Viața fără Proști. 26 aprilie.
jurnalism mizerabil, retail cinic, mâncare sănătoasă, scufundări cu talent
Mulțumesc că ai deschis asta. Dacă-ți place abonează-te, abonează pe cineva cu gusturi similare sau abonează-te la versiunea extinsă, în care plătești pentru lecturi din surse încă nedigitalizate.
Hotnews scrie un articol luuuung de tot în care se chinuie să concluzioneze că nu sunt mari diferențe între bio și organic la plante și între carne de fermă și carnea obținută organic. Se citează și un studiu, din 2017. Nu cred o iotă. Eu pot recunoaște după aspect carnea de curte față de carnea de magazin, iar dacă mă legi la ochi fac diferența după gust între ceapa de Balta Doamnei și ceapa de Kaufland. Or, dacă diferă gustul, diferă și compoziția, nu? Iar dacă diferă compoziția, cum morții mă-sii ar putea fi la fel? Am și exemple.
Bunicul meu a murit de la o căzătură, la 90 de ani, cu tot părul pe cap și toți dinții în gură. Doar de 10 ani nu mai dormea pe prispă de când dispărea bruma până dădea bruma, adică din aprilie până în octombrie. N-am cum să nu leg sănătatea și longevitatea lui de faptul că a mâncat doar din curtea lui și din curțile altora, plus cartofii luați de la mocani, toamna. Că doar n-o fi fost sănătos de la cisternele de vin pe care le-a băut, ca orice vrâncean normal.
Fiica mea. Dacă află de ea o companie pharma o vor ucide, pentru că simpla ei existență e o amenințare existențială a întregii industrii: în primii 20 de ani de viață a luat o singură dată antibiotic: - o pastilă, pe la 12 ani. N-am cum să nu leg starea ei de sănătate de atenția acordată alimentației încă de când era mică: găini, ouă de la țară (o să te învăț cum să faci asta cu costuri minime), din comerț doar carne bio, iar legume-fructe doar de la piață sau de la țară (cât s-a putut, că bananele nu cresc la Ciorani).
Și azi ar trebui să ignor faptele și să țin minte ce zice hotnews, care în ultimele 3 luni n-a publicat decât articole laudative despre - am căutat la nimereală - Kaufland, și ne zice că putem mânca orice, cumpărat de oriunde, indiferent ce scrie pe etichetă. Marș, mă, de-aici, cu prostiile.
… deși înțeleg logica din spatele acestor mizerii jurnalistice. Babele fără dinți și micii fermierii nu pun și ei, ban lângă ban, să plătească pentru quality public relations în presă, cum o face retailul mare și plin de bani. Dacă ar trăi de pe urma celor ce fac alimente relativ bune și relativ curate, Hotnews s-ar închide mâine.
Da, știu, acum o să zici că și țăranii dau/pun chimicale pe/în ale lor, că nu mai e ce-a fost. Așa e. Dar să găsești alimente bune nu este, încă, o sarcină imposibilă. Așa cum între zecile de feluri de pui de la Kaufland poți găsi unul bio, și la piață poți găsi marfa aia bună. Șmecheria e să te uiți și la mâinile vânzătorului, nu doar la marfă.
Mă trec și pe mine la exemple, cu voia ta. 90% din ce bag în gură vine direct de la măcelărie, mici ferme, mici făbricuțe, piață, nu din magazine. Nu mă doare nici stomacul nici ficatul, nu mă cac nici bolovani nici supă, nu-mi face rău nici o masă, nu mă piș mov sau cu sânge, nu zac când sunt răcit. Ținând cont că beau, fumez și dorm puțin de vreo 30 de ani trebuia să fiu o epavă. Or, oamenii care mă văd zilnic pot confirma: chiar nu-s. Și reține că nu fac asta pentru că-mi păzesc sănătatea ca ipohondrii. Că dacă eram speriat de bombe lăsam și fumatul și paharul. La mine e doar o chestie de gust: alimentele de magazin nu sunt la fel de bune ca celelalte.
O zi de miercuri cu atenție la etichete îți urez.
Și atât pentru azi. Acum ar fi mișto să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean și Rineea Clean (clinări de pantofi, haine, textile horeca și covoare); MecumPorto și Salba Mariei (artă vizuală și bijuterii handmade din argint); Muzeul Brandurilor îmi aparține, pe PSnews scriu zilnic iar Officedent e cea mai tare clinică de stomatologie din Ploiești+100km: cu sculele unei clinici de fițe și sensei în stomatologie, la prețuri normale, achitabile cu cardul, nu cu rinichiul.
După paywall, ceva ce mi-a fost util chiar mie: un text și trei desene despre cum să faci scufundări în apă fără să te zbați la suprafață ca un pește fragil, neînțeles și depresiv din generația Z. Ocazie cu care aplaud din nou măiestria jurnalistică de acum 50-70 de ani care făcea ca lucruri foarte complicate să fie explicate foarte simplu. Azi nu mai știe nimeni să scrie așa.
Visul fiecărui scufundător începător este să facă scufundări de durată cît mai lungă, cu aparate speciale de respirat. Dar pentru realizarea acestui lucru nu este suficient numai să doreşti să te scufunzi. Nu este destul nici măcar să-ţi procuri labe, mască, respirator sau chiar aparat de scafandru. Înainte de a pătrunde în tehnica scufundărilor cu aparatură de respirat trebuie să stăpineşti la perfecţie arta scufundărilor libere. Or, pentru toate acestea, este nevoie de un antrenament adecvat, care se incepe la bazin.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.