Ăla și-a închis 5 firme, ăla are cifrele la jumătate față de anul trecut, ăla câștigă la fel de trei ani și nu-i mai ajung banii, dar pe urmă îl întâlnești pe celălalt, care și-a propus anul ăsta o investiție nouă în X, plus un brand de băuturi, că a luat un milion pe fonduri. Iar compania Z și-a alterat vizibil bilanțul contabil vânzând toate mașinile (o flotă de câteva mii de mașini) unei firme terțe de la care acum le închiriază doar când are nevoie. Ce naiba se întâmplă în țara asta? Sau sunt două țări? Serios, câteodată am senzația că trec printr-un portal fără să știu, că sunt cetățean a două lumi.
Nu sunt fan 5 To Go în sensul în care ești fan iPhone, de exemplu. Am o cafenea 5 To Go la bloc unde nu mă mai duc, pentru că tipa nu răspunde la salut. Nu te gândi că o salutam cu: “bună, păsărică, fii lărguță și fă-mi o cafea” iar ea se simtea agresată. Nu, doar banalul “sărut mâna”. Sunt convins că nu are nimic cu mine, dar, în lumea mea, să nu răspunzi la salut este un act de ostilitate, nu de nepolitețe. Iar ostilitate nu finanțez. N-o ruinez eu cu cele 2-300 de lei pe care le cheltuiam lunar? Pfoai de mine, zdai seama ce efect (zero) o să am? Și că ea va rămâne fix la fel, o nonbinară a politeții?
Cred că am mai vrut să scriu o dată despre masculinizarea cretină a femeilor tinere. Că nu e vorba doar despre părul de la subraț. Este despre limbaj, maniere, ton, modul în care se scarpină la pizdă prin colanți, etc. Dar mi se pare că ar fi complet inutil să abordez asta, pentru că se generalizează accelerat. Nu știu pe unde am citit că 45% din femeile europene de 25-45 de ani vor fi singure și fără copii până în 2030. Și că tot cam atâtea se joacă de-a depresia la vedere, asumat, de zici că e o modă. Mai vede cineva legăturile între cele statistici sau ar fi incorect politic să remarc așa ceva?
O fi de la haine? Rador scrie că hainele ieftine sunt pline de substanțe toxice. Ftalați în pantofi (adio fertilitate) formaldehidă în rochii (bine ai venit naștere prematură). O rochie de fetiță care eliberează antimoniu toxic, sandale cu plumb și cadmiu. Mai mănânci și un burger vegetal de la Mega sau bei cafea cu falsul lapte de migdale - normal că te duci cu căpuțu’.
Pâi nu mai bine vorbim despre mașinile second-hand? Au făcut americanii topul. Confirm Mini mai fiabil decât Volkswagen, confirm că Ford e un știft, accept că Opel nu se vinde în SUA și că Tesla e un gunoi al fiabilității. Pe Europa știe cineva cifrele?
Pe seară m-am dus în Kaufland să caut o anumită marcă de - nomina odiosa - bere (nu întreba!). Și pentru că nu mă puteam grăbi (un genunchi, nu întreba!) am căscat gura la prețuri. Le văd rar, că nu prea intru în magaziile astea, eu mănânc de la măcelărie și de la piață. Băi, vin vremuri grele. Totul e muuult mai scump decât ultima oară când am privit etichetele. Iar pe fondul măririi pensiilor ticăloșii din retail o să mai dea o dată în prețuri. Pe urmă vom avea o scumpire naturală, că nu s-a făcut mai nimic pe câmp din cauza secetei. Și apoi va mai veni o scumpire de lăcomie prin noiembrie, ca să poată anunța false reduceri de Crăciun. În ianuarie, o să fie jale. Dacă ai un business pe food, refă socotelile, că te încurci. Dacă ești pe finanțare, fă o refinanțare. Dacă ești cu banii pe sponci acum, mai caută un job sau get ready for worse.
Și mai vreau să menționez că susțin cu aplauze noul proiect ANSVSA, care zice că proprietarii de câini vor fi obligaţi să asigure o suprafaţă minimă pentru fiecare animal în parte: 4 mp pentru câinii de talie mică şi 6 mp pentru cei de talie mare. Nu de alta, dar era să mă cert cu o prietenă care vrea să crească un câine la bloc într-un apartament de tip bonsai imobiliar. Fiecare javră are dreptul la libertate!
Ai citit gratuit acest newsletter datorită unor oameni și unor companii precum FamilyClean, Officedent, PSnews, Rineea Clean, Rue15 Coffee, ExpoRomania.ro și Kolectionarul.ro sau . Din politețe, ai putea deschide măcar unul dintre linkurile lor. Pe ultimul îți recomand să-l deschizi dacă ești colecționar sau dacă vrei să faci cadou ceva ce nu se găsește la mall.
O zi de vineri fără proști îți urez.
Din anii 60, cea mai corectă viziune pe care am citit-o despre urșii României. Nici vânătoare pă lăcomie, nici protecție cretină. Argumente clare, logice, despre nevoia de a ține populația de urși sub control, pe criterii ultramegalogice. Un text absolut admirabil.
Este un lucru bine cunoscut că, după U.R.S.S., România este ţara cu cele mai mari efective de urs din Europa. Această situaţie privilegiată ne avantajează din punct de vedere al diversităţii patrimoniului nostru cinegetic, mulţi vînători de pe alte meleaguri fiind dornici oricînd să vîneze, sau să vadă cel puţin, animalul care, pe drept cuvînt, este cel mai puternic şi mai temut din Carpaţi. In acelaşi timp, această situaţie de fapt ne şi obligă la adoptarea unor măsuri de bună gospodărire vînătorească, astfel ca specia Ursus arctos, în calitatea sa de verigă importantă a ecosistemului, să aibă condiţii prielnice de habitare atît în prezent, cît mai ales în perspectivă.
Cei ce s-au ocupat la noi cu gospodărirea vinatului şi au conclus destinele acestei activităţi, realizind importanţa ecologică şi cinegetică a ursului în fauna României, i-au acordat la timpul cuvenit protecţia necesară, ajungîndu-se în prezent la un sistem de gospodărire intensivă, atit prin asigurarea liniştei şi protejarea adăpostului, cît, mai ales, prin hrănirea sistematică la locurile de nădire. În acest complex de împrejurari, specia neavind practic duşmani (in afară de om) şi nefiind prea vulnerabilă la imbolnăviri, s-a ajuns in unele zone la depăşirea efectivului optim, existind terenuri cu o evidentă tendinţă de suprapopulare.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.