N-am spus nimănui, dar am fost bucuros la maxim când s-a lansat Euronews Romania. În sfârșit, un post de știri unde nu poate suna orice ciurii-burii să dicteze tonul unei știri, unde nu orice combinator își poate promova vitoarele țepe din Dubai și unde nu primează știrile sângeroase și bolile venerice ale asistentelor tv. Faza e că nu reușesc să consum Euronews, într-o oră de emisie nu văd mai mult de 15 minute de conținut bun, iar heavy-rotation-ul e la fel ca la Digi, dacă stau acasă și lucrez 6 ore văd aceeași știre și de 5 ori. Ieri, de exemplu, m-am enervat ascultând un inept arogant, ăăind printre cuvinte și încercând să spună că fanbase-ul Instagram nu place noul feed. Așa, și ce? Ăia au 13-16 ani, oricum lor le place ceva doar un an, maxim doi, de ce pula mea discutăm despre ce le place pe un post la care ei nu se uită și nu pot mări fanbase-ul Euronews? Care este rostul știrii în grilă? O știre trebuie să vorbească despre interesul public legitim, să dezvăluie ceva important și încă neștiut sau să răspundă cererilor publicului obișnuit al știrilor. Or, asta e din alt film. Euronews nu câștigă nimic enervându-mă pe mine cu un subiect făcut pentru un public care vede sigla Euronews doar pe Instagram și doar datorită schimbărilor feed-ului Instagram. Pierde un telespectator ca să nu câștige nimic, doar pentru că i-a promis unui reporter mediocru spațiu de emisie zilnic pentru o știre din zona asta, de social media. Face ca americanii, care, după zece ani de protejare a marilor rechini albi au constatat că singurele efecte ale programului au fost închiderea unor plaje, scăderea turismului și scăderea populațiilor de foci.
Și acum, că am terminat cu prostiile, să-l salutăm cu toții pe Tibor Hartel, profesor la Facultatea de Ingineria Mediului a Universității Babeș Bolyai din Cluj. Concret, omul a măsurat temperatura în trei locații din curtea facultății unde predă. Unde iarba era necosită și se afla la umbră aproape toată ziua, temperatura la sol era de 28 de grade. Unde iarba era tot necosită, dar în bătaia soarelui, temperatura solului era de 45 de grade, iar unde iarba era tăiată și în bătaia soarelui, temperatura pământului era de 60 de grade. Concluzia: drenajul profesionist și tunsul excesiv al ierbii sunt tâmpenii care distrug solul în care n-o să mai crească nimic în curând.
Să salutăm și UE, pentru că a aprobat vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuţei. Eu m-am azi tăvălit de râs, auzind la radio expresiile “cine trebuie să se vaccineze” și “persoană la risc”. Legat de boala asta, mă simt foarte în siguranță. Nu am lăsat nici un tip să mă bage în grupa de risc, și (acum îți mărturisesc ceva intim), nici măcar o tipă. Da, sună bizar, dar am întâlnit tipe care credeau că sunt genul de bărbat care ar aprecia să fie băgat cu degetul în grupa de risc. Le-am explicat că nu, de la doamna asistentă Fifi, care mi-a administrat un supozitor în clasa a 4-a, eu n-am mai fost niciodată într-o situația riscantă din punct de vedere variolico-maimuțistic. :))))))
Să-l salutăm și pe Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care știe sigur când vine valul 6 al pandemiei de Covid-19: undeva în luna august. Îți dai seama, nu putea să zică “după Untold, că partidul a luat deja banii”, sau “stai să se mai răcorească un pic, că nu poartă nimeni mască la patruj’dă grade”. Omul a desenat viitorul suficient de clar: nu vor mai exista restricții de severitatea unui lockdown că vin alegerile, nu există un vaccin eficient împotriva noii tulpini :))))), deci cea mai importantă „armă” va fi masca. “Este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, la nivel individual”, a violat el limba oficială, la final. Da, Bobiță, spune cu cuvintele tale, te rog nu te răni.
Delicios 👍
La următoarea ieșire o să vreau să gust pastrama de crap. Neapărat.