Îmi place să mă uit pe sumarul ședinței de guvern de joi. Modul de ascundere a ciordelilor și combinațiilor e absolut fascinant, se poate scrie un dicționar corupto-român. De exemplu, când guvernul numește un text "HOTĂRÂRE pentru aprobarea modului de repartizare și de utilizare parțială a sumelor prevăzute la lit. c) şi d) din anexa nr. 3/13/02a la Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021", este vorba despre o alocare de un milion de euro, scris ca "5.000 mii lei" pentru Secretariatul Guvernului, sumă "care se utilizează conform destinațiilor prevăzute de Departamentul pentru dezvoltare durabilă, pe baza propunerii însușite de consilierul de stat al prim-ministrului, inclusiv pentru acordarea de avansuri de până la 30% din valoarea contractelor, fără solicitarea unei scrisori de garanție bancară, beneficiarii urmând să prezinte documente justificative nu mai târziu de 10 decembrie 2022 și inclusiv pentru finanțări nerambursabile pentru activități nonprofit de interes general". V-ați pierdut? Ăștia sunt banii din care eu aș plăti pentru crizele de imagine. 300.000 de euro unei televiziuni care te pupă în cur și minte toată ziua ca să dai bine. 100.000 de euro unui realizator tv care stă cu deontologia în gură dacă nu-l plătești. 300 de euro la B1 TV, pentru cinci emisiuni publicitare. Important e doar să nu fie ilegal. Nici o frică față de presa ostilă sau de useriști și auriști, că-s toți bătuți în cap, habar n-au unde să se uite.
Apropo de uitat, am văzut la tv că ne luăm F35-uri și m-am bucurat foarte mult. Știți de ce? Avioanele astea au distribuție pe lanț, poți să zbori fără grijă și pe cerurile pline de gropi ale Ucrainei, cot la cot cu americanii.
Apropo de americani. Știți că ei tot zic, de câteva luni, că războiul e iminent. Știți ce-au mai făcut, lunile astea? Au vândut Ucrainei armament de două miliarde de dolari. Fac exact ca Vali, băiatul geamgiului de la mine din cartier, care ne oferea tuturor bile de fontă pentru praștii zicând că trăgând cu ele vom avea o înaltă precizie.
Apropo și de înalt. Am văzut la tv că Essențiale Forte are fosfolipide "înalt purificate". De parcă până acum produsul era plin de fosfolipide luate de pe jos, murdare, nespălate. Probabil că anul viitor medicamentul ăsta o să fie plin cu fosfolipide cu craci lungi şi cu țâțele mari, care o să-i sugă pula ficatului meu. Doamne ajută.
Apropo și de Dumnezeu, și de accidentul cu 7 morți: în toate țările, pe drumurile unde au loc multe accidente se fac diverse amenajări. Știți ce s-a deschis la noi, pe DN1, în curba aia periculoasă de la Tâncăbești? Un magazin de pompe funebre.
************************
Știți întrebarea aia despre apetitul vostru pentru rețete vechi? Am primit suficient feedback cât să înțeleg că nimeni nu vrea o rețetă-două-cinci pe zi. “Săptămânal” s-a auzit cel mai des. Iar la prețuri, unii au zis că e ok 5 lei lunar, alții că ar putea plăti și 100 de dolari pe an. Așa că am reconfigurat planul, și am scos substack din calcul, că are comisioanele mult prea mari și am ales etsy, de unde, chiar de azi, vă puteți descărca primul pdf cu rețete vechi de 100 de ani.
Am zis să fie 24 de rețete, gândindu-mă să-i mulțumesc și pe cei care gătesc zilnic și vor să cumpere așa ceva cu frecvență lunară. Am zis să coste 5 euro, cam cât netul de căcat de la Vodafone. Am zis să aibă formatul unui ecran de telefon, ca să fie ușor de citit.
Primul volum e dedicat bucătăriei vegetariene, pe care o experimentez pe larg de când am făcut burtă de sedentar. Din sumar: Fricandele, Roşii cu jumări de ou, Morcovi imitaţi, Ciorbă de urechiuşe, Ciorbă de agrişe (da, de agrișe).
link: 24 de rețete vegetariene de la Chef Mă-ta Mare
Pentru un plus de savoare, am lăsat neatins limbajul vremii. Mi se pare adorabil. Vă dau doar un exemplu:
“Morcovi imitaţi - Ferbem 5-6 cartofi făinoşi, îi curăţim de coajă şi îi lăsăm puţin să se răcească, apoi trebuie daţi prin răzătoare pe o scândură de bucătărie. Mestecăm o lingură de unt până se face ca spuma, în care mai punem un ou şi un gălbenuş de ou şi le batem bine cu o lingură punând și cartofii și iar batem și amestecăm bine. Din acest aluat formăm mai multe suluri, ceva mai groase ca degetul, pe scândura presărată cu pesmet, în bucăţi ca degetul de lungi, dându-le forma de morcov cu mâna. Le coacem în unt ferbinte. După aceia le împlântăm la capul mai gros câte o crenguţă de pătrunjel verde și servim ca garnitură lângă orice mâncare”.
Cât de curând, în funcție de feedback-ul de la voi, vor urma pdf-uri similare dedicate mâncărurilor de porc, vită, pasăre, oaie, plus deserturi, băuturi, conserve și o droaie de ponturi vechi de păstrat/conservat și gătit, că am mai multe decât voi putea publica vreodată (recunosc, tot timpul mi-a fost jenă să spun că sunt colecționar de rețete).
În fine. Un weekend fără proști îți urez.
Făină decizia cu rețele. Am cumpărat primul PDF.