Mulțumesc că ai deschis asta. Dacă-ți place abonează-te, abonează pe cineva cu gusturi similare sau abonează-te la versiunea extinsă, în care plătești pentru lecturi din surse încă nedigitalizate. Ar fi mișto să deschizi și linkurile care urmează: FamilyClean și Rineea Clean (Ploiești) fac gigea orice, de la pantofi și haine la lenjerii de pat și covoare. Piesele MecumPorto și Salba Mariei (național) sunt de găsit doar pe Kolectionarul, cel mai mare site dedicat colecționarilor. Muzeul Brandurilor și Tipul din filme îmi aparțin, pe PSnews scriu zilnic iar Officedent e cea mai tare clinică de stomatologie din Ploiești+100km: au toate sculele specifice unei clinici de fițe și trupe de comando în stomatologie (unii dintre ei sunt profesori), la prețuri normale: achiți cu cardul, nu cu rinichiul.
Întâlnire la Băneasa. Două ore, pe ceas de seară. La final, intru în mall să-mi iau țigări. Puhoi de oameni pe holuri, magazinele goale. Parcă eram la țară, vara, pe înserat, cu casele goale și strada plină. Din păcate, nu ca la țară, unde oamenii comunicau între ei, 80% dintre oamenii din mall își priveau/foloseau telefoanele. Am văzut, exact ca pe net, puștani care făceau live-uri, tiktok-uri, nestingheriți de oamenii din jur. Nușcumsozicdelicat, dar genul ăsta de priveliște mă cam sperie.
Pe de o parte, de ce ar fi magazinele pline? Ce naiba să-ți mai cumperi, că avem de toate. Am 10 perechi de nădragi, vreo 20 de tricouri, vreo 20 de cămăși și vreo 10 perechi de pantofi și bașcheți. Le pot combina în 300 de feluri, în fiecare zi mă pot îmbrăca diferit, tot anul. Telefon am, laptopul merge, am și ceasuri, ce dracu să-mi iau din mall? Pun pariu că și tu la fel. De puștanii din mall nu mai zic nimic, pun pariu că fiecare are o garderobă dublă față de a mea.
Pe de altă parte, dacă nu ai nimic de cumpărat, de ce dracu ai mai bate drumul până la Băneasa? Ca să fii singur între alți singuri? Ca să fii văzut de oameni pe care-i ignori când îți butonezi telefonul? Ce problemă are generația asta, puștanii ăștia atât de deștepți, dar care-și folosește atât de puțin inteligența, farmecul, vocabularul? Câteodată mi se par niște câini care nu știu să latre, niște cai care nu știu să alerge. Cum e posibil să trăiești în vremuri în care poți afla ORICE și tu să te complaci în a nu învăța nimic? Ce le-am făcut, de-s așa de ciudați?
Sau e o problemă cu percepția mea, iar puștii sunt ok? Că se poate, îți exemplific cu un sondaj de la Reveal Marketing. Firmă serioasă, dar a greșit-o. A anunțat că scade consumul de apă îmbuteliată (de la 58% la 45%) în detrimentul celei de la robinet, iar motivul nr.1 este #accesibilitatea_prețului. Băi, nu e așa. În anturajul meu aproape nimeni nu mai cumpără apă la bidon. Mulți au filtre, alții au dozatoare, eu am cana Brita. Dintre rudele mele doar o mătușă mai bea apă îmbuteliată, dar o face pentru bidoane, în care pune toamna țuica și vinul. În cazul meu, alegerea n-a fost a mea, dar cana mi se pare acum super mișto, mă simt foarte bine că nu mai umplu saci întregi cu bidoane goale din plastic. O am de la Crăciun și dacă e să fac un calcul a la Greta, datorită cănii, planeta este mai curată cu vreo sută de pet-uri, cam 7 saci. Nu prețul a fost problema pentru care am renunțat la apa îmbuteliată. Și nu beau apă direct de la robinet. Reveal Marketing a dat-o de gard pentru că n-a știut cum să pună întrebarea din sondaj.
O zi de marți cu întrebări inteligente îți urez.
Ca să rămân în context, am pus după paywall un text despre lupta cu acneea, în 1940, în care concluzia este că cel mai eficient e să petreci mai mult timp în natură, eventual în stațiuni balneare (lista completă) în care poți și să-ți “primenești” sănătatea. Încă un text jurnalistic-medical foarte bine scris, cum azi nu se mai face, până și eu am înțeles cum apare acneea.
Cum ducem războiul cu acneea (1940)
Ca să luptăm cu şanse de isbândă cu acneea trebue să ne cunoaştem bine duşmanul. Dusmanul nr. 1 al pielei feminine este comedonul. Ce este comedonul? Un dop de grăsime. Ce astupă el? El astupă un por. Ştiţi că porii sunt orificiile pe unde se elimină transpiratia. La suprafaţa pielei se găsesc mai multe milioane de pori. Pentruce se formează acest dop? Pentru că transpiraţi prea mult si transpiraţia astupă conductul de eşire. Apare un dop de grăsime, microbii își fac cuibul în el şi din această bază atacă ţesuturile înconjurătoare. După felul şi întinderea dezastrelor, sunt mai multe feluri de acnee.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.