Viața fără transparența celor care ne conduc
Cum au șmenozit politicienii declarațiile de avere pentru totdeauna.
Chestii naturale care fac rău tenului uscat. Cum au șmenozit politicienii declarațiile de avere. Cum arăta podul de la Turda în 1908. Probleme medicale create de ochelarii smart. Crima de la Biharia-Bihor. Schimbă-te până nu te schimbă piața cu altcineva. Leacuri pentru ochii cailor. Miliarde, ajutoare de stat pentru companii pline de bani. Medicamentele care reduc riscul de Alzheimer. Noul marketing este orice te face să vinzi. Cât e reducerea în weekend pe k o l e c t i o n a r u l . r o dacă ești abonat plătitor.
M-am întâlnit cu cineva care m-ar fi angajat anul trecut, dar ezita. O afacere nișată, cu un produs pe care-l cumpărăm cel puțin o dată în viață, aparent treabă sigură. Dar și concurență multă în online, și multă marfă la negru, și multă marfă în schimbare. Persoana - pe clasic, cu angajați, vitrine, magazin. M-a întrebat ce părere am de cifrele tot mai mici. Închide magazinul, bagă banii de chirie în promovare online, treci la noul trend și abia după aia o să avem ce comunica. Sau la anul închizi. A închis discuția, nici eu n-am mai zis nimic. Și ne-am găsit zilele astea. Nu s-a redresat, ci dimpotrivă. De când am vorbit a pierdut o sută de mii de euro, urmează să piardă spațiul, s-a apucat de un magazin online și voia să știe de unde am știut.
N-am știut, doar m-am uitat în jur permanent, nu doar când am fost la greu. De ceva vreme se schimbă tot. Acum 15 ani eram jurnalist, acum 10 fotograf, acum 5 scriitor. De fiecare dată am părăsit un domeniu când oamenii nu mai aveau nevoie de el și părea să nu mai asigure ce trebuie pentru magirl, care a funcționat pentru mine ca o busolă de carieră. În ultimii 20 de ani mi-am furat-o o singură dată, cu cărțile Străbunicii, convins că dacă lumea se uită la Discovery, ar citi ceva gen Discovery. Iar acum, când evoluțiile sunt mult mai rapide ca în urmă cu 10 ani…
Mi-am adus aminte de persoana asta pentru că ieri am vorbit cu cineva căruia a trebuit să-i explic la milimetru că nu mai contează ce crezi tu despre o metodă de marketing. Că suntem într-un mediu atât de dinamic încât dacă încă te ții de o piatră cât trece apa încet, o să te spulbere viitura ce va să vie. Ai făcut un produs bun și știi să-l vinzi - credeai până azi. Află că de mâine pot apărea 10 produse similare, destinate unui public cu care tu nu vorbești, iar produsele alea vor crea noul standard. Cum au făcut mașinile japoneze, în anii 70, Kaufland în anii 90 sau Apple în anii 2000. Iar acum e mai grav, pentru că nu te mai apără nici geografia: în orice domeniu ai funcționa, poți fi concurat de oriunde de pe glob, prin tehnologie și lanțuri logistice.
Partea bună e că și tu ai acces acum la tehnologii care-ți permit să-ți comunici valorile și brandul către miliarde de oameni. Singurul obstacol între starea ta incertă și succes este faptul că încă nu te-ai apucat să înveți cum să faci asta. De pe youtube, sau de la fiul tău adolescent.
Încerc să evit subiectele politice, că iar o să avem discuții. Ai văzut, cred, ce frumos au sărbătorit ieri politicienii victoria lui Nicușor: au aruncat la gunoi transparența asupra declarațiilor lor de avere, iar averile nevestelor lor nu mai sunt necesare. Aseară ziceau: “dar avem ANI și DNA, nu vă faceți griji”. Da-da. Pline de oamenii voștri. Sigur o să vă caute de fiecare leuț. Mincinoșilor.
“Trebuie să scăpăm naibii de tâmpenia asta cu declarația de avere pusă în public pentru ca administrația publică să atragă cei mai buni profesioniști și să-i plătească pe măsură″, a propus Dragoș Anastasiu, om de afaceri, în emisiunea ″Proiect de țară: România″, difuzată pe 26 mai la Prima TV. Omul este acum consilier al lui Nicușor Dan pentru relația cu mediul de afaceri. Ideea lui tocmai a devenit realitate, părând că a fost mesagerul președintelui. Nicușor Dan a postat aseară că “decizia CCR este în contradicție cu transparența (…) accesul cetățenilor la informații privind demnitarii trebuie apărat cu fermitate (…) este responsabilitatea Parlamentului să corecteze legislația”. Dar declarația lui nu rezolvă problema.
Ce mi se pare foarte trist mai ales pentru votanții lui Nicușor Dan care au crezut că băiatul ăsta vine cu o schimbare profundă este modul pervers în care s-a ajuns aici. Declarațiile de avere au fost impuse prin MCV, chiar de Uniunea Europeană și au fost utile, oamenii au votat în baza lor, iar jurnaliștii și-au documentat sute de investigații de presă. În decembrie, însă, guvernul Ciolacu a modificat legislația declarațiilor de avere, făcând ca anonimizarea lor pe net să fie ilegală. Deși avea cu totul alte priorități, președintele interimar Bolojan a sărit imediat la servă și a cerut CCR să constate că e ilegal ca cnp-urile și adresele politicienilor să fie publice pe net. Și ghici ce? CCR a fost de acord cu observația de geniu politic a Bolojanului. Asta lipsea României, toate celelalte probleme fuseseră rezolvate. Desigur, presa, ong-urile, opoziția și independenții nu au văzut nimic. Timp de cinci luni, nimeni nu a scris un rând despre manevra asta. Iar președintele de azi, chiar dacă ar fi de bună credință, e cu mâinile legate. Dacă e să mă întrebi pe mine: l-au folosit. Strike one.
Dacă n-ai prins șmenul făcut de PSD, PNL și CCR, îți explic altfel: Să zicem că eu sunt soția ta și urăsc canapeaua din sufragerie pe care tu, ca un zgârcit, nu vrei s-o schimbăm. O rog pe sora mea să-ți spună că atunci când cureți o canapea, buretele din canapea interacționează cu detergentul și crează un nor toxic care duce imediat la impotență. Apoi vărs toată oala cu ciorbă de burtă pe canapea. Joac-o p-asta, dragul meu soț: o să mai alegi doar între Ikea și Mobexpert.
Apropo de tandemul păgubos Bolojan-Ciolacu: Ministerul de Finanțe a dat anul trecut ajutoare de stat de un miliard de lei pentru investițiile unor firme mari (chimcomplex borzești, pirelli tyres romania, omnia europe, saint-gobain glass romania, messer romania gaz, universal alloy corporation europe). Mărturisesc că pe mine mă ia capul când citesc așa ceva. Toate firmele astea sunt pline de bani. Pline. Nu aveau nevoie de ajutor. În schimb, cu banii ăia se puteau moderniza 250 de ateliere tehnice cu scule de un milion de euro fiecare, sau 2.500 de IMM-uri cu scule de 100.000 de euro fiecare, sau 25.000 de meseriași cu scule Makita sau Milwaukee de 10.000 de euro fiecare. Statul român ar fi extras din alea 5 milioane de votanți greșiți vreo 500.000 de persoane (antreprenori + angajați + familii) și le-ar fi arătat că statul e bun cu cei ce muncesc cinstit, nu ca acum, când le trimite doar somații și amenzi.
Apropo de canapea: dacă ai o casă ultramodernă, cu totul nou în ea, află că te cam otrăvește. Materialele
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.