între dumnezeu și domnul. VfP 13 iunie 2024
proștii și pizdele mișto mi-au fost muze toată viața.
Azi găsești după paywall cinci hărți ale Daciei din tratatul de Istorie al lui Giurăscu. Chiar n-am știut că te pasionează așa ceva.
Continutul de după paywall este digitalizat chiar de mine, având ca sursă cărți, publicații, acte, etc pe care le dețin sau le-am deținut fizic (nu discutăm despre pdf-uri ciordite de pe net, nici despre făcături moderne). Le poți vedea pe toate, inclusiv pe cele din trecut, dacă ai un abonament plătit la acest newsletter.
Mi-a murit senzorul de proximitate din RedMiXiapula mea, telefonul de 800 de lei de acum trei ani. Adică-i rămânea ecranul negru când avea ceva de play-at. Adică pa, m-am dus în papuci și am luat un Honor Epulamea, ceva care a costat vreo mie de lei, ales după criteriul baterie bună. Cu cablul dublumufăce am transferat tot din xiaomi în honor în vreo 16 minute și gata, viața a revenit la normal. A durat mai puțin decât o pană de cauciuc.
Mi-am adus aminte de vremurile în care copiam manual numere de telefon dintr-un celular în altul. Nu apăruse încă Germanos, care oferea serviciul ăsta contra cost. Nici smartphone-urile, nici cloud-urile. Câteva setări de securitate la tranferul xiaomi-honor m-au dus și în contul de yahoo. Credeam că nu-l mai am. E acolo de când ezitam să-mi fac cont pe mySpace și agățam pe Messenger. Și a adunat, de când nu l-am mai deschis, 170.000 de mesaje. Iar asta m-a pus pe gânduri. Dacă am putut trăi netulburat fără toate cele 170.000 de mesaje înseamnă că relevanța lor este zero. Să le șterg? Dar poate printre ele se află două, cinci sau nouă mesaje importante care mi-ar fi putut schimba viața. Să le deschid și să mă oftic?
De la C., proprietar al unei Biblii vechi, de famile, întrebarea: unde/cum salvez, dacă se merită?
Răspuns final: nu. Nu există o legătorie care să poată readuce cartea într-o stare în care să poată fi manipulată la prețuri decente. Ar costa peste 1.000 de lei. Or, această biblie se poate cumpăra de pe net cu vreo 200-300 de lei, pentru că are o problemă teologică.
Prin anii 20 Biserica Ortodoxă Română era deja redutabilă, avea câteva tipografii bune, tipărise o droaie de biblii. Așa că atunci când în România Mare au apărut bibliile astea, tipărite pe banii Societății Biblice Britanice, a început scandalul. Aparent fără un motiv, britanicii au schimbat în textul Bibliei cuvântul “Dumnezeu”, cu cuvântul “Domnul”. La noi, termenul “Domnul” ținea mai mult de stat, de monarhie, de conducător civil (încă erau în circulație monede cu Carol I domnul României). Prin folosirea acestui termen, zicea atunci Biserica Ortodoxă, britanicii l-au redus pe Dumnezeu la condiția umană, adică au făcut o blasfemie. Așa că bibliile acestea au fost - în termeni moderni - canceled. Britanii au ripostat tipărind mult mai multe decât tipărise BOR. Pe cale de consecință: iar alea cu “Dumnezeu” sunt rare și scumpe, iar astea cu “Domnul” nu sunt rare, deci sunt ieftine. Eu am avut mai mult de cinci, pe care le-am făcut cadou de căsătorie/casă nouă.
De pe netul de ieri, îți recomand, via Sebi, o analiză ușor de citit și de înțeles a viitorului internet. Iar de la știri îți recomand să cauți dialogul de ieri noapte dintre Toni Greblă de la AEP și un cititor de prompter de la Antena1, extrem de scandalizat că cineva poate băga voturi într-un sac provenit de la o secție de vot care are și procesele verbale închise pe cheie. Delir! Greblă furios că s-a pregătit pentru întrebări nasoale iar ăsta-l toca la cap cu tâmpenii, iar prompteristul tot mai necăjit că ăla-l ironiza în loc să-i răspundă la aberații.
Eu mai văzut asta o singură dată în viață. La o băută în subsolul de la Best, acum vreo 10-15 ani, prietenul Ciprian, care abia poate fi înțeles când e treaz, se face muci și începe o discuție foarte aprinsă cu un cetățean de la altă masă. Ne-am dus să vedem dacă nu cumva discuția e conflictuală și am descoperit că partenerul de discuții al lui Cipache era nu doar la fel de beat, dar și croat. Și că fiecare vorbea pe limba lui fără ca discuția să aibă de suferit. Duamne!!! Râd și acum, când imi aduc aminte.
O zi de joi cu Dumnezeu, Domnul sau un croat îți doresc.
Din politețe (datorită lor citești gratis), deschide măcar unul dintre linkurile acestea: Blues Cafe Ploiești, FamilyClean, Hotel Central Ploiești, MecumPorto, Muzeul Brandurilor, Officedent, PSnews, Rineea Clean, Rue15 Coffee. Iar dacă vrei să faci cuiva un cadou unic caută pe Kolectionarul.ro ziare vechi din ziua nașterii lui.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Viața Fără Proști to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.