Cică FMI nu e de acord cu subvenționarea prețului energiei și crede că dacă ar fi mai scumpă oamenii ar consuma-o mai cu cap. Germania și Franța au zis deja că ascultă cu atenție ce vine dinspre FMI. Da, este același FMI care a încurajat politicile consumeriste bazate în special pe tehnologie chiar și acolo unde nu e nevoie de ea(***). Da, țările alea două din care progresismul curge ca vinul dintr-un butoi spart. Și ce e cu adevărat haios este că și bancherii și politicienii progresiști speră să mai existe peste zece ani! :)))))))
(***) - Eram la o pizdă senzațională. Am băut vinul adus de mine, ne-am tras-o, am povestit un pic, ne-am mai tras-o o dată și ea s-a dus să caute altă sticlă de vin. A găsit una și i-a pus pe gât un nușcecăcatpansat electric, cât un dovleac, care încerca să scoată dopul sticlei vibrând ca dracu' pe masă. Tirbușon normal în casa tipei: pula, că era megafan tehnologie și megamândră de aparatul vieții pe care dăduse cât pe trei sticle de vin. Și țin minte că i-am zis: "pisi, caută un pix sau un creion, dă sticla încoace și oprește chestia aia, că dacă scapă de sub control ne fute pe amândoi".
Dar de încercat o să încerce totul. Cum încearcă Ucraina să transmită că duce cel mai civilizat război din lume. Sau nu știi faza de vineri, când Amnesty International a emis un raport în care zice că ucrainenii au masat trupe și tehnică militară în școli și spitale, iar când sunt bombardați de ruși strigă “uitați-i cum bombardează școli și spitale”? Kievul a reacționat imediat și a acuzat Amnesty că face jocul rușilor. Nimic noi, și în 2017, când România a depus la Consiliul Europei a rezoluție pro-minoritatea română din Ucraina, vecinii au acuzat Consiliul că e pro-rus. Și Comisia de la Veneția a fost prorusă, când a zis că Ucraina își bagă pula în drepturile minorităților. Și România a fost pro-rusă, când și-a cerut înapoi miliardul de dolari băgat în combinatul de la Krivoirog. La nivel de PR internațional, Ucraina luptă în stilul Clinton, devenit faimos după ce l-au prins pe ăla că-i mai scăpa câte o muie Monicăi Lewinski. Pus să declare sub jurământ că n-a făcut sex cu stagiara și pe urmă prins cu minciuna, Clinton a susținut că în mintea lui “sex” este doar coitul tradițional penis-vagin și că de-aia a jurat că n-a făcut sex, că, uite, zice și doamna, s-a dat și s-a luat doar muie.
În fond, s-a mai întâmplat. Acum 5 ani, Primăria Barcelona s-a luptat luni bune în instanță cu un grup de bărbați care au dat-o în judecată pentru discriminare motivând că dacă femeile au voie la bustul gol în piscine au voie și ei fără slip. Știu că pare amuzant, dar instanța aia chiar a deliberat dacă nu cumva pula e un fel de țâță. Că, în fond, și pula se suge, nu doar sânul.
Gata cu proștii. Weekendul cum ți-a fost? Odihnă? Mâncare bună? Prieteni? Bani? Proiecte noi? Lecturi? Toate șase? Nici una? Eu, de exemplu, am îmbinat câteva.
Duminică am reușit să termin curățenia în beciul părinților (mai am de reparat niște rafturi, de pus o lumină mai bună și de dat un var pe pereți - în beciuri nu se dă cu lavabilă), și am mai citit una-alta despre cultura Hamangia, probabil cea mai mișto cultură preistorică de pe teritoriul României. Mi-aș da un an din viață să înțeleg ce resort spiritual “motoriza” populația asta bizar de înțeleaptă, care a venit de peste Marea Neagră în Dobrogea, într-un număr mărișor, câteva zeci de mii de oameni, au debarcat pe niște plaje împădurite în care trăiau cerbi, urși și lei, după care au migrat în egală măsură pe lângă Prut, spre Moldova, și pe lângă Dunăre, spre Oltenia și n-au avut nici un conflict cu nici o altă grupare, trib, populație. Ne-au rămas de la ei, le lângă statuetele deja faimoase (Gânditorul și nevastă-sa) cele mai mișto farfurii și vase, cele mai mișto (pre)monede și niște brățări, inele și coliere de-ți crapă capul. Ca să fiu cinstit, ne rămăsese și localitatea Hamangia, dar niște imbecili i-au schimbat numele în Baia.
