Viața fără Proști. 24 martie.
Îți mulțumesc că mă citești azi. Dacă-ți place, abonează-te la acest newsletter. Sau abonează pe cineva cu gusturi similare la lecturi. Sau abonează-te la versiunea extinsă, în care plătești pentru acces la lecturi din surse încă nedigitalizate. Orice model de lectură ai alege, ar fi mișto să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean și Rineea Clean sunt două branduri din Ploiești care-ți fac gigea orice, de la pantofi și haine la lenjerii de pat și covoare. MecumPorto și Salba Mariei sunt două tipuri de artă pe care le găsești doar pe Kolectionarul, cel mai mare site românesc dedicat colecționarilor (peste 5.000 de obiecte din trecut). Muzeul Brandurilor și Tipul din filme îmi aparțin, pe PSnews scriu zilnic iar Officedent e cea mai tare clinică de stomatologie din Ploiești+100km, și zic asta pentru că au toate sculele specifice unei clinici de fițe din București, o companie de trupe de comando în stomatologie (unii dintre ei sunt profesori, predau asta), totul la prețuri de oameni sănătoși la cap: achiți cu cardul, nu cu rinichiul.
Acestea fiind spuse, leț gău:
Un Starbucks din București a fost amendat ieri pentru că era murdărel dar și pentru că făcea suc din portocale date cu zixoflapulamea, un pesticid extrem de nociv. Feedback în presă: aproape zero, că presa vrea banii de publicitate ai Starbucks, nu binele publicului. Feedback în social media: aproape zero, pentru că oamenii care folosesc branduri premium nu admit că au fost păcăliți când acestea le înșeală încrederea. Și asta e o problemă: spre deosebire de săracul ignorant care bea cafea de la automatul stradal neștiind că doar o porcărie poate să coste doi lei, clientul de Starbucks și-a băgat în cap că merită să dea 20 de lei pe o cafea de 5 lei, pentru că achiziția îi aduce și elemente de conversație, și oportunități de agățat, plus atributul de status social superior. Starbacsăru se simte sexy, important și bogat când cumpără de acolo și nu va renunța la asta doar pentru că un zixopulamea îl va ucide. Din perspectiva asta, nu e nici o diferență între un român cult în cap care are încredere într-un brand și când greșește, fără să fie atent la ce primește, fără să fie critic când e păcălit - și o nevastă de bețiv, care ia bătaie săptămânal de la dobitocul ăla și îl crede când spune că n-o să mai dea în ea niciodată. În SUA, un asemenea Starbuck ar fi dat în judecată de sute de persoane. La noi, oamenii se duc acolo și empatizează cu echipa: deci nenorociții de inspectori la voi au venit, la alte localuri de ce nu se duc?
Mă dau cu capul de masă dacă mai aud un singur schimb de replici tâmpite pe seama pensii speciale - penenere. Useriștii zic ritualic doar că pierdem 3 miliarde de euro, dar nu scot o vorbă când/cum/în câte tranșe/pentru ce vin banii ăștia. Se duc în pensii, în termopane pentru casele de pensii, în consultanță pentru softurile de pensii, în ce pula mea se vor duce miliardele astea? De partea cealaltă, cretinii de pesediști spun că dacă facem ce zice UE distrugem armata și poliția, că mulți se vor pensiona anticipat. Cât de mulți? Cât durează să-i înlocuim? Cât costă să-i înlocuim? Avem bani și timp să-i înlocuim? Alea trei miliarde se pot duce pe instruirea unei noi generații de soldați, sau pe angajarea a 10.0000 de blackwater-i (un fel de wagner-i americani)? Despre ce morții mă-sii vorbim, concret?
Am găsit ceva concret doar la nivel micro: zilele astea, Judecătoria Constanța a impus o limită de dosare pentru fiecare ședință de judecată. Din cauza deficitului de personal, care a apărut din cauza pensionărilor anticipate: vreo două sute, doar anul trecut. De ce s-au pensionat procurorii și judecătorii? Ca să nu-i prindă la job reforma pensiilor cerută prin PNRR, de-aia. Știi cât e acum pensia medie brută la procurori și judecători? 21.000 de lei. Net: vreo 13.000 de lei. Cât ne costă să-i înlocuim pe ăștia 200? Probabil vreo 100.000 de euro bucata (știu sigur că școlarizarea cea mai scumpă este medicina, studiile unui singur student, pe toată durata facultății, costă statul circa 500.000 de euro). Așa că dacă județul Constanța vrea alți 200 de judecători și procurori, va dura 4 ani și va costa minim 20 de milioane de euro. Calculează singur cât ne costă dacă facem ce scrie în PNRR și - dacă ești vreun geniu - calculează cum o să fie dacă nu avem alocare bugetară pentru școlarizarea de mai sus.
Un weekend cu știri (mai) limpezi îți doresc.
urmează Viața la Cratiță, ceva ce o să găsești aici în fiecare vineri: un grupaj de 12 rețete vechi de o sută de ani, dintr-o colecție personală pe care n-am reușit să o public așa cum vreau. Eu cred foarte tare în mâncarea gătită acasă, iar rețetele astea te vor face un bucătar mai bun, pentru că gramajele sunt relative iar indicatiile sumare, că pe vremea aia românii n-aveau plită cu inducție și timer la cuptor. Îți recomand ca măcar o dată pe săptămână să gătești celor dragi ceva de genul ăsta.
Sumarul de azi: Găina cu gutui / Pui cu sos de smântână / Chiftele de pui cu cartofi / Ciorbă de potroace / Pui cu bame / Pui cu dovlecei / Friptura săteanului (1906) / Pui cu mazăre-păstăi / Pui cu sparanghel / Pularda Tuslama / Ostropel de pui / Puiu în untură de gâscă. Evident că am lăsat neatins limbajul vremii, pentru că îmi place la nebunie să citesc chestii ca “picăturile de grăsime dela pasăre cad în apă și în acest chip friptura de pasăre ne dă mai multe foloase: ne scuteşte de grăsime sau de unt, facem economie de timp, iar apa rămasă în tavă o putem servi ca o supă uşoară”.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.