“Ce tare e proiectul Muzeul Brandurilor, cum pot să contribui și eu, dacă n-am un pod plin de ziare și reviste vechi? Ai vreun cont de Patreon, sa contribui?” N-aveam. Dar după al douăzecilea om care punea problema așa am făcut un cont de Patreon. Știi câți oameni au pus niște bani acolo, în doi ani? Trei! :))))) Iar acum se întâmplă din nou. La două-trei zile, primesc de la Substack mesajul: “one of your readers, cutare@cutare, believes your writing is worth paying for. They have pledged a subscription, which will be activated if you decide to turn on payments for your publication”. Așa că am apăsat pe butonul tărn-on. Ca semianalfabet digital ce sunt, sper că n-am setat ca newsletterul să ajungă doar la cei ce vor să plătească. Nu asta e ideea, pentru plătitori am Kolectionarul.ro, unde o să manțocăresc niște reduceri dedicate doar lor. Am făcut-o de curios: dacă se adună tot 3 plătitori în doi ani, ca la Muzeul Brandurilor? :))))
Și gata cu afacerile. Să-ți povestesc ceva mișto: am găsit urmele Cupei pe care ți-am arătat-o acum vreo lună. România e țara cu cele mai puține ziare vechi digitalizate. Anii 90? Găsești tot? Anii 70? Aproape tot. Anii 40? Greu, destul de mult. Anul 1919? Du-te, nene, în pula mea, cu utopiile tale! Noroc că eu știu să caut ușile care trebuie deschise. Așa am găsit asta:
Concursurile Pershing la care face referire articolul s-au numit Jocurile Interaliate și au avut loc la Paris, pe stadionul Pershing, in iunie-iulie 1919.
Deși nu avea echipe naționale, campionate, cluburi, România a participat, cu toți soldații care știau să facă vreun sport. Inclusiv fotbal. A făcut o figură frumoasă doar la echitație și scrimă, dar ideea de sporturi/campionat a plăcut atât de mult presei românești încât Sindicatul Ziariștilor și-a asumat debutul sporturilor profesioniste în România și a organizat prima competiție de gen, pe durata a două zile. Cu tombolă, cu concert, cu cazino ca la Sinaia, cu mici, de Ziua Regelui, ca să vină lumea bună. Cu de toate, că na, suntem balcanici.
Ce mi se pare haios este că sacărul, fotbalul european, apare în hârtiile Pershing ca association football, iar la noi, pe afișul de prezentare, nu apare deloc. Lucru cumva normal, nu aveam cluburi, ligă, campionat, nimic, doar vreo 4 cluburi fondate de străinii cu afaceri în Ro sau de români bogați care călătoriseră pe afară. Primul campionat profesionist de fotbal din România a avut loc în 1920, ceea ce înseamnă că serbarea organizată de ziariști, in 1919, a avut rol de catalizator. Deci cupa mea e din pre-istoria fotbalului românesc.
Lotul de fotbaliști cu care ne-am prezentat la Pershing Games a fost format din: Alvirescu, Butu, Davila (fix ăla!), Economu (afaceristul), Georgescu, Hillard (manager Shell România), Maiorescu, Metianu, faimosul Mitty Niculescu (Venus Bucuresti), Radulescu (viitor antrenor la naționalei la primele Cupe Mondiale), Roman, Sacareanu, Savu, Săvulescu, Țane, Theodor, Țicleanu și George Vraca (da, actorul). Din lotul ăsta, apar și pe cupa mea două nume: Mitty și Ticleanu.
Și gata. Încă o ciudățenie identificată. Sigur, aș putea să continui să caut relatări post-event, să aflu mai multe. Faza e mie îmi place doar istoria, nu dau doi bani pe fotbal. O să aștept să dea altcineva doi bani pe cupă și să o expună pe undeva. Stai, că am uitat să-ți spun. Am sunat la Muzeul Sportului, nu au nici o cupă interbelică. Nici la Muzeul Fotbalului nu există ceva atât de vechi. Spune și tu, nu e fun că singurul trofeu de fotbal care încă mai există în România e la un tip pe care-l doare-n Putin de sportul ăsta?
Un weekend cu istorii cool îți doresc.
Îți mulțumesc pentru că m-ai citit și azi. Dacă ți-a plăcut, abonează-te la acest newsletter sau abonează pe cineva cu gusturi similare la lecturi.
… iar dacă ai întrebari/idei/propuneri: contact arond bogdanstoica.ro.
my stuff & my friends (branduri care-mi plac sau ale unor prieteni și parteneri pe care am curaj să-i recomand și altora și care fac, printre altele, ca newsletterul ăsta să existe și să rămână gratuit): AFI / Citygate / FamilyClean / Kolectionarul / MecumPorto / MRS / Muzeul / Officedent / PSnews / Rineea / SalbaMariei / Tipul / TikTok
Recomand utilizarea digiteca arcanum și vei găsi digitalizată mare parte din presa românească de la 1890 și până în prezent.
The lonly one!:-))))