Iar sâmbătă, am aflat de la un prieten, la un vin bun, de un tip care a cumpărat grâu. Cu tot cu depozitare l-a costat vreo sută de mii de euro și se așteaptă ca la iarnă să încaseze vreo două sute de mii de euro. Cică n-are cum să se întâmple altfel, din patru motive: 1. recoltele sunt mai mici, pentru că seceta a influențat producția, deci e logic ca prețul să crească. 2. o treime din recolta globală de grâu e blocată pieței, pentru că vine din Rusia și Ucraina. 3. peste 90% din fermierii români au recoltat și vândut deja, pentru că nu au silozuri (mai toate silozurile din Ro sunt deținute de patru dealeri globali). 4. producătorii de panificație n-au cumpărat grâu, mizând pe faptul că la iarnă o să le dea statul, la preț bun, ca să nu lase România fără pâine. Așa că cel mai probabil, pentru că nu bani are nici de o chiflă, statul român nu va cumpăra nimic din recoltă, toamna asta, când marii jucători sunt pe tot terenul și strâng tot de pe piață. Va cumpăra la iarnă, când cei 4 centauri vor cere niște prețuri astronomice, iar grâul prietenului meu și a altor băieți deștepți va deveni de interes strategic.
Sună plauzibil, nu? Cu mult mai bine ca la bancă, ceva mai bine ca în estate, mult mai sigur decât în crypto. Dacă ai tu o idee și mai bună de investiții dă un semn pe email, pentru că te asigur că tuturor le-ar face plăcere să o citească mâine, aici. Și dacă tot îmi scrii, spune-mi și cum ți s-ar părea o structură de networking creată în jurul acestui newsletter? Că mă bate gândul să organizez ceva. Ca domnu’ din ultima fotografie.
Și încă ceva: de azi am să adaug aici și câte un cântecel pe care-l consider bun. Cine știe, poate-ți place și-ți începi ziua ca mine: cântând.
Salut,Bogdan.
Avand in vedere c-ai lansat invitatia la persoana întâia, singular mi-am permis sa încep asa. Nu pari un tip formalist sau suparacios. Daca cumva e deranj, te rog sa-mi spui si-mi fac mea culpa.
M-a "gadilat" chestia cu "o structură de networking creată în jurul acestui newsletter", in sensul ca n-am prea priceput ce-ar putea inseamna si,mai ales, ce alte avantaje mi-ar aduce mie, cititorul tau fidel?
De cand a aparut "netul" eu,de bunăvoie m-am inscris la un singur "newsletter".Il primesc si-l citesc de luni pana vineri,iar in celelalte doua zile ma intreb de ce someaza autorul cel egoist,care in loc sa scrie bea el toate vinurile bune si pune monopol pe tot norocul din lume.
Niciodata n-am fost atras,n-am intalnit niciun posesor de MailChimp care sa ma atraga in reteaua lui de marketing ca sa-l las sa ma sufoce cu parfumuri, cu webinare,cu pantofi, sau chiar cu saci de grau. De data asta chiar mi se pare o idee buna sa-mi iau niste saci cu grau din Obor si cu o rasnita de cafea, pe care n-am mai folosit-o sa incerc la iarna sa-mi fac niste faina,sa crape de ciuda belgienii de la Mega.
Știu ca pentru tine ar fi un "ceva" si te asigur ca sunt pentru, încerc doar in felul meu sa-ti sugerez ca, atunci cand faci o retea, de orice fel, sa fie si "ceva" pentru mine, cel inscris si fidelul tau cititor. Daca-i o retea cu produse, dentisti si carciumi in care sa avem încredere ca nu murim, da, ar fi o idee buna. Daca-i altceva,doar de citit...eu nu știu sa se fi născut vreun fost ziarist,in afara Ploiestiului care sa-mi poată susțină interesul pentru lectura doar de dragul lecturii.
Văzându-ti activitățile, preocupările sigur ai in cap o idee misto si faptul ca mai intai incerci sa vezi reacții din piață denota ca ...știi carte.
Succes,Bogdane!
Suna interesant proiectul de networking. Poate dezvolți mai mult subiectul la un moment dat.