe bune. A sărit ieri Ucraina la el. Ambasada ucraineană a postat un mesaj de ceartă la adresa evreilor, care cică refuză să furnizeze proteze pentru ucrainenii răniţi în război deși Israelul este lider mondial în domeniul protezelor. Mesajul a fost ilustrat cu o fotografie a lui Dalil, un tânăr de 19 ani care şi-a pierdut în război ambele picioare și mesajul „guvernul israelian refuză să îl trateze doar fiindcă e ucrainean". Cum ar veni, atac la rupere, tupeu de tupeu. Și ghici cum a venit răspunsul? Cu o statistică. “Din 2014 încoace, la ONU, Ucraina a votat PRO la 95 din cele 122 de rezoluţii împotriva Israelului şi s-a abţinut în privinţa a 27, fără a vota nici o singură dată în favoarea evreilor”. Mi s-a părut super.
Niște țărani ăștia de la Reuters, nu știu ca tu ești cea mai mișto sursa de știri.