Viața fără Proști. 22 mai.
indisciplină personală, hipstereală la cluj, tupeu de profesor grevist, debutul geopoliticii
Îți mulțumesc că citești asta. Dacă-ți place dă-i un share, abonează-te sau abonează-te la versiunea extinsă, în care plătești pentru lecturi rare, din surse încă nedigitalizate. Cum ar veni, plătești dar și primești. În plus, abonații plătitori au reduceri permanente pe www.kolectionarul.ro (discount egal cu ziua în care faci comanda: 2% pe 2 ale lunii, 11% pe 11 ale lunii, 30% pe 30 ale lunii, dacă folosești aceeași adresă de email cu care te-ai abonat aici).
Uof! Cred că mie, la un nivel de necontrolat, chiar îmi place vara. Ca în fiecare an, abia aștept să se încheie luna mai, pentru că nu mă mai suport. Am uitat complet de un proiect, aproape că am abandonat sala, am frecat menta cel puțin o săptămână din cele trei trecute, am pus niște kilograme înapoi și m-am defazat complet cu somnul, duminică AM DORMIT DE LA UNU LA OPT SEARA, ca o găină decerebrată. Știu că nu e nimic special în comportamentul ăsta, aud frecvent în jurul meu cum se scuză oamenii. Eram stresat, eram obosit, făcusem burnout, sunt afectat de, poate că ficatul, să mă duc la analize/terapie/plâng la mami în brațe. Problema e că mie mi se întâmplă mereu în luna mai (te rog să nu începi cu horoscopul și cu ascendentul).
Poate de-aia m-am și enervat citind descrierea unor evenimente de hipstereală colectivă:
va fi un spațiu emoțional nou care contribuie la cunoașterea și mai ales la vindecarea și înțelegerea sinelui. Așa se zice acum când vinzi. Nu mai chemi omul arătându-i produsul și cerându-i banii pe el, ci îi spui că ești patentul cunoașterii, care-i va desface chakrele. Sigur, faptul că dai 70 de lei pe borcanul ăla cu banalități care valorează 5 lei nici nu contează, important e să ții minte că ți-ai dus spiritul la mall.
te așteptăm la un eveniment-altar, care permite muzicii să te conducă subtil în starea de deschidere senzorială spre conștientizare și vindecare prin dans. Și ăștia vând același căcat: mandale, cărți, cursuri și mâncare la suprapreț, sugerând că ți se face un privilegiu dacă le achiți scump dând muștele afară cu brațele. Uof. Marketing pentru proști care cred că-și cumpără o religie.
Noroc cu știrea privind salariile dorite de profesori: 4.000 de lei net pentru debutanţi și 7.000 de lei net pentru cei la final de carieră. Am râs. Mulți dintre aștia iau definitivatul cu 5,03. Unii sunt instabili psihic, se poartă cu sadism cu elevii. Alții ar fute tot ce e sub 10 ani, li se vede în modul în care își ating elevii. Și în loc să se cearnă, grîu de neghină, să se aleagă, ei se bucură că-s mulți și că pot cere mult. Muie. Atât le-aș da, în acest moment al existenței breslei lor. Nu le convine leafa actuală? Roiu’, că e nevoie de oameni în construcții, în horeca, iar India tocmai a stabilit că un singur profesor și un abonament la o inteligență artificială pot școlariza cu succes 300 de copii. În fond, nu i-a atins Iisus, ca pe Lazăr, zicându-le “educați oamenii”. Corect ar fi să fie plătiți diferit, în funcție de pregătire, de rezultatele obținute cu elevii și de starea psihică. Iar cel mai corect ar fi să nu-ți mai duci copilul la școală dacă ai cum să-i oferi homeschooling. În fond, tu chiar vrei binele copilului tău.
După paywall, ceva și cu profesori, și cu educație, și cu un context similar cu cel de azi: dintr-un manual de istorie din 1941, o lecție care semnalează nașterea geopoliticii.
LECTIUNEA a XXI-a: Marile descoperiri geografice și urmările lor
Pe urmele lui Columb şi ale celorlalţi exploratori geografici au urmat cuceritorii. Oameni curagioşi şi întreprinzători, în fruntea unor trupe de adunătură, au pornit să cucerească pământurite nou descoperite.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